Mennyi? Harminc!

kr ulesLegutóbb február 27-én tanácskozott a képviselő-testület.

Maratoni hosszúságú képviselő-testületi ülés várható június 30-án, kedden. Az előzetes napirendi javaslat szerint a képviselőknek összesen harminc napirendi pontot kell megtárgyalniuk.

Emberemlékezet óta nem volt olyan sok dolga Tiszaújváros képviselő-testületének, mint amennyi lesz június utolsó napján. A zárt ülésen 7, a nyilvános ülésen az alpontok nélkül 23 témakörben kell tárgyalniuk, s döntést hozniuk a képviselőknek.

A „torlódás” oka, hogy a koronavírus-járvány miatt három hónapon át (március, április, május) nem ülésezett a grémium. Dr. Fülöp György polgármester - a törvény adta jogával élve - határozatok formájában számos olyan döntés hozott, mely „békeidőben” testületi hatáskör lenne (legutóbb a Mezőkövesdi Tankerületi Központ részére biztosított 427.800 forintot az Eötvös gimnázium karbantartási feladataira), de ezek halaszthatatlan, illetve a veszélyhelyzettel összefüggésben lévő intézkedések voltak.

A mögöttünk lévő három hónap egyébként is mozgalmasnak számít a testületi döntéshozatal szempontjából, most ezek a feladatok egyszerre zúdulnak a képviselők nyakába. Ráadásul sok esetben fajsúlyos kérdésekről van szó.

Nem kevesebb, mint 10 beszámoló lesz napirenden, egyebek mellett a 2019. évi költségvetés végrehajtásáról, a 4 önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság tevékenységéről, a közrend és közbiztonság helyzetéről.

Ezeknél is fajsúlyosabbnak ígérkezik az idei költségvetés módosításáról szóló javaslat, hiszen a veszélyhelyzet, az ennek nyomán született kormányzati döntések, továbbá a későbbi következmények gyakorlatilag a pénzügyi terv újragondolását teszik szükségessé.

A civil szervezetek és a társasházak is várják már a támogatásokat, (utóbbiaknál még az ezt lehetővé tévő pályázati kiírás sem készült el) és több személyi döntést is meg kell hoznia a testületnek.

A testületi ülés - tekintettel a sok napirendi pontra - ezúttal 9 órakor kezdődik.

F.L.