Fertőtlenítéssel a vírus ellen

kr hygi nagyA közös képviselők hétfőn vették át a MOL adományát.

Kéz- és felületfertőtlenítőt osztottak szét a Társasházak, Lakásszövetkezetek és Egyedi Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Egyesületének tagjai között. A 300 liter MOL Hygi fertőtlenítőszert a MOL Petrolkémia Zrt. adományozta a városnak, amit a társasházak közös képviselői vehettek át hétfő reggel.

A társasházak egyesülete e-mailben értesítette a közös képviselőket a lehetőségről. A 98 társasház közül mindenki visszajelzett, hogy igényt tart a segítségre, amit annak arányában osztanak el, hogy melyik társasházban hány lakás van.

- Természetesen minden segítségnek örülünk, hiszen a kialakult helyzet bizony többletköltséget jelent a társasházaknak - mondta Győr Józsefné, a Széchenyi társasház közös képviselője. - A mostani időszakban nagyobb gondot kell fordítani a lépcsőházak tisztaságára, fertőtlenítésére. Ezzel is védjük a lakóközösség tagjait. A kapott kézfertőtlenítőt kiadagoljuk, hogy minden lépcsőházba jusson.

A takarítóknak most több a feladatuk, mivel gyakrabban kell takarítani a lépcsőházakat. Hetente több alakalommal is fertőtlenítővel letörlik a korlátokat, villanykapcsolókat, kilincseket. Nem csak a közös terekre kell nagyobb hangsúly fektetni. Lakásunk, autónk fertőtlenítése is fontos ebben az időszakban, főleg, ha van a környezetünkben olyan személy, aki megfertőződött a koronavírussal.

- Ebben az esetben célszerű gépesített fertőtlenítést alkalmazni - nyilatkozta lapunknak Kormányos János egészségügyi fertőtlenítő- és gázmester, aki tavasszal lépcsőházakat fertőtlenített városunkban, most pedig több alkalommal lakásokban végzett ózongenerátoros fertőtlenítést. - Arra nagyon oda kell figyelni, hogy a vegyszeres fertőtlenítés után maradhat vegyszermaradék a felületeken, amit le kell törölni, mert irritációt okozhat. Mindig meg kell nézni a tisztítószerek, fertőtlenítőszerek biztonsági adatlapját, illetve a hatóság által kiadott határozatot, hogy az alkalmazható-e a humánegészségügyben. Sajnos sok esetben olyan fertőtlenítőt alkalmaznak emberek által használt épületekben, ami nem oda való. Ez veszélyes lehet.

- Tele vannak a boltok a lakosság által is használható ózongenerátorokkal. Sokan veszik és használják. Mire kell odafigyelni ebben az esetben?

- Az ózonnál mindig a megfelelő koncentrációt kell alkalmaznunk zárt térben, amit műszerrel kell mérni, ellenőrizni. Bár azért vesznek az emberek ilyen készüléket, mert jót akarnak, azonban könnyen bajt okozhatnak vele, ha nem értenek hozzá. Amennyiben ózonnal fertőtlenítünk, minden esetben védőfelszerelés szükséges, a kezelt helyiségben nem tartózkodhat senki, a növényeket és a háziállatokat is ki kell vinni, és kezelés után fél órán át szellőztetni kell. Azt tanácsolom, ha már valaki vett ilyen gépet magáncélra, akkor csak az autójában vagy esetleg a garázsában használja, ezek egyébként is kisebb teljesítményűek. Lakás fertőtlenítéséhez mindenképpen szakembert kell hívni, mert az ózon veszélyes anyag. Sejtroncsoló hatása van, a nem megfelelő koncentráció irritálhatja a szemet, de károsíthatja a tüdőt is.

ema