Maradjunk otthon, vigyázzunk egymásra!

kr prevenciosVagy együtt győzünk, vagy nem fogunk győzni - mondta a polgármester.

Maradj otthon! - piroslik a lépcsőházajtókon a figyelemfelhívó plakát, az ablakokban pedig pirosra festett szívek biztatják a munkájuk miatt úton lévőket. Hát így élünk most, várva az újabb híreket, intézkedéseket, vágyva a biztonságot, és ennek az egésznek a végét.

Az élet persze nem áll meg, sőt, folyamatosan változik minden, s nincs olyan nap, hogy ne kelljen változtatni valamin. A Prevenciós Bizottság is minden nap ülésezik, s hozza meg azokat a döntéseket, melyek elkerülhetetlenek városunk lakóinak biztonsága, egészsége érdekében.

- Most még nincs Tiszaújvárosban koronavírusos fertőzött - hangzott el eddig minden nap a bizottság sajtótájékoztatóján.

- Vagy együtt győzünk, vagy nem fogunk győzni - mondta a bizottság hétfői sajtótájékoztatóján Dr. Fülöp György polgármester -, a győzelemhez pedig együtt kell működnünk, szolidaritást vállalva, be kell tartanunk az új szabályokat és intézkedéseket és legjobb tudásunk szerint felkészíteni a helyi egészségügyet az új kihívásokra.

A polgármester szólt arról is, hogy a város gazdasági helyzete a nehézségek ellenére is stabil és egyetlen önkormányzati dolgozót sem érhet kár a járvány miatt, a munkabéreket továbbra is kifizetik és a korábban elfogadott béremeléseket is végrehajtják.

További szigorításokat vezettek be a hajléktalanszállón, az épületet most már csak intézményvezetői engedéllyel lehet elhagyni, ha valaki mégis engedély nélkül elhagyja, akkor úgy kezelik, mintha kiköltözött volna.

Az idősek védelmében arra kérnek mindenkit, hogy az Ezüsthíd Gondozóházba és a Nikodémus Idősek Otthonába ételt se küldjenek be szeretteiknek, az intézményekben gondoskodnak az ott lakók változatos, egészséges étkeztetéséről.

Pap Zsolt alpolgármester az egészségügyi eljárásrendet ismertetve elmondta:

- Ha valaki a koronavírus tüneteit észleli magán, vegye fel a kapcsolatot háziorvosával. A tünetek alapján a háziorvos felhívja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által kijelölt szervet, ahol a protokoll szerinti kérdéseket egyeztetik. A háziorvos ezután leadja a mintavételhez szükséges rendelést, amelyet az Országos Mentőszolgálat munkatársai végeznek el, azaz a mentők mennek ki a beteghez, hogy mintát vegyenek. A mintát eljuttatják Debrecenbe, a térségünk számára kijelölt laborba, ahol elvégzik az elemzést és az eredményt 48 órán belül eljuttatják az illetékesekhez. Ha az eredmény pozitív, a fertőzöttet elkülönítik, és ha szükséges, Miskolcra, a Semmelweis kórház kijelölt részlegére szállítják további kezelésre.

Biztonságban a munkában

Kedden a polgármester arról tájékoztatta a lakosságot, hogy egyeztetett a Jabil Circuit Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával, Reich Lajossal, aki biztosította arról, hogy a Jabil-ben mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ott dolgozók életét ne veszélyeztesse a járvány. Figyelemmel kísérik a híreket, és minden óvintézkedést megtesznek a munkavállalók biztonsága érdekében. Csakúgy, mint a MOL Petrolkémia, melynek vezetőivel csütörtökön újra egyeztet Pap Zsolt alpolgármester a poliol beruházás aktuális kérdéseiről.

Sokan dolgoznak most is, így a Városgazda Kft. munkatársai is, akik túl a mindennapi feladatokon, a visszaköszönő tél miatt végzik a csúszásmentesítési feladatokat, a koronavírus-járvány megelőzése pedig újabb feladatokat ró rájuk, így a frekventált közterületek klórmeszes fertőtlenítése is.

Dr. Fülöp György egy országos kezdeményezésre is felhívta a figyelmet.

- Az otthon lévő gyerekek piros szíveket rajzolnak és ragasztanak ki az ablakba, ezzel fejezve ki hálájukat és biztatásukat, azoknak, akiknek nap, mint nap helyt kell állniuk a munkahelyükön ebben a nehéz és veszélyes időszakban. Arra kérem és buzdítom önöket, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez, adjunk erőt mindazoknak, akik most értünk dolgoznak!

Fodor Petra