A gyalogosok védelmében

kr tispolNem a büntetés a cél, hanem a figyelemfelhívás a szabályokra.

Az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottsága balesetmegelőzési kampányt hirdetett, amihez a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság is csatlakozott. Az úgynevezett Zebra terv célja, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet.

- Az akció ideje alatt fokozottan ellenőrizzük a frekventált, balesetveszélyes gyalogátkelőhelyeket - tudtuk meg Lipták Ferenctől, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályvezetőjétől. - A célunk nem a büntetés, a szankció, hanem hogy felhívjuk a figyelmet a közlekedés szabályaira, és így elkerüljük a közlekedési baleseteket. Az akció során figyelmeztetjük a kerékpárosokat, hogy járművükkel csak az arra kijelölt kerékpárúton lehet közlekedni, a járdán nem, és mivel a zebra a járda meghosszabbítása, így természetesen ott is, csakúgy, mint a járdán, tolni kell a kerékpárt. Továbbá a zebrán a gyalogosnak van elsőbbsége, a kerékpáros pedig nem gyalogos, hanem járműnek minősül, így csak abban az esetben kap elsőbbséget, ha leszáll a kerékpárról és áttolja azt.

A balesetmegelőzési akciót május 14-e és 17-e között tartja a rendőrség. Különböző időpontokban, különböző helyszíneken ellenőriznek, nemcsak Tiszaújváros, hanem Mezőcsát és Sajószöged területén is.