A magas ágyás lett a nyerő

kr magasagyasAz ágyások 40 cm magasan lesznek. (Illusztráció.)

Három civil szervezetre szavazhattunk április 1-jétől 22- éig a tiszaújvárosi MOL benzinkútnál a MOL Alapítvány Helyi Érték Program pályázatán. A program célja, hogy helyi civil szervezeteket, kezdeményezéseket támogassanak, amelyek a helyben élő emberek életét, közösséggé válását, identitásának megerősödését segítik, és helyi problémákra keresnek helyben adható válaszokat.

A MOL Alapítvány első alkalommal 2018-ban hirdette meg a felhívást négy kategóriában: Jövő generációja; Kultúra; Környezetvédelem és fenntarthatóság; Társadalom.

A tiszaújvárosi töltőállomáson három szervezetre lehetetett voksolni. A harmadik helyen 110 szavazattal a Sajóörös Községért Közalapítvány „Játszóteret mindenkinek!” programja végzett, miszerint a település központjában egy biztonságos játszóteret építenének. Második lett a Polgári Lokálpatrióta Mozgalom Egyesület pályázata, ami „A jövő iránya - a polgárok világa!” címet kapta. A pályázatban megjelölt Polgári Sárkányhajó Fesztivált évek óta sikeresen rendezik meg a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesülettel együttműködve. Ebbe szeretnének minél több résztvevőt, fiatalt bevonni. Erre a pályázatra 238 szavazat érkezett. Az Alapítvány Tiszaújváros Gyermekeinek Egészségéért pályázata pedig 365 vokssal megnyerte a kiírt pályázatot. A győztes program a „Kiskertek létesítése az óvodákban - magas ágyások formájában” címet viseli, aminek megvalósítását 500 ezer forinttal támogatja a MOL Alapítvány.

- Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek már egészen kis korban megismerkedjenek a környezettudatos életmóddal - nyilatkozta lapunknak Dr. Pető Gabriella, az Alapítvány Tiszaújváros Gyermekeinek Egészségéért kuratóriumának elnöke. - Évek óta szervezünk életmódtábort a gyerekeknek, ahol kiderült, hogy bizony a városi gyerekek, de sokszor a falusiak sem ismerik a kertben termett zöldségeket, gyümölcsöket. A legtöbb család a boltban vásárolja meg, így a gyerek nem találkozik magával a növénnyel. Nagyon hasznosnak tartjuk, hogy a gyerekek már óvodás korban megismerkedjenek a kerttel. A pályázati programunk célja, hogy úgynevezett magas ágyásokat építenénk minden tiszaújvárosi óvoda udvarára, amiben a gyerekek - természetesen segítséggel - termeszthetnek, mondjuk paradicsomot, paprikát, uborkát, fűszernövényeket, salátát, retket. Mindenképpen olyan konyhakerti növényekben gondolkodunk, amikkel kevés gond van, de gyorsan fejlődnek, hogy látványos legyen a kertészkedés eredménye. Az ovisok szeme láttára növekedjenek és hozzanak termést a növények, amit majd meg is ehetnek. A pályázaton nyert 500 ezer forintot kiegészítjük saját tőkével és minden óvoda udvarára egy 40 cm magas, 1 X 1 vagy 1 X 2 méteres ágyást építtetünk. A mérete attól függ, hogy mennyi hely áll majd rendelkezésünkre, hiszen azt is figyelembe kell venni, hogy süsse a nap, de ne folyamatosan, legyen árnyék is. A kiskertek mellé biztosítunk magokat, palántákat, a kertészkedéshez szükséges eszközöket és egy komposztáló edényt is.

ema