Átcsoportosítják a munkaerőt

kr bodo csabaBodó Csaba a fürdő karbantartója ideiglenesen a rendelőintézetben dolgozik.

Munkaerő-átcsoportosításokkal oldják meg a város intézményei, önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságai, azt az átmeneti helyzetet, amit a koronavírus okoz. Bizonyos területeken „felszabadult” a munkaerő, hiszen a bezárások, korlátozások miatt az adott feladatra ideiglenesen nem kell ember, rájuk viszont most máshol van szükség. Így nem kell a munkavállalókat elbocsátani, vagy kényszerpihenőre küldeni.

A járvány első hullámánál már néhányan megtapasztalhatták, hogy hetekig máshol, más munkakörben kellett dolgozniuk. A könyvtárosok ebédet hordtak, a művelődési központ igazgatóhelyettese gépkocsivezetőnek állt erre az időre. Amíg a kultúra „bezárt” néhány hónapra, addig a „kultúrmunkások” a szociális ágazatban segítettek. Mindenki ott, ahol tudott, ahol szükség volt rá.

- Tavasszal egészen más volt a helyzet, hiszen az intézményegységeinket be kellett zárni, a kollégák otthonról végezték a tevékenységüket - tudtuk meg Mátyás Zoltántól, a Derkovits Művelődési Központ igazgatójától. - A könyvtárosok és a Derkovits munkatársai is sokan jelentkeztek önkéntes tevékenységre. Az ebédkihordásnál többen is tudtak segíteni, két kolléga gépjárművezetőnek állt be a vészhelyzet idején, többen pedig az ebédet vitték házhoz az időseknek, de volt, aki a postai küldeményeket, leveleket, értesítéseket hordta ki. Jelenleg nem vagyunk zárva, de nem látogatható az intézmény, kollégáink bejárnak, a megszokott helyükön dolgoznak, benti feladatokat, munkatervet, jövő évi elképzeléseket, elmaradt feladatokat végeznek, a könyvtárban meg egészen új szolgáltatatás indult, hiszen házhoz visszük a kikölcsönözni kívánt könyveket. Munkaerő- átcsoportosítások most is vannak, nálunk még egyelőre nem, de polgármester úrral már egyeztettünk, hogy szívesen vállalunk önkéntes tevékenységet is, amennyiben szükség lesz rá.

Nemrég került át egy önkormányzati intézmény, a Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ éléről egy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság, a TiszaSzolg 2004. Kft. élére Kósa-Tóth Zoltán, akinek a járványhelyzetben többek között arról is döntenie kell, hogy melyik kollégáját, hova, merre irányítsa át, hiszen például a vírus miatt bezárt termálfürdőben néhány munkakör felszabadult, elbocsátani pedig nem akarják a dolgozókat.

- A november 11-i kormánydöntés értelmében a gyógyfürdő átmenetileg nem fogad vendégeket, ugyanakkor szolgáltatunk a balneológiának – mondta az ügyvezető. - A 34 kollégából a fürdő épületében 9-en dolgoznak, a többiek több területen vannak. Van, aki a TiszaSzolgon belüli tevékenységet folytat, vannak, akik tehermentesítik a kollégákat, hiszen a betegség és a szabadság miatt kiesők is vannak, illetve olyan feladatoknál, amiket külső vállalkozók látnának el, most ezen a területen is be tudnak segíteni. A munkaerő-átcsoportosítás során kerültek kollégáink, - takarítók és karbantartók - a gondozóházba, a rendelőbe, és a Kazinczy-házba is. Akik „itthon” maradtak nálunk, azok festést végeznek, zöldterület karbantartást, belső takarítási feladatokat, illetve portaszolgálat látnak el. Reméljük, mihamarabb újranyitunk és újra egy csapatként dolgozunk együtt.

A Tiszaújváros Városi Rendelőintézetben nagy szükség van a segítségre, hiszen a járvány miatt különösen fontos a gyakori és alapos takarítás.

- A pandémiás helyzet miatt a TiszaSzolgnál bizonyos területeken felszabaduló munkaerő most nekünk nagyon kapóra jött, mert egy karbantartónk elment, egy állás betöltetlenül van, így onnan tudtam segítséget kérni - nyilatkozta lapunknak Nagyné Kántor Judit, a rendelőintézet főigazgatója. - A hozzánk érkező kolléga hamar megtalálta a helyét, nagyon örülünk neki, rengeteget segít. A napokban a takarítói területre érkeznek még négyen, szintén a fürdőből, rájuk is nagy szükség van, hiszen egy kolléga nyugdíjba ment, egy másik betegség miatt nem tud dolgozni, így két takarítói állás ellátatlan, de maradtak bent szabadságok is, így jól be tudjuk osztani a munkaerőt, ami a pandémia miatt is sokkal több feladatot ad nekik, mint vírusmentes időszakban.

berta