Állami és önkormányzati tesztelések

kr hokapu

Hétfőn elkezdődött az állami tesztelési program, melyben az orvostanhallgatók mellett a Tiszaújváros Városi Rendelőintézet négy védőnője is segédkezik. A hét első napján kezdték el kiosztani a társasházaknak azt a 300 liter fertőtlenítőszert, amit a MOL Petrolkémia Zrt. ajánlott fel, és hétfő volt az a nap, amikor újra összeült a prevenciós bizottság, hogy áttekintse a tiszaújvárosi járványügyi helyzetet.

Múlt hétfő óta újabb 38 új típusú koronavírussal fertőzött tiszaújvárosit regisztráltak a hatóságok, összesen 71 főt pedig már gyógyultnak nyilvánítottak, így az aktív esetek száma jelenleg 158 fő. Újabb pozitív teszteredmény miatt november 27-ig meghosszabbították a rendkívüli szünetet a Szivárvány óvodában.

- Vasárnap délután fél ötkor kaptuk az e-mailt a Megyei Kormányhivataltól, hogy a héten beindulnak az állami tesztelések. Ebben a levélben kiküldték azokat a szükséges dokumentumokat is, amelyek egyrészt a tájékoztatást tartalmazták, másrészt azt az adatlapot, amelyet a pedagógusnak, illetve az egyéb alkalmazottaknak ki kell tölteniük a teszteléshez - tájékoztatta lapunkat Micskiné Bodó Erzsébet, a Tiszaújvárosi Napközi Otthonos Óvoda vezetője. - Hétfőn el is kezdődtek a tesztelések, az első nap a Tündérkert óvodában történt meg, kedden a Bóbitában, majd a Szederinda óvodában, szerencsére mindenkinek negatív lett a tesztje mind a három óvodai épületünkben. Csütörtökön a Szivárvány épületben folytatják a tesztelést és nagy valószínűséggel ez az ütemezés marad minden hétre, mert hetente fognak ismétlődni a tesztelések. A teszt ingyenes és önkéntes, egy kolléganőnkön kívül mindenki vállalta a mintavételt, bár néhány esetben voltak kérdőjelek a kolléganőkben, de sikerült velük ezt megbeszélnem. Azt gondolom, hogy mindannyian felelősséggel tartozunk a közösségünk felé. Éppen ma olvastam a híreket, hogy ott, ahol a tesztelések már megtörténtek, több esetben is előfordult, hogy a pedagógus semmilyen tünetet nem mutatott, és mégis pozitív eredményt produkált. Úgy gondolom, hogy felelősséget kell tanúsítani a munkaközösség irányába és ezt a kis kellemetlenséget vállalnunk kell azért, hogy az intézményben a vírus terjedését megakadályozzuk. A Szivárvány óvoda e hét szerdáig tervezett rendkívüli szünetét péntekig meg kellett hosszabbítanunk, ugyanis kedden született egy pozitív eredmény, ráadásul a korábban tesztelt kolléganők nagy részének még nem jár le 25-éig a karanténideje, tehát még bizonytalan lenne csütörtökön megnyitnunk az óvodát. Reméljük, hogy jövő hétfőre egyre többen tudnak visszatérni a munkába, annyian, hogy már újra meg tudjuk nyitni az épületet.

Az Ezüsthíd Gondozóházban és Idősek Otthonában szintén megkezdődött a dolgozók állami szűrése, ahol eddig egy gyanús esetet találtak (ebben az esetben szükséges a PCR teszt elvégzése, hogy egyértelmű eredményt kapjanak). A gondozottak közül a múlt héten két koronavírus-gyanús idős került kórházba, az egyikőjük időközben elhunyt. Azokat a gondozottakat, akiknél szintén felmerült a fertőzés gyanúja - de tüneteik nem indokolják a kórházi kezelést - házon belül izolálták - hangzott el a prevenciós bizottság ülésén.

- Az önkormányzati érdekszférába tartozó intézmények és gazdasági társaságok esetében továbbra is folytatjuk a célzott szűrést, melyhez folyamatos a tesztek beszerzése, hiszen ez egy rendkívül fontos dolog - nyilatkozta lapunknak városunk polgármestere, Dr. Fülöp György. - Ezen a héten elindult az állami iskolákban, a köznevelési intézményekben és a gondozóházban is a tesztelés. Az állami iskolákban két fertőzöttet találtak, mindketten alkalmazottak, ez azt jelenti, hogy a gyerekek biztonságosan tudnak iskolába járni. Itt az önkormányzati szférában, ugyanúgy, ahogy eddig, párhuzamosan az állami tesztelés mellett, folytatjuk a célzott teszteléseket. Azt gondolom, ha megnézzük a számadatokat, akkor jól látszik, hogy muszáj tesztelni és az is látszik, hogy sajnos emelkedő tendenciát mutat a vírus által megfertőzöttek száma, éppen ezért továbbra is arra kérek mindenkit, hogy a korlátozó intézkedéseket - még ha kellemetlen is - tartsuk be, mert nagyon fontos, hogy a veszélyeztetett korosztályt meg tudjuk védeni.

Hőkapu a rendelőben

Szerdától hőkapu segíti a beléptetést a rendelőintézetbe.

A berendezést az intézmény vásárolta saját forrásból. A bejáratnál helyezték el, minden beérkező, beteg és dolgozó is, csak úgy mehet tovább, ha minden járványügyi előírásnak megfelelve átjut a hőkapun.

„Testhőmérsékletet mér, figyelmeztet a helyes maszkviselésre, és egy automata kézfertőtlenítő adagoló is tartozik a berendezéshez. A hőkapu a biztonságos beléptetés mellett gyors, ezáltal kivédhető a beteg és az egészségügyi dolgozó közötti kontakt - nyilatkozta Pap Zsolt alpolgármester.

berta