Megörökölt mandátum

kr valmmKoncz, Biró, Tóth volt a befutó.

Választókerületünk nyáron motorbalesetben elhunyt korábbi országgyűlési képviselője, Koncz Ferenc helyét lánya, dr. Koncz Zsófia foglalhatja el a parlamentben. A Fidesz-KDNP jelöltje nyerte ugyanis a mandátumért kiírt, és október 11-én megtartott időközi választást, megőrizve ezzel a kormánypártok kétharmados többségét. Az ellenzéki pártok közös jelöltje, Bíró László végzett a második helyen. A további sorrend: Tóth Ádám (független), Váradi Gábor (független), Sóváriné Bukta Erika (Demokrata Párt).

Választókerületünk csaknem 78 ezer szavazásra jogosult állampolgárának kevesebb, mint fele járult az urnák elé október 11-én, de a 45%-ot meghaladó részvételi arány nem lebecsülendő egy időközi parlamenti választáson.

Eredmény

Az érvényes - és már feldolgozott - szavazatok 50,87%-át (17.597) kapta Koncz Zsófia. Bíró László 15.875 voksot gyűjtött be, ez 45,9%-nak felel meg. Tóth Ádámra 770-en (2,23%), Váradi Gáborra 264-en (0,76%), Sóváriné Bukta Erikára 83-an (0,24%) szavaztak.

Egy szavazókörben - a tiszaújvárosi 9. számúban - még nem számlálták meg a 422 szavazatot, ezt majd a külképviseleteken leadott voksok beérkezése után - várhatóan lapunk megjelenésekor - teszik meg. Érdemi változás tehát nem lesz. Legfeljebb a két éllovas között csökken - minimálisan - a különbség, mivel Tiszaújvárosban nagy fölényben volt az ellenzék.

Legek, települések

A legaktívabbnak Kiscsécs választópolgárai bizonyultak, itt 73,38%- os volt a részvétel. A község 139 szavazásra jogosult lakója közül 102-en szavaztak, 99-en Koncz Zsófiára.

A legkevésbé Aszaló polgárait hozta lázba a választás, itt 36,6%-os volt a részvételi arány. A választókerület 42 települése közül 8-ban született ellenzéki győzelem, a többiben kormánypárti. Bíró László „hozta” lakhelyét, Tarcalt, ezen túl Bekecset, Legyesbényét, Mádot, Sajóöröst, Sajószögedet, Tiszapalkonyát, és végül, de nem utolsó sorban Tiszaújvárost.

Koncz Zsófia és Tóth Ádám városában, Szerencsen viszonylag magas (55,56%) volt a részvétel. A Fidesz jelöltje győzött a hazai pályán, de korántsem fölényesen - 138 szavazattal - s nem meglepő módon itt szerezte a legtöbb szavazatot - 156-ot - Tóth Ádám.

Kifogás

Bár a közösségi oldalakon számos bejegyzés, fotó volt látható, melyek megkérdőjelezték a választás tisztaságát (krumpliosztás, szavazók buszoztatása, stb.) a választókerületi választási bizottsághoz egy kifogás érkezett lapzártánkig, az is a kampánnyal függött össze.

A Magyar Szocialista Párt október 10-én nyújtotta be a kifogását, melyben azt sérelmezte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára október 8-án a minisztérium programja keretében laptopot adott át egy szerencsi középiskolai kollégiumban, s az eseményen jelen volt, és beszédet mondott Koncz Zsófia is. Az eseményről készült fotókon az is látható, hogy a helyettes államtitkár „Hajrá Zsófi!” feliratú maszkot viselt.

A kifogástevő álláspontja szerint a helyettes államtitkár azzal, hogy egy állami szerv rendezvényén hivatalos minőségben eljárva Koncz Zsófiára való szavazásra buzdító maszkban vett részt, és e programon laptopot adott át a jelölt társaságában, megsértette a jelöltek és jelölőszervezetek közti esélyegyenlőséget. A bizottság e tekintetben megállapította a jogsértést, a helyettes államtitkárt eltiltotta a további jogsértéstől, de mellőzte bírság kiszabását.

A kifogástevő azon állítását, miszerint a rendezvényen a többi jelöltnek nem volt lehetősége felszólalni, a választási bizottság nem látta bizonyítottnak, s azt sem, hogy a bepanaszolt célja az volt a laptop átadásával, hogy a választópolgárokban olyan érzetet keltsen, mely szerint az állami juttatás Koncz Zsófia személyéhez köthető.

Ferenczi László