Egységesek a városrészek

kr koz 1Látszólag idilli a kép, de az épület rossz állapotban van. Különösen, ami a csapadékelvezetést illeti.

Közmeghallgatásokat tartott a múlt héten a képviselő-testület. Az események közös jellemzője, hogy kevés résztvevő, felszólaló volt.

Elsőként Tisza-part városrész lakói mondhatták el kérdéseiket, panaszaikat, javaslataikat május 7-én, de nem éltek a lehetőséggel. Mindössze egy felszólaló volt, Nagy Aladárné az utak, járdák takarítását kifogásolta. A kevés résztvevőt és felszólalót Bráz György polgármester annak tudta be, hogy az illetékese szervek, cégek bizonyára jól végezték a dolgukat, és az önkormányzat törekvése - ha nem is teljes mértékben -, de teljesült, az elmúlt öt év során sikerült életet lehelni a városrészbe.

Ahogy Tisza-part városrészben, úgy a Városházán május 8-án rendezett közmeghallgatáson is gyér volt az érdeklődés, csak két városlakó jelent meg. Igaz, ők mindketten szót kértek.

Dusza László - túllépve az 5 perces időkeretet - egy kisebb problémacsomagot „tett le az asztalra”, melyet egyébként írásban is eljuttatott az önkormányzathoz. Szólt a Rózsa úti buszmegállóról, a gyalogátkelőhelyek rossz megvilágításáról, a városban időnkét tapasztalható bűzről. Javaslatait megvizsgálja a Polgármesteri Hivatal. Egy további felvetésére, miszerint miért nem közvetíti a Tisza TV - a testületi ülésekhez hasonlóan - a közmeghallgatásokat, a polgármester azt a választ adta, hogy egyrészt két helyszínről (Tisza-part és Tiszaszederkény városrész) nem lehet élő közvetítést adni, másrészt minimális a problémafelvetés. Bráz György hozzátette, a látszólagos érdektelenség, passzvitás egyik oka vélhetően az, hogy számos egyéb fórum áll a lakosság rendelkezésére (zöld szám, SOS szám, fogadóórák, televíziós fogadóóra) és ezekkel élnek is.

A másik felszólaló, Nagy Béla azt javasolta, hogy egyes utcákban (például a Tisza úton) tiltsák meg a minkét oldalon parkolás lehetőségét, mert „telítettség” és mindkét menetirányból közlekedés esetén nagy a balesetveszély. Ezt a kérdést is megvizsgálja a hivatal. A hozzászóló másik felvetése ügyében pedig intézkedik, rendbe teszik a Juhar közi garázstelep melletti sövényt (dzsumbujt).

Tiszaszederkényben sem „lógott ki a sorból” május 9-én, kevesen voltak, kevés problémát vetettek fel.

Csesznák Sándorné - nem először a közmeghallgatások történetében - a városrész központjában lévő kocsma és bolt épületének állapotát tette szóvá, „valamiféle nyomásgyakorlást” kérve az önkormányzattól annak érdekében, hogy a tulajdonos rendbe tegye az épületegyüttest. Sokak kérését tolmácsolva, az utcára kihajló faágak, gallyak levágását kérte, melyek balesetveszélyesek, főleg a kerékpárosok számára. Mindkét esetben a tulajdonosok feladata lenne változtatni a helyzeten, de az önkormányzat igyekszik minden tőle telhetőt megtenni - érkezett a válasz.

Az Arany János köz felújítása - melyet Mészáros József javasolt - viszont önkormányzati feladat, és a költségvetés félévi módosításakor lesz rá pénzügyi előirányzat. Erre Bráz György tett ígéretet, ahogy arra is, hogy megvizsgálják a Dózsa György úti megállni tilos tábla ügyét, melyről „eltűnt” a métert jelző kiegészítő tábla, így gyakorlatilag az ipari parkig érvényes a tilalom.

Ferenczi László