Elég volt a vakcina

kr oltas

Egy hónapja nyílt meg az oltópont a rendelőintézetben, ahol az egészségesek kaphatják meg az influenza elleni védőoltás. Így akarják elkülöníteni a rendelésre betegen, lázasan érkezőktől azokat, akik a vakcina beadására jelentkeznek.

- Egy hónap távlatából azt gondolom, hogy jól vizsgázott az oltópont - mondta Dr. Iszlai Zoltán háziorvos. - Jó ötlet volt egy külön helyiség kialakítása, így nem érintkeznek az egészségesek a betegekkel. A másik dolog, ami miatt jó ötletnek tartom, hogy 30 éves pályafutásom alatt még nem tapasztaltam olyan rohamot az influenza elleni oltásért, mint idén. A tavalyihoz képest körülbelül kétszer annyian igényelték a vakcinát.

Mára lecsengőben van az oltási kedv, de ez minden évben így van. Általában a legzsúfoltabb időszak október végétől november végéig tart. Úgy tűnik, hogy akik döntöttek a beadásról, azok már túl is vannak rajta. A három év feletti gyerekeknek és a felnőtteknek a három komponensű, 3Fluart oltóanyag adható. A három év alatti gyerekek csak a négy komponensű Vaxigrip tetrát kaphatják.

- Kezdetben úgy tűnt, hogy nem kapunk eleget a Vaxigrip tetrából - nyilatkozta lapunknak Dr. Gyimes Zsófia gyermekorvos. - Majd lehetőség nyílt az utánrendelésre, így azok a gyerekek, akiknek kérte a szülő, és mindenképpen fontos volt beadni, ők megkapták. Voltak, akik a Vaxigrip tetrára tartottak igényt, de nem voltak rászorulók, ők a 3Fluart oltóanyag mellett döntöttek. Visszanézve az elmúlt időszakot minden nehézségével együtt, azt mondom végül minden jóra fordult, mindenkit be tudtunk oltani, aki kérte, és akinek feltétlenül szüksége van rá.

Már megjelentek az influenzaszerű tünetekkel rendelőbe telefonáló betegek, így az orvosok azt javasolják, hogy aki szeretne védőoltást, de még nem igényelte, minél hamarabb tegye meg. A rendelésből esetleg megmaradt oltóanyagot ugyanis a háziorvosoknak vissza kell küldeniük az ÁNK-nak, ahol újra felmérik az igényeket, és újra elosztják a megmaradt vakcinákat.

ema