Szappannal és alkohollal a vírus ellen

kr kezmosasA kézmosás akkor hatékony, ha legalább 20-30 másodpercig tart, és kellő alapossággal végezzük el.

Annak idején laborgyakorlaton szappankészítés címszó alatt, ha jól emlékszem glicerint főztünk nátrium-hidroxiddal. Megtanultuk, hogyan kell szappant készíteni, de hogy hogyan működik, az kimaradt a tananyagból.

- Alapvetően a kórokozó bőrfelszínről történő eltávolítására kétféle módszert alkalmazhatunk, a szappanos kézmosást, és az alkoholos kézfertőtlenítők használatát - mondja Dr. Almádi Tamás bőrgyógyász. - Mindkét módszer hatásos. A kézmosással lemossuk a kórokozót, a fertőtlenítőkkel pedig elpusztítjuk őket. Mindkét eljárásnak megvan a maga helye és szerepe a vírus elleni harcban.

- Beszéljünk először a kézmosásról. Hogyan működnek a szappanok?

- Maga a vírus egy végtelen egyszerű felépítésű organizmus, az örökítő anyagból, illetve az ezt körülvevő fehérje-, és lipidburokból áll. A szappanok, mint detergensek, a bőrfelszínen megtapadt vírusok lipidburkát bontják meg, így fejtik ki a hatásukat. Ezt a legegyszerűbb szappanok is tudják, nem szükséges antibakteriális szappant használni. Fontos megjegyezni, hogy a kézmosás akkor hatékony, ha legalább 20-30 másodpercig tart, és kellő alapossággal végezzük el.

- A kézfertőtlenítők ugyanilyen hatékonyak?

- A forgalomban lévő kézfertőtlenítők hatóanyaga leggyakrabban alkohol, általában 60%, vagy attól magasabb koncentrációban, melyek megölik az érzékeny mikrobákat. A fertőtlenítő csomagolásán jelölik a szer behatási idejét és hatásspektrumát. A megfelelő hatás eléréséhez azonban itt is figyelnünk kell néhány banálisnak tűnő dologra. Megfelelő mennyiséget kell használni, azt nagyon körültekintően eloszlatni a teljes bőrfelületen, és meg kell várni az előírt behatási időt.

- Tehát mindegy, hogy szappan, vagy kézfertőtlenítő, az a lényeg, hogy használjuk.

- Igen. Összegezve elmondható, hogy a leghelyesebb, amit tehetünk, hogy amikor csak lehet, szappannal mossunk alaposan kezet. A kézfertőtlenítőt pedig akkor használjuk, ha ehhez nem adottak a feltételek - bevásárlás közben, postán, bankban.

- Eddig naponta hat-hét alkalommal mostam kezet, de az utóbbi időben ez ennek többszöröse lett. Nagyon kiszáradt a kézbőröm, és ráncos lett.

- A naponta több alkalommal végzett kézmosás, illetve alkoholos fertőtlenítés hátránya, hogy kiszárítja a bőrt. Ez ellen naponta többször, de legfőképp lefekvés előtt, bőrhidratálással tudunk védekezni. Erre már számos kézkrém van forgalomban különböző hatóanyag tartalommal - urea, A-vitamin, glicerin. Ezek a készítmények táplálják a bőrt, segítenek visszaállítani a károsodott védőfunkciót, így a fokozott fertőtlenítés mellett mindenképpen ajánlott ezek használata is. Végül van még egy nagyon fontos dolog, amit el szeretnék mondani. A vírus nem csak a bőrfelületeken marad sokáig életképes, hanem ismert, hogy élettelen felületeken is több órán, sőt, akár napokon keresztül fertőzőképes marad, így a kézfertőtlenítés mellett fokozottan figyeljünk a környezetünkben lévő tárgyak, kilincsek, mobiltelefonok, kulcsok fertőtlenítésére is.

Surányi P. Balázs