Jubilál Tiszaújváros labdarúgása

60evesA kötet a labdarúgó klubházban vásárolható meg 3 ezer forintért.

Az idén hatvanéves Tiszaújváros labdarúgása. Ebből az alkalomból jelent meg az FC Tiszaújváros kiadásában Mező László „futballkrónikás” „60 éves Tiszaújváros labdarúgása” című kötete, mely 1960-tól dolgozza fel a helyi foci történetét.

A könyv írója, szerkesztője előző könyvét, a 2010-ben megjelent „Tiszaújvárosi futballkrónika” című kiadványát egészítette ki megannyi új információval, képpel, beszélgetéssel. Ez a könyv terjedelmében is tetten érhető, a 2010-es kötet 120 oldalt számlált, a mostani 276-ot.

- Szerencsére a hat évtized alatt a sikerek és örömök voltak túlsúlyban. A gondot inkább az okozta: melyek kerüljenek be feltétlenül a könyvbe. A terjedelem megálljt parancsolt az első kiadáshoz hasonlóan most is. Ennek ellenére úgy vélem, sikerült a legfontosabb tiszaújvárosi futballeseményeket megörökíteni az utókor számára - írja könyve bevezetőjében a szerző.

A tartalomjegyzéket böngészve ilyen címszavakkal találkozhat többek között az olvasó: Bajnoki szereplések, Tabellasorok, Így látják Ők - interjúk, visszaemlékezések, Házi góllövőlista. Nem beszélve a mintegy 100 oldalt kitevő képekről, dokumentumokról, újságcikkekről Tiszaújváros labdarúgásáról.

- Igyekeztem minél több régi és újabb fotót és dokumentumot „belegyúrni” a kiadványba. Ezek segítségével remélem színesebb és érdekesebb lett a könyv. (…) Ezúton mondok köszönetet mindenkinek, aki valamilyen formában segített ennek a könyvnek a megjelentetésében. Legyen az anyagi támogatás, régi fotók, dokumentumok rendelkezésre bocsátása vagy értékes visszaemlékezés - írja Mező László.

A kötetben számos tiszaújvárosi futballegenda „szólal meg”. A teljesség igénye nélkül: Tóth Lajos, Bodolai József, Dohány István, Kovács Péter, Kovács Richárd, Gulyás Csaba, Pap Zsolt, Járai József… Terveink szerint a velük készített interjúkból is közre adunk néhányat későbbi számainkban.

És „megszólal” a kötetben - előszó formájában - Dr. Fülöp György polgármester is, egyebek közt így fogalmazva:

„A felnőtt csapat az NB III-as mezőny stabil, meghatározó tagja lett ismét, s óriási fegyvertényként 2016-ban a Magyar Kupában a legjobb 8 közé jutott. Az elmúlt évtizedben is büszkélkedhettünk tiszaújvárosi nevelésű válogatottal, Korhut Mihály a 2016-os Európa-bajnokságon a későbbi győztes Portugália ellen is pályára lépett.

A tiszaújvárosi labdarúgásnak azonban nem csak a kiemelkedő eredményekben mutatkozik meg az ereje. A szürke, munkával töltött hétköznapokban is. Az utánpótlás nevelésében, a tehetséggondozásban is. A szakemberek már óvodás kortól foglalkoznak a jövő reménységeivel, a különböző korosztályos csapatokban sok-sok gyermek, fiatal tanulhatja meg a labdarúgás mestersége mellett a fegyelmet, a sportemberhez méltó magatartást, és érezheti meg a közösségi lét erejét. A város mindenkori vezetése ezért fordít kiemelt figyelmet a sportágra, s igyekszik minden tőle telhető erkölcsi és anyagi támogatást megadni.

Mérkőzések, gólok, eredmények, tabellák, névsorok. Minden fontos adat megtalálható a futballkrónikában. A kiadvány azonban nem tömény statisztika. Visszaemlékezések, megemlékezések is sorjáznak az oldalakon. Itt vannak a játékosok, edzők, vezetők, szurkolók.

Azok a sportemberek, akik éltették és éltetik Tiszaújváros labdarúgását.

Köszönet érte! Külön köszönet Mező Lászlónak, aki mindezt megörökítette.”