Jól teljesítettek a tiszaújvárosi cégek

kr top

A gazdasági társaságok 2018. évi adóbevallásai alapján készített megyei TOP 100-as listán a három vizsgált mutatóból kettőben tiszaújvárosi cég foglalja el a második és a harmadik helyet, egyben pedig tiszaújvárosi a listavezető. Az egy lakosra jutó saját tőke, hozzáadott érték és személyi jövedelem tekintetében kimagaslóan jók a Tiszaújvárosi járás mutatói.

Az Észak-Magyarország című megyei napilap 20 évvel ezelőtt állította össze először a megyei TOP 100-as listát. A korábban önkéntes bevalláson alapuló rangsor 2006 óta az adóhatósághoz beérkező bevallások alapján készül.

A múlt héten megjelent kiadványban a 100 legnagyobb hozzáadott értékkel, a 100 legnagyobb nettó árbevétellel rendelkező társaság, illetve a 100 legnagyobb foglalkoztató szerepel. Mindemellett a TOP 100 további adatokat, elemzéseket is közöl a megye, a járások gazdaságáról. Két lista dobogóján - hozzáadott érték, árbevétel - évek óta ugyanaz a három cég osztozik. Csakúgy, mint tavaly, ezúttal is a BorsodChem Zrt. vitte el a pálmát mindkét kategóriában, a MOL Petrolkémia Zrt. két második, a Jabil Circuit Magyarország Kft. két harmadik hellyel büszkélkedhet. A foglalkoztatottak száma alapján összeállított listát viszont a Jabil vezeti.

Kiváló mutatók

A hozzáadott érték alapján felállított listát a BorsodChem vezeti 216 milliárd 324 millió forinttal, a MOL Petrolkémia 85 milliárd 061 millió forinttal a második. A 3. helyet a Jabil Circuit Magyarország Kft. foglalja el 35 milliárd 797 millió forinttal. Az első 20-ban még két tiszaújvárosi cég található. A Birla Carbon Hungary Kft. a 11. (13.453 millió forint), a Taghleef Industries Termelő és Kereskedelmi Kft. a 19. (5.311 millió forint). A 100-as listán további 6 tiszaújvárosi vállalkozást találhatunk.

Tavaly a legnagyobb nettó árbevételt szintén a BorsodChem érte el megyénkben, 565 milliárd 193 millió forinttal. A MOL Petrolkémia 448 milliárd 500 millió forintja a 2. helyet jelenti a cég számára. E rangsorban is a Jabil szerezte meg a 3. helyet 266 milliárd 665 millió forinttal.

Tiszaújváros gazdasági erejét mutatja, hogy a Jabil Hungary LP Kft. a 7., a Birla Carbon a 14., a Taghleef a 20., az INNO-COMP Ipari és Kereskedelmi Kft. a 22., és a 100-as listán további öt tiszaújvárosi társaság is található.

A foglalkoztatottak száma alapján összeállított listát hosszú évek óta a Jabil vezeti, a cég átlagos statisztikai állományi létszáma 3273 fő volt 2018-ban. Itt kevésbé előkelőek a további tiszaújvárosi helyezések - ami a magas hatékonyságot sejteti - csak a MOL Petrolkémia fért be az első húszba. A 971 fős átlagos állományi létszám a 13. helyet jelentette számára.

A TOP 100-ban ott van még a TiszaTextil Kft. (272 fő, holtversenyben 36. hely), a Tisza Automotive Kft. (159 fő, 45. hely), a Taghleef (204 fő, 47. hely), a REMAT Hulladékhasznosító Zrt. (165 fő, 60. hely). Az önkormányzati tulajdonú TiszaSzolg 2004 Kft. legutóbb még elcsípte a 99. helyet (101 fő), idén azonban nem fért bele a TOP 100-ba.

Élenjáró járás vagyunk

A kiadvány további adatokat és elemzéseket is közöl a megye gazdaságáról. Például az egyes járások teljesítményéről, fejlettségéről. A különböző szempontok együttes mérlegelése alapján három járás (Miskolc, Kazincbarcika, Tiszaújváros) fejlett gazdasággal rendelkezik, míg a többi 13 járás gazdasága fejlődőnek tekinthető.

A gazdasági különbség alapja az, hogy a befektetett saját tőke 78,9 százaléka a három kiemelt járásban koncentrálódik. Így a gazdaságilag fejlettebb három térségben működő társas vállalkozások összességében tőke- és eszközerősebbek, ezért a vállalkozások fejlesztéséhez, bővítéséhez szükséges saját források is jobban rendelkezésre állnak.

A kiemelt járások együttesen a megye területének 21,8 százalékát, lakosságának 50,5 százalékát képviselik, az összes nettó árbevételből 80,4 százalékkal, a hozzáadott értékből 77,7 százalékkal, az élőmunka költségből 75,2 százalékkal részesednek.

Tiszaújváros és Kazincbarcika neve összeforrt a vegyiparral, ami évek óta biztosítja a térségek megyei átlagot meghaladó növekedését. A hozzáadott érték és az élőmunka-ráfordítás egy foglalkoztatottra jutó fajlagos értéke pedig az országos átlagot is meghaladta. Ennek egyik eredményeként a munkavállalók éves átlagbére elérte a 4 millió forintot. A Kazincbarcikai járásban 4.005 ezer, a Tiszaújvárosi járásban 3.937 ezer forint az éves átlagbér, míg a megyei átlag 3.180 ezer forint.

F.L.