Új ügyvezető a TiszaSzolg élén

kr kosatothKósa-Tóth Zoltán

Augusztus elsejétől Kósa-Tóth Zoltán a TiszaSzolg 2004 Kft. ügyvezetője. A Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ (TIK) korábbi vezetőjével a Tisza TV szeptember 9-ei adásában készített interjút Berta Judit műsorvezető. Az alábbiakban ennek szerkesztett változatát közöljük.

- Miért váltott?

- Kényszerhelyzetbe került a város, hiszen a TiszaSzolg ügyvezetője nyugdíjba ment, és kerestek egy olyan embert, akinek van vezetői tapasztalata, a versenyszférában is van tapasztalata. Nálam ehhez még hozzájárult a közszférában lévő tapasztalatom, arról nem beszélve, hogy hét éve itt dolgozom, ismernek, tudják, hogy mire vagyok képes, és nyilván ez dönthetett mellettem.

- Nehéz volt dönteni, otthagyni a TIK-et? Milyen volt a búcsú?

- Igazából nem búcsúztam el, én elköszöntem a kollégáktól, hiszen ugyanabban az érdekszférában fogunk dolgozni továbbra is. Elköszöntem, sajnos nem volt lehetőségem, hogy személyesen - a járványügyi helyzet miatt - interneten, illetve kisebb csoportokban, amennyire tudtam. Nyilván nehéz szívvel, mert ez hét szép, kemény, sokszor nehéz év volt. Rengeteget tanultam a kollégáktól, bízom benne, hogy én is át tudtam adni pár dolgot, és tényleg büszkeséggel tölt el az, hogy ezt az intézményt hét évig vezethettem. Úgy gondolom, hogy jó irányba sikerült beállítani ezt az intézményt. Most új kihívások várnak rám.

- A pozíció hasonló, hiszen vezető, ám míg korábban egy intézmény élén volt, addig most egy gazdasági társaság élén. Éles váltás?

- Igazándiból még nem tudom. Másfél hónapja vagyok a TiszaSzolg ügyvezetője, korai lenne még összehasonlítani. Nyilván más, azt azért érzékelem. De ez abból is fakadhat, hogy teljesen új dolgokkal kell foglalkoznom, új dolgokat kell megtanulnom. Rengeteg az input, amit föl kell dolgoznom, nem tagadom, elég fáradtan szoktam esténként hazamenni.

- Milyen feladatok jöttek szembe az első hetekben?

- Ami talán a legfontosabb és legsürgősebb, hogy október 1-jétől - ez jogszabályi előírás - a belső kontrollrendszert be kell vezetnünk. Ez elsősorban adminisztratív feladatokkal jár jelen pillanatban. Szabályzatokat kell megalkotni, folyamatokat kell földolgozni, folyamatokat kell lerajzolnunk, ha szükséges átalakítanunk. Most gőzerővel ezen dolgozunk. Ugyanakkor már gondolkodunk a jövő évről, hogy ott mi fog történni. A kemping és a strand esetében nagyon nehéz helyzetben vagyunk. Nem tudjuk, hogy a Covid milyen hatással lesz a turizmusra, az idegenforgalomra. A strandnál még az új szálloda megnyitása is változást fog jelenteni. Sok mindent át kell gondolnunk. Ezen is dolgozunk már a kollégáimmal, illetve én személy szerint - mondjuk így - leltárt készítek, hogy sokkal tisztábban láthassak, mint korábban.

- Bonyolult a leltár, sok a feladat?

- Elég sok. De ehhez hozzászoktam, mert a TIK is összetett feladatokat végzett. Itt most igazából az újdonság az a rendkívül sok információ az, ami a nehézséget jelenti. Az összetettség, tényleg korai még erről beszélni, de inkább azt mondom, hogy hasonló.

- A nehézség kihívást is jelent.

- Így van. Amit én szeretek egyébként. Tehát nekem ezzel alapvetően nincs problémám.

- Hogy érzékeli, nagyobb falat a TiszaSzolg?

- Igazából azért nagyobb falat, mert a körülmények úgy alakultak, hogy most itt változtatásokra lesz szükség. A TIK-nél úgy gondolom, hogy elvégeztem, amit kellett, nem gondolom, hogy sokat tudtam volna hozzátenni még a működéshez. A TiszaSzolgnál viszont úgy gondolom, hogy hozzá tudok tenni ahhoz, hogy jól tudjon működni.

- Vannak tervei, ötletei, amelyek már most ott vannak a fejében?

- Vannak elképzeléseim, de első körben a kollégáimmal szeretném megvitatni, ők azért jobban ismerik ezeket a területeket. A tulajdonossal is le kell ülnöm természetesen azon kérdésekben, amik a város lakóit közvetlenül érinthetik. Meg kell határozni közösen célokat, és akkor abba az irányba mi már le tudjuk bontani a feladatokat.

- Kemping, strand, szálloda. Lehet már ezekről valamit tudni?

- A szálloda tulajdonosai tudják, hogy mikor fognak majd megnyitni. Találkoztam már velük, egy-két részletkérdésről beszéltünk is. Arról váltottunk pár szót, hogy ők milyen stratégiában gondolkodnak, ami az együttműködésünk szempontjából ugye fontos. A strandról rövid távon azt tudom mondani, hogy a hónap végén bezár a gyógyfürdő is. Október 15-ig lesz egy felújítási, karbantartási időszak, és azt követően újból várjuk, - mai tudásunk szerint - a vendégeinket. A kemping pedig egy olyan kérdés, amire azért nem tudok válaszolni, mert per pillanat nincs arról tudomásom, hogy bárki is érdeklődne iránta. Azon kell gondolkodni, hogy hogyan foglalkozzunk a nyitvatartással.

- Hogy állnak azok a munkálatok, amiket a Szent István út és a Mátyás király út területén látunk?

- Ott egy 40 méteres csőszakaszt ki kellett cserélnünk, azért mondom múlt időben, mert a munkák jelentős része már megtörtént. Sajnos nem várt problémákkal is találkoztunk, de ettől függetlenül a kollégáim megnyugtattak, hogy szeptember 15-ére, azaz a fűtési időszak megkezdésére készen leszünk.

- Egy gazdasági társaság vezetőjének, főleg az elején, 8 órás a munkaideje?

- Nem, de már hozzászoktam, hogy intézményvezetőként is kötetlen munkaidőben dolgoztam. Ez nem zavar. Most egy picit többet vagyok bent, mint a TIK-nél voltam, ez tagadhatatlan, a családom néha hiányol is, de ez ezzel jár, mondhatni hozzászoktak.

- Haza kell vinni néha a munkát?

- Nem. Igyekszem ezt elkerülni, inkább tovább maradok bent. Nem tudok hatékonyan dolgozni otthon. Otthon inkább már a családommal szeretnék foglalkozni.

- Mit csinál Kósa-Tóth Zoltán, hogy kicsit összeszedje magát, és agyban, testben friss legyen?

- Heti háromszor edzésre járok, ez nekem nagyon fontos, kettlebell-ezek. Emellett ott van a kert, ez engem teljesen ki tud kapcsolni. Majd jön a téli időszak, már összegyűjtöttem a könyveket, amiket szeretnék elolvasni. Remélem lesz rá időm és lehetőségem.