Épületes döntések

kr epuletes1Az Épületfenntartási Alapnak, az energiatakarékossági pályázati rendszernek - és a panelprogramnak - köszönhetően sokat javult az épületek külső és belső megjelenése.

A Tiszaújváros önkormányzata által létrehozott Épületfenntartási Alap továbbra is előnyös finanszírozási feltételeket nyújt a társasházak számára épületeik kisebb költségigényű karbantartási feladataihoz. Ezt az alap elmúlt időszaki felhasználásáról szóló beszámolót tárgyalva állapította meg a képviselő-testület.

Lassan 25 éves múltra tekint vissza az Épületfenntartási Alap, melynek létrehozásáról, az ebből folyósítható támogatások rendszeréről 1996 júniusában döntött a képviselő-testület, egyúttal a Társasházak Lakásszövetkezetek és Egyedi Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Egyesületét bízva meg az alap kezelésével, melyhez 37 millió forintot kapott az egyesület.

Az egyesület évente számot ad a testületnek az elmúlt évi felhasználásáról. Általában márciusban, de idén - a veszélyhelyzet miatt - júniusi ülésén tájékozódott a testület. Tavaly az önkormányzattól kapott, már említett 37 millió forint tőkével és több mint 3,4 millió forint kamattal gazdálkodhatott az egyesület. A kölcsönt igénylő társasházaknak kihelyezett felújítási támogatás 2019. december 31-én 33.377.600 forint volt.

Felújításokra 2019-ben 10 lakóközösség pályázatot, az egyesület számukra 21 millió forintot hagyott jóvá. Két lakásszövetkezeti épületnél 2018-ról ütemeztek át összesen 4,5 millió forintot. Egy további társasház pedig egy egyszer már átütemezett 2 millió forintos kölcsönét kérte 2020-ra átütemezni. Az átütemezések elsődleges oka - áll a beszámolóban - az általános kivitelezői szakemberhiány.

Mindent összevetve tavaly 12 társasház részére 25.028 ezer forintot utaltak ki az alapból.

A lakóközösségek a kedvezményes kölcsönt a korábbi évekhez hasonlóan végfal-, homlokzat-, tetőszigetelésre, lépcsőházak burkolására, alagsorok festésére, vízvezeték javítására, faszerkezetek javítására, előtető készítésére, alapvezeték, illetve strangok cseréjére, bejárati ajtók, pinceablakok cseréjére használták fel.

A kölcsönt igénybe vevő társasházak a visszafizetési kötelezettségüknek többségében rendszeresen, határidőben eleget tettek.

A beszámoló kitér arra is, hogy az Épületfenntartási Alapnak, valamint az önkormányzat által nyújtott energiatakarékossági pályázati rendszernek köszönhetően az elmúlt években javult a lakóépületek külső- és belső megjelenése. A felújítások következtében az épületek energetikai és műszaki jellemzői is kedvezőbbek lettek.

A képviselő-testület további „épületes kérdéseket” is tárgyalt. Kiírta például az energiatakarékosságot célzó és gépészeti beruházásokat, felújításokat támogató pályázatát.

Két lakásszövetkezeti épület és két társasház esetében pedig az említett pályázatban szereplő támogatásnak megfelelő összegű hozzájárulást nyújtott rendkívüli, halasztást nem tűrő felújításokra.

A Kiwi és a Fenyő társasház esővíz alapvezeték cseréjére kapott egyenként 186.952 forint vissza nem térítendő támogatást. Ugyancsak esővíz alapvezetéket cserélnek a II. sz. Lakásszövetkezet Deák tér 12. sz. és az I. sz Lakásszövetkezet Deák tér 14. sz. épületénél. Itt a támogatás összege 173.011, illetve 160.754 forint.

F.L.