Ha egy borbélyüzlet beindul…

kr barber 3Egy régi stílusú vendég - oldalra fésült haj készül.

Amerikában utazgatva még minden kisváros főutcáján láthatjuk a borbélyok piros-fehér- kék csíkos oszlopát, mint egy időutazás, vissza a múlt század elejére. Néhány hónapja Tiszaújváros főutcáján is feltűnt ez a jel, és ahogy Gál József, a Street borbélyüzlet és kávézó fodrásza meséli, ha már nem is gyakorolnak minden régi praktikát, de a borbély üzletek visszajöttek a XXI. századba.

- Az oszlopon a piros csík a vért jelenti, ugyanis régen a borbélyok sebek ellátásával, varrásával, még régebben pedig foghúzással, és a gyógyítás olyan módszerével is foglalkoztak, hogy kivéreztették a beteget - mondja Gál József. - A kék csík jelentéséről megoszlanak a vélemények, egyesek azt mondják, hogy a kék a vénás, a piros az artériás vért jelképezi.

- Miben más egy borbély, mint egy férfifodrász?

- A férfifodrász és a borbély teljesen ugyanaz, nincs különbség, ugyanazokat a technikákat tanulják. Én először női-férfi- és gyermekfodrásznak tanultam, és utána végeztem borbélytanfolyamot. Ott már nem csak technikákat tanítottak, hanem olyan dolgokat is, hogyan kell azokkal a gépekkel dolgozni, amik speciálisan férfifodrász eszközök - borbélygépek, borotva. Persze a férfifodrásznak is megtanítják az alapokat, de a szakma igazi trükkjeit a borbélytanfolyamon tanultam meg.

- Nekem ez a hajvágás dolog ugyanolyan művészetnek tűnik, mint mondjuk a szobrászat. Hogy jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozz?

- Gyerekkoromtól fodrász szerettem volna lenni, úgyhogy nem is volt kérdés nyolcadikban, hogy hová jelentkezzek továbbtanulni. Iskola után sokáig női fodrászként dolgoztam, aztán hallottam a borbélytanfolyamról. Amikor ezt elvégeztem, akkor váltottam női fodrászatról férfire.

- Mi lehet az oka, hogy újra divatba jöttek a borbélyüzletek?

- Úgy gondolom 2014 körül kezdett ez igazán elterjedni Budapesten, aztán vidéken, Debrecenben, Miskolcon, és most már itt is, talán azért, mert újra divatba jött a szakáll. Az utóbbi években egyre több szakállas férfi van, és a borbélyok értenek ennek a kezeléséhez, ápolásához, vágásához.

- Van olyan borbélyüzlet, ahová nőket nem engednek be. Ti mennyire vagytok keményvonalasak?

- Igen, a fővárosban van olyan cég, ahová nem mehetnek be nők, de ez nálunk nem így van. Anyukák természetesen bejöhetnek a gyerekekkel, vagy ha bejön egy lány, és mintát szeretne vágatni a hajába, akkor azt is megcsináljuk. Mivel voltam női fodrász is, ez nem gond.

- Milyen hajstílusok mennek most? A régi hátrafésült, oldalra fésült, felnyírt frizurák, vagy inkább az új stílusok, mint a skin fade és a minták?

- A régi stílusok is nagyon mennek most, főképpen a teljesen hátra fésült, de sokan kérik a skin fadet is, teljesen bőrig borotválva - általában ez a kettő a leggyakoribb. A gyerekek közül pedig nagyon sokan kérik az oldalra fésültet, csík választékkal.

- Van különbség borbély és borbély között? Ha bemegyek egy üzletbe és ugyanazt a stílust kérem, hogy felnyírt, oldalra fésült, mindenki ugyanazt fogja vágni ami a tankönyvben van, vagy mindenkinél más lesz a végeredmény?

- Mindenkinek van egy saját stílusa, ami kialakul az évek során. Ugyanazt kéred, de mindenkinek benne lesz a saját stílusa. Például, amikor jövök ide az üzletbe, és látok egy vendéget kijönni, felismerem, hogy melyik kollégám vágta. A vágásból is, és abból is, hogyan állította be.

- Itt is mennek a pletykák, mint a női fodrászatban?

- Persze. Ugye ez férfi szalon, itt nyíltan beszélnek csajokról, meg minden más férfi témákról, kocsikról, fociról. A téma attól is függ, mióta jár hozzám a vendég, mennyire ismerem. Mindenkivel megpróbálok beszélgetni, aztán látom, hogy nyitott-e vagy sem.

- Férfifodrászhoz hasonlítva a borbély milyen más eszközöket használ?

- Fodrásznál még nem láttam olyan hajborotvát, amivel mi a skin fadet csináljuk. Ez úgy néz ki, mint egy dupla villanyborotva, ezzel borotváljuk bőrig a hajat, és ebből csináljuk felfelé az átmenetet. Fodrászok ezt nullás, vagy egyes géppel csinálják. De a nullásgép igazából hagy egy kis hajat, ez viszont tényleg borotvál. Arcborotváláshoz pedig az egyenes borotvát használjuk. Az iskolában lufin tanultunk borotválni. Behaboztuk, és úgy kellett megborotválni, ha kipukkadt, akkor megbuktunk.

- Festést is lehet kérni?

- Hajfestést, és szakállfestést is csinálunk. Vannak olyan vendégek, akik szőkítést kérnek, de ha valaki fekete hajat akar, befestjük. Van olyan kliensem, aki teljesen ősz, neki is festeni szoktuk, de mivel idősebb, natúr színre, nem feltűnőre.

- A férfifodrászathoz hozzá tartoznak olyan dolgok, hogy szemöldökigazítás vagy fül-, orrszőr nyírás?

- Itt külön kérni szokták. Külföldön alapból megcsinálják, de itt sokan nem szeretik, főleg az idősebbek. A fiatalok viszont mindig kérik. Most tanuljuk a cérnás szemöldökszedést, azt fogjuk csinálni, de addig még pengével dolgozunk.

- Nézem a listátokat, van rajta olyan, hogy kreatív hajvágás. Az mit jelent?

- Mintákat vágunk a hajba. Van olyan, hogy a teljes fejre, de van, aki csak oldalt kér egy-két csíkot. Ezt főleg a gyerekek kérik, tízéves kortól tizenhatig ez nagyon megy most, ez a tizenévesek divatja. És egyre több kisgyerek van a klientúrában. Kezdetben vágtuk nekik a szokásos kisgyerekes hajakat, de most már olyanokat kérnek, mint egy húszéves. Most már ők is igénylik a divatos frizurákat.

Surányi P. Balázs