Fenntarthatóbb, korszerűbb lett a Sportcentrum

kr sportcentrum 1

Egy hosszú folyamat zárult le nemrégiben a Tiszaújvárosi Sportcentrumban. Tiszaújváros önkormányzata a Tiszaújvárosi Sport-Park Nonprofit Kft.-vel konzorciumban sikeresen pályázott a TOP-3.2.1-15 „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című pályázaton, így 135,12 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kaptak. A támogatás segítségével a Sportcentrumban megvalósult a Játékcsarnok-Edzőterem-Uszoda épületegyüttes energetikai korszerűsítése.

Fosszilis energiafelhasználás csökkentése, megújuló energiaforrások igénybevételének növelése - ezt a célt tűzte ki maga elé a Sportcentrum, nem csak környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve, hanem azt is, hogy a Tiszaújvárosi Sport-Park Nonprofit Kft. számára az energiaköltségek igen nagyra rúgtak. Pályáztak és nyertek, négy nagy területen fejlesztettek, cseréltek, újítottak.

- Maga a történet még 2015-ben kezdődött - idézte fel Gál Csaba, a cég ügyvezetője -, azonban már ezt megelőzően is gondolkodtunk azon, hogy hogyan is lehetne az üzemeltetési kiadásainkat csökkenteni. Ekkor jelentek meg az első hírek arról, hogy lesznek majd pályázati lehetőségek, amire mi, mint nonprofit gazdasági társaság is tudunk majd pályázni. Hosszú idő telt el, sok változással, de végül 2019-ben megkaptuk az értesítést, hogy pályázatunk támogatásban részesül. Rohammunkával kezdtük el átdolgozni a pályázatunkat, hiszen akkorra már három éve benyújtottuk, sok mindent át kellett alakítani, változott a kiírás, szükséges volt változtatni a projektterven is. 2019 áprilisában végül megköthettük a támogatási szerződést, melynek keretében elindulhatott a program. Nagyon sok feladatunk volt ebben az időben, el kellett készíteni a kiviteli terveket, szerződéseket kötöttünk, közbeszerzési eljárásokat indítottunk. A munkaterületet végül 2020 februárjában tudtuk átadni a kivitelezőnek, ekkor megkezdődhetett a gyakorlati munka. A helyzetet bonyolította, hogy 2020 márciusában a koronavírus-járvány miatt korlátozó intézkedések léptek életbe, ez nagyban befolyásolta a kivitelezési munkákat is. Most úgy tűnik, hogy végeztünk, a kivitelezés lezárult, szeptember 18-án átvettük, azóta a pályázat lezárási folyamata zajlik. Reményeink szerint ez a rendszer nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy jelentős költségeket tudjunk megtakarítani, könnyebbé, egyszerűbbé válik az épületegyüttes fűtése, energiaellátásra is. Környezetvédelmi szempontból is nagyot léptünk előre, csökkent a fosszilis energiafelhasználásunk, a napelemek, napkollektorok pedig környezetkímélő módon támogatják a működésünket - tette hozzá az igazgató.

A 135 millió forintos fejlesztés négy területet érint, de összességében az egész Sportcentrum működésére hatással van. A fejlesztés eredményeképpen jelentős mértékben csökken az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, csökken a környezetterhelés, javítva a város levegőjét az itt élők számára élhetőbb életkörülményeket teremtve. A versenyzők, a lakosság egy fenntarthatóbb, korszerűbb létesítményben sportolhat.

Napelemek

Az épületegyüttes villamosenergia-igényének részleges kielégítésére 50 kVA-es napelemes háztartási méretű kiserőművet telepítettek. A súlyemelőcsarnok tetejére 148 napelemet helyeztek, melyek éves szinten előreláthatólag 50-52 ezer kWh energiát termelnek majd, ez szintén jelentős megtakarítást eredményez az üzemeltetési költségekben.

Csarnokfűtés

A játékcsarnok fűtését biztosító melegvizes hőlégbefúvók kiegészültek sötétsugárzókkal. Ezek a hatalmas, gázzal működő hősugárzók könnyebben, gyorsabban, költségtakarékosabban fűtik fel a csarnokot. A játékcsarnok és az uszodai légkezelők, valamint az uszodai vízforgató szivattyúk működésének szabályozására frekvenciaváltókat építettek be.

Épületfelügyelet

A teljes energetikai rendszer optimális üzemeltetésére egy épületfelügyeleti (szabályozó-vezérlő) rendszert alakítottak ki. Megvalósult az új energetikai rendszer energiafogyasztásának a mérése, amely a felügyeleti rendszerben ellenőrizhető. A szakemberek a rendszert számítógépről, vagy akár mobiltelefonról is tudják működtetni, be tudnak avatkozni a rendszer működésébe, pontosabban tudják majd mérni a felhasznált energiát.

Kazáncsere, napkollektor

Az épületenergetikai korszerűsítés során a régi, elavult kazánokat lecserélték, helyükre korszerű kondenzációs kazánok létesültek. A használati melegvíz és a medencevíz fűtésének rásegítésére napkollektoros rendszer lett kialakítva, az uszoda tetejére 38 napkollektort helyeztek.