Magas vas- és mangántartalom az ivóvízben

kr csapvizA csapból folyó víz sárgás-barnás színű a megemelkedett vas- és mangántartalom miatt.

Az elmúlt hetekben több megkeresés érkezett szerkesztőségünkhöz azzal kapcsolatban, hogy városunkban a csapból folyó víz sárgás-barnás színű. Sorra születtek a közösségi oldalakon a bejegyzések, kommentek a víz színével kapcsolatban, sokan aggodalmukat fejezték ki, hogy vajon mi történhetett.

Kérdéseinkkel megkerestük az ÉRV Zrt.-t, amely közleményben válaszolt.

„A Tiszaújváros ivóvíz-ellátását is biztosító Tiszaújvárosi Vízműben homokszűrő-felújítást végzünk, ezért a hálózati ivóvízben átmenetileg megemelkedett a vas- és mangántartalom, mely esetlegesen a víz elszíneződését okozhatja. Az ivóvíz-szolgáltatás tekintetében Tiszaújváros területén az önellenőrzési tervnek megfelelően végzett vízvizsgálatok alapján a hálózati ivóvíz megfelel a 201/2001 (X.25.) Korm. rendelet szerint az emberi fogyasztásra.

Szíves tájékoztatásul jelezzük, hogy Tiszaújváros társasházi övezetében a használati melegvíz-szolgáltatást nem az ÉRV. Zrt. látja el, így azzal összefüggésben illetékességgel nem rendelkezünk.

Amennyiben Társaságunkhoz a hálózati hideg ivóvíz minőségével kapcsolatos bejelentés érkezik, akkor azt soron kívül kivizsgáljuk, és megtesszük a szükséges intézkedéseket.

Kérjük Tisztelt Felhasználóinkat, hogy ha bármilyen problémát észlelnek az ivóvízzel összefüggésben, akkor arról mihamarabb értesítsék Társaságunkat a honlapon (www.ervzrt.hu) található elérhetőségeken. Az ütemezett munkálatok ideje alatti esetleges kellemetlenségekért elnézésüket és szíves megértésüket kérjük! Tisztelettel: ÉRV. Zrt.”

Az ügyben tájékoztatást kértünk az önkormányzattól is.

- A víziközművekre vonatkozóan egy 15 éves, úgynevezett gördülő fejlesztési terve van az önkormányzatunknak, melyet a képviselő-testületnek kell elfogadni és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak évente meg kell küldeni jóváhagyásra - nyilatkozta Vismeg Monika, a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi, Fejlesztési és Városüzemeltetési Osztályának osztályvezető helyettese. - A tavaly augusztusban jóváhagyott tervben a szolgáltató 2027-re tervezte be a szűrők cseréjét, de az ÉRV idén februárban szóban, majd márciusban írásban arról tájékoztatta a Polgármesteri Hivatalt, hogy az 1977 óta üzemelő 4 db vas-mangántalanító szűrő kapacitása folyamatosan csökken, 3 db felújítása azonnali intézkedést igényel, a negyediknek a cseréjét 2021-ben szükséges megvalósítani. Tekintettel a járványügyi veszélyhelyzetre, az ivóvízközmű tervrészre vonatkozó kiegészítést a 3 db szűrő cseréjére polgármester úr fogadta el polgármesteri határozat formájában, és felkérte a szolgáltatót, hogy a munkálatokat haladéktalanul végezze el. A laboratóriumi vizsgálatok alapján a hálózati ivóvíz minősége jelenleg még megfelelő, azonban a szűrőtöltetek cementálódása és a szűrőfejekben észlelt felrakódások miatt a szűrt víz mennyisége nem kielégítő, ezért az üzembiztonságot veszélyezteti. A felújítás az üzembiztonság javítása, a közegészségügyi előírások betartása, az állagmegóvás, valamint a szolgáltatás zökkenőmentes fenntartása érdekében szükséges. A szűrő felújításával egyidejűleg szükséges a kvarchomok szűrőtöltet és szűrőfejek cseréje, továbbá elengedhetetlen egy kálium-permanganát adagoló-, bekeverő egység kiépítése, üzembe helyezése, továbbá az átemelőszivattyúk és szűrők között 50 m vezetékhosszban a nyomóvezetékek nagynyomású tisztítása az üzembiztonság növelése érdekében. A bekért árajánlatok alapján a 3 db szűrő felújítása, az adagoló-, bekeverő rendszer kiépítése, üzembe helyezése, valamint az említett szakaszon a csővezeték tisztítása megközelítőleg nettó 43 millió forint, melyre a használati díj nyújt fedezetet.