Egyetemi start göröngyökkel

kr egyetemista 1Bóna Réka

A koronavírus miatt egy héttel elhalasztották a tanévkezdést a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A döntést az elmúlt néhány nap fertőzöttségi adatainak alakulásával és az előírások szigorításával indokolták. A bizonytalanságon túl sok családban némi kalamajkát is okozott a tanévkezdés.

„A nagyobb létszámú előadások online megtartása, amiről augusztus közepén döntöttünk, sajnos már nem elegendő megoldás, a jelenlegi körülmények ugyanis nagymértékben különböznek az akkoriaktól. Jelenleg több lehetőséget mérlegelünk, ezekről a jövő hét első felében hozunk döntést, együttműködve a Hallgatói Önkormányzattal. Célunk, hogy valamennyi egyetemi polgárunk egészségének megőrzése mellett biztosítsuk hallgatóink sikeres tanulmányi előrehaladását” – írják a közleményben.

BGE

- A lányom, Virág másodéves a Budapesti Gazdasági Egyetemen, elég zűrösen kezdődött a tanéve - mondja Virág Katalin, Virág édesanyja. - Kaptunk egy hivatalos e-mailt, hogy szeptember 7-én, hétfőn kezdődik az iskola, fel is költöztettük a gyereket, mint mindenki más, ám két nappal a start előtt, - amikor már Pesten voltunk - szombaton este jött egy újabb e-mail, hogy a vírushelyzet miatt egy hét csúszással kezdődik a tanév. Éppen a gyerekek albérletében rendezkedtünk ekkor, és mivel 14-ére tolták el a tanévkezdést, úgy döntöttünk, hogy visszautaznak velünk a gyerekek Tiszaújvárosba, és majd egy hét múlva újra elindulnak Pestre. Haza is jöttünk, erre másnap ismét jött egy értesítés, hogy hétfőn, 7-én, az eredeti időpontban becsengetnek a BGE-seknek is. Mivel sokan hozzánk hasonlóan hazautaztak egy hétre, aztán hirtelen újra vissza Pestre, nem mindenki tudott odaérni a hétfői iskolakezdésre, így a vidékiek annyi engedményt kaptak, hogy nekik az első egyetemi nap igazolt hiányzás volt. Hát ilyen kalamajkákkal kezdődött a lányoméknak az egyetem első féléve. Az az igazság, hogy a vírus miatti féléves itthonlét után alig várták a gyerekek, hogy kezdődjön és mehessenek újra iskolába, visszatérhessen a régi, megszokott ritmusba az életük. Már augusztusban, a második hullám hallatán mi szülők is elkezdtünk aggódni, hogy mi lesz majd szeptembertől, kell-e albérlet, vissza kell-e költözni vagy online oktatás lesz. Nem volt könnyű ezt megélni nekünk sem, de főleg a gyereknek nem, hiszen nem úgy indult, ahogy tervezték, sok volt a bizonytalanság, de úgy tűnik most már elrendeződött minden.

DOTE

Bóna Réka a helyi gimnáziumban érettségizett évekkel ezelőtt, most másodéves fogorvostan hallgató Debrecenben. Réka nem ingázik naponta, ő kollégista. Már a múlt féléve sem volt egyszerű, hiszen a járványhelyzet miatt távoktatásra tért át az egyetem.

- Szinte a megszokott rendben zajlik az oktatás, a különbség annyi, hogy a maszk kötelező minden előadáson, szemináriumon és gyakorlaton. Adott intézettől függően vagy kesztyűt kell viselnünk, vagy fertőtlenítenünk kell, mielőtt beindul az oktatás. Én kollégista vagyok, beköltözéskor ügyeltek arra, hogy ne legyen tumultus, csak megadott időpontokban költözhettünk be. Az egyetemen, ha bemegyünk a terembe és nincs valakinek az orrán a maszk, akkor kiküldik, onnantól fogva hiányzásnak számít, a legtöbb tárgyból pedig 2-3 hiányzás után megtagadják az aláírást, úgyhogy kötelesek vagyunk betartani az intézkedéseket. Az elmúlt félévben a távoktatás nem volt a legzökkenőmentesebb, főleg az orvosi karokon, ahol például egy boncolást nehéz online megtanítani. Remélem, nem jön el ez soha többet, mert mindenkinek nagy szenvedés volt így az elmúlt félév. Különböző platformokon, zoomon, skype-on tartották a szemináriumokat, youtube-ra töltötték fel az előadásokat, a gyakorlatot viszont így nem lehetett megoldani, de a vizsgaidőszak előtt volt egy kéthetes sáv, amikor pótolták ezeket - meséli Réka.

Zsóri Ádám szeptember óta a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának első éves hallgatója. A koronavírus járvány náluk nem írta át a tanévkezdés klasszikus rendjét. - Az én szakomon csak a hagyományos oktatás van egyelőre, sem hibrid, sem digitális változat nincs. Igaz, még csak egy hete kezdődött az egyetem, de még egy tárgyból sem álltunk át online-ra. Természetesen a vírus és a járványveszély miatt nálunk is életbe léptek az óvintézkedések, az egész egyetem területén kézfertőtlenítők vannak kihelyezve, az órákon pedig kötelező a maszk viselése - mondja Zsolt.

ME

Míg mások törölték, vagy rövidebbre faragták, addig a Miskolci Egyetem augusztus utolsó napjaiban gólyatáborral indította az idei tanévet. Rendhagyó módon, a járvány miatt júniusban elmaradt diplomaátadó ünnepségekkel nyitották a szeptembert.

A járványveszély miatt a végzős hallgatók szigorúan maszkban és kesztyűben vehettek részt az ünnepségeken, rokonaik, barátaik a helyszínen kivetítőn keresztül követhették az eseményeket. A diplomaátadók után, ahogy eredetileg is tervezték, szeptember 7-én beindult az egyetemi élet.

Taskó István, a Miskolci Egyetem jogász hallgatójaként kezdte az idei tanévet.

- Mi a jogi karon egyelőre még bejárunk az előadásokra, de azt is tudjuk, hogy a tanárok már készülnek arra, hogy ez változni fog. Sok pedagógus már elkészítette például a classroom csoportokat. Bár még hivatalosat nem tudunk, de valószínű, hogy újra jön az online oktatás, ha a járványhelyzet úgy hozza. Az egyetem épületében mindenféle óvintézkedést megtettek, mint sok helyen, nálunk is belépés előtt kötelező a kézfertőtlenítés meg a testhőmérés, maszkot kell hordanunk és igyekeznünk kell betartani a másfél méter távolságot is - kaptuk az információt Taskó Istvántól.

berta