Kiskertek az óvodaudvarokban

kr magasagyas 1A programot 500 ezer forinttal támogatta a MOL Alapítvány.

Az utolsó magas ágyás is a helyére került a Tiszaújvárosi Napköziotthonos Óvoda Tündérkert épületének udvarában. A „Kiskertek létesítése az óvodákban - magas ágyások formájában” című program jóvoltából minden óvoda kapott egy magas ágyást, amik az egészséges életre nevelést segítik.

A MOL Alapítvány Helyi Érték Programja tavaly tavasszal pályázatot hirdetett civil szervezetek számára, hogy olyan kezdeményezéseket támogassanak, amelyek a helyben élő emberek életét, közösséggé válását, identitásának megerősödését segítik, és helyi problémákra kerestek helyben adható válaszokat.

A tiszaújvárosi MOL benzinkútnál három szervezet programjára lehetett voksolni, amit egy helyi közösség, az Alapítvány Tiszaújváros Gyermekeinek Egészségéért nyert meg. A győztes programon belül valósultak meg a magas ágyások az óvodák udvarain, amit 500 ezer forinttal támogatott a MOL Alapítvány. A 40 centiméter magas 1x1 vagy 1x2 méteres ágyások telepítésében az alapítvány tagjai és számos önkéntes segített.

- Tavaly három óvodaudvarra sikerült felállítanunk és üzembe helyeznünk a magas ágyásokat - tudtuk meg Dr. Pető Gabriellától, az Alapítvány Tiszaújváros Gyermekeinek Egészségéért kuratóriumának elnökétől. - Az utolsó kiskert kialakítását itt, a Tündérkert óvodában két dolog miatt kellett elhalasztanunk. Az egyik az volt, hogy tavaly nyáron egy nagyszabású felújításon, korszerűsítésen esett át ez az épület, és mivel építési terület volt az egész udvar, természetesen nem kezdtük meg a magas ágyás felállítását. Majd amikor befejeződtek a munkálatok és tavasszal neki tudtunk volna kezdeni, a járványhelyzet közbe szólt. Most azonban sikerült megvalósítanunk és a beleültetett palánták már várják kis gazdáikat. Próbáltuk olyan növényekkel megtölteni az ágyást, amik nem igényelnek sok gondoskodást. Fűszer- és gyógynövényeket ültettünk el, mint fehér- és lila levendula, menta, koriander, oregánó, bazsalikom, meg egy kis kövirózsa. Több szempontból is segíti az óvodai nevelést egy ilyen kiskert. Amellett, hogy megismerik a konyhakerti növényeket, megtanulják a gondoskodást is, hiszen az ovisok fogják gondjukat viselni az elültetett növényeknek.

Az alapítvány a pályázaton nyert összeget saját tőkével is kiegészítette és komposztáló edényt, valamint a kertészkedéshez szükséges kis eszközöket is biztosít az ágyások mellé.

Ema