Az ÖCSI segít!

kr ocsi 1Az ÖCSI önkéntesei szórólapokkal hívták fel a figyelmet magukra és a legfontosabbra: MARADJ OTTHON!

Több mint 100 tiszaújvárosi önkéntessel megalakult az ÖCSI (Önkéntes Csoport Időseink Védelmében), az a fészbukon szerveződő csoport, amely a koronavírus járvány idején az időseknek, rászorulóknak segít.

Rászoruló idős embertársainknak most különösen nagy szüksége van a segítségre, hiszen a 60 év fölötti korosztály a legveszélyeztetettebb, azzal védhetjük meg őket a fertőzéstől, ha minél kevesebbet mennek boltba, minél kevesebbet érintkeznek másokkal. A csoportra sokan felfigyeltek, nem kellett különösebb hírverés, már az első órákban sokan jelentkeztek a segítők közé. Az önkéntesek védőfelszerelésben járták a várost múlt pénteken.

Első útjukon szórólapoztak, plakátokat helyeztek ki városszerte és a lépcsőházakba. Magukat és segítő szolgáltatásaikat hirdették, és a legfontosabbat: MARADJ OTTHON! A részletekről Molnár István alpolgármestert, az ÖCSI ötletgazdáját kérdeztük.

- Kik lesznek az ÖCSI mögött és kiknek segítenek?

- A 18 és 55 év közötti városlakók jelentkezését várjuk, velük karöltve, mintegy készenléti szolgálatként állnánk a legveszélyeztetettebb, a 60 fölötti korosztály rendelkezésére. Őket szeretnénk mindenképp otthon tartani, hiszen nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy ha otthon maradunk, akkor sokkal kevesebb esélye van a vírus támadásának. A most alakult tiszaújvárosi csoport, a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központtal és a Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központtal koordinációban dolgozik, az ÖCSI tulajdonképpen az ő munkájukat segíti.

- Már lehet jelentkezni, hiszen a telefonszámokat meghirdették. Vannak érdeklődők?

- Igen, több felületen is meghirdettük a helyi nyugdíjas klubok telefonszámait, azokon lehet jelezni, ha segítséget kérnek az idősek, rászorulók. A Tiszavirág Idősek klubja 548-375, a Tisza-parti Szabadidőház 343-622, a Tiszaszederkényi Idősek klubja 548-235, és az Őszirózsa Idősek Klubja 548-230-as telefonszámait hívhatják. Ezeket sokan tudják és ismerik is, hiszen nagyon sok nyugdíjas van a városban, aki valamelyik klubhoz tartozik. Ezeken a közérdekű számokon fut be a segítségkérés a humánszolgáltató központhoz, amely koordinálja ezt az ügyet, és szükség esetén az ÖCSIT is bevetik.

- Milyen szolgáltatásokat takar az önkéntes segítségnyújtás?

- Több dologban is gondolkodunk, és úgy haladunk előre, ahogy változik a helyzet, a járványveszély, hiszen akár a kijárási tilalom ideje is eljöhet. Pénteken még csak szórólapoztak az ÖCSI önkéntesei, de ez is nagyon fontos tevékenység, hiszen figyelemfelhívásra, információközlésre és átadásra is nagy szükség van. Az említett két városi intézmény koordinálásával terveink szerint bevetjük önkénteseinket a gyógyszerkiváltásban, a bevásárlásban és az ebédkihordásban, ezzel is segítve az időseket és a rászorulókat.

- Még ezekben a napokban futnak be a hívások, de addig is van feladata az ÖCSI-nek?

- Természetesen. Most éppen azt tervezzük és szervezzük, hogy a gyógyszertárak előtt felfestjük kétméterenként az ITT VÁRAKOZZ! feliratot, egy Üdv, ÖCSI! kísérő- szöveggel, ezzel szeretnénk abban is segíteni, hogy sorban állás közben mindenki tartsa be azt a biztonsági óvintézkedést, saját maga és mások érdekében is, hogy nem áll közel a másik emberhez, mert ezzel is elkerülhető a vírus terjedése.
Tervezzük, hogy lesznek önkéntes beszélgetőink, hiszen tudjuk, sokszor az is segít, főleg az egyedül élő, magányos embereken, ha valaki hozzájuk szól, ha van kitől kérdezni, és van, aki válaszol. Hétköznapokon lelkiekben támogatjuk az otthon élő időseket, hiszen veszélyezettet korú segítőink közreműködésével szerdától elindul az ÖCSI meghallgat kampányunk, ami azt jelenti, hogy a fészbukon is közzétett telefonszámainkon mindennap 10 és 16 óra között várják segítőink a hívásaikat.
Besegítünk a maszkvarrásba, no nem a kétkezi hozzáértésünkkel, hanem szervezéssel, gondolok itt az anyagbeszerzésre, a varrónők verbuválására, aztán majd a maszkok szétosztására, amit elsősorban a védelemben dolgozó kollégáinknak varrunk.
Ami az ételkihordást illeti, jelenleg annál a fázisnál tartunk, hogy a TIK beszerzett több száz ételhordót, ebben visszük majd a rászorulóknak házhoz az ebédet, hiszen a kijárási tilalom esetleges bevezetése idején ránk is nagy szükség lesz.

- Több mint 100 tagja van az ÖCSI-nek, szüksége van még önkéntesekre?

- Nagyon nagy öröm, hogy ilyen sokan bejegyeztették magukat és kitöltötték az adatlapot, jóleső érzés, hogy van kikre számítani. Azt szoktam mondani, hogy minél többen vagyunk, annál jobb, mert hosszú időszakra kell felkészülni és előfordulhat, hogy be kell ugrani esetleg egy másik ember helyére, szóval továbbra is várjuk a jelentkezőket. Köszönöm minden segítőnek, minél többen vagyunk, annál könnyebb lesz.

berta