Árvíz, eső, szúnyog

kr szunyogirtas

Az elmúlt hetek időjárása meghozta a szúnyoginváziót, szinte már várjuk a lehűlést és az esőt, hogy kicsit fellélegezhessünk. Légi úton már nem lehet irtani a vérszívókat, marad a meleg ködös eljárás és a biológiai lárvairtás.

A szúnyogirtás jelenéről és jövőjéről Kerékgyártó István, a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője tartott fórumot a közelmúltban (csekély érdeklődés mellett), majd a Tisza Televízió stúdióvendégeként számolt be az aktualitásokról. Mint mondta, Németországban a nemzeti parkokban 44 éve használnak egy szert, ami csak a csípőszúnyog-lárvákat irtja ki, ahhoz azonban, hogy ez valóban hatékony legyen, a környékbeli településeknek össze kellene fogniuk, és a tenyésző helyek 99 százalékát kezelni kellene legalább 10-15 kilométeres körzetben.

A légi irtás helyett most már csak biológiai úton és meleg ködös eljárással lehet védekezni a vérszívók ellen. A katasztrófavédelem az országos szúnyoggyérítési program keretében a múlt hétre ütemezte Tiszaújvárosban a gyérítést, melyet július 9. helyett 10-én végzett el a Szerocol Konzorcium. Az önkormányzat pedig erre a hétre rendelte meg a Városgazda Kft. közreműködésével a következő meleg ködös irtást.

- Az elmúl hetekben 64 hektáron végeztünk biológiai lárvairtást - mondta Kerékgyártó István -, nem csak a Tisza áradása miatt van sok szúnyog, hanem az esőzések miatt is. Júniusban 152 mm eső esett, július 8-ig pedig 39,5 mm, ez nagyon sok. Sok helyről kapunk felkérést, hogy végezzünk szúnyogirtást, de ez szigorúan szabályozva van. Csak kártevőirtó vállalkozás végezheti az irtást, egészségügyi gázmester végzettséggel, és csak belterületen lehet használni, külterületen nem. Tehát nem úgy működik, hogy veszek vegyszert és permetezek. A lakosság is tehet azonban azért, hogy kevesebb legyen a szúnyog. A kertes házban élőknél sok helyen vannak esővízgyűjtő hordók, ezek kiváló tenyészhelyek. Vannak olyan tabletták, melyeket a vízbe helyezve kiirtják a lárvákat. Irtani a saját kertünkben felesleges, hiszen a szúnyogok megérzik, hogy hol van kevés szúnyog és odarepülnek, így egy óra múlva már nem is érezzük, hogy irtottunk - mondta.

Irtás lesz a napokban is, hogy mikor, az az időjárástól függ, hiszen a hidegben és esőben elülnek a szúnyogok, irtani nem lehet szélben sem, ezért meg kell várni az optimális időjárást: meleg és szélcsend. A meleg ködös szer egy kontakt szer, amikor a levegőbe jut, akkor hat, és öli meg a vérszívókat.

Fodor Petra