Új esztendő, tavalyi forma

kr kosar 1Hiába a küzdés, a koncentráció, a jól kidolgozott taktika, a csapat képességeiből, lendületéből, tudásából ennyire tellett. Különösen a „dobókezét” nem találja a Phoenix.

A 2021-es esztendő első két mérkőzését január 6-án idegen környezetben, január 8-án hazai pályán játszotta a Phoenix KK, és mindkétszer vereséget szenvedett.

A tabella negyedik helyénn állomásozó Újpest-MT együttesével szemben rövid paddal kellett volna javítani a mérlegen, ezen a napon azonban nem sikerült borítani a papírformát.

Újpest - Phoenix KK 104-84 (28-23, 26-18, 29-28, 21-15)

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Kovács Martin (9/3), Drahos Gábor (27/6), Orliczki Bence (13), Molnár Bence (10/6), Lajsz Gergely (8/3). Csere: Taskó István (-), Eremiás Kristóf (-), Szilasi Bence (9/3), Asszú Áron (6), Kovács Zoltán (2). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

Az Újpest egy 5-0-s sorozattal kezdte a negyedet, de szerencsére a Phoenix is magára talált az első rohamok után. Hamar felzárkózott egy pontra (10-9), de az egyenlítési kísérletet visszaverték a vendéglátók. A későbbiekben négy-öt pontos hátrány állandósult.

A második negyedben továbbra is az Újpest volt a meghatározóbb a pályán. A második perctől a tíz pont feletti különbség állandósult, de sikerült behozható távolságban tartani az ellenfelet (54-41).

Hősies küzdelmet hozott a harmadik etap. A Phoenix erősített a játékán, és nehéz, de kitartó felzárkózásba kezdett. A Drahos vezérelte rohamok a nyolcadik percben hoztak látványos eredményt, amikor hosszú idő után újra tíz pont alá került a hátrány (73-65). Az Újpest egy sikeres ritmusváltással újra ellépett ugyan, de ez mindenképpen biztató szakasza volt a mérkőzésnek (83-69).

Döcögősen indult a záró negyed, mindkét csapat sokat hibázott a korábbiakhoz képest, ám az Újpest találta meg hamarabb a ritmust. A negyed derekától kezdett vészesen növekedni a vendéglátók előnye, a lendületüket sajnos az időkéréseink sem tudták megakasztani. A különbség a hetedik percben lépte át a húsz pontot (94-73), és ezzel el is dőlt a mérkőzés sorsa. A Phoenix keményen küzdött, de sajnos nem sikerült meglepetést okoznia a jó erőkből álló ellenféllel szemben.

Drahos Gábor ezen a találkozón is jó dobóformát mutatott: 27/6 ponttal, 6 lepattanóval, 7 assziszttal és 9 kiharcolt faulttal hozta a mérkőzés legjobb teljesítményét. Mellette Orliczki Bence is szépen teljesített (13 pont, 6 lepattanó, 2 szerzett labda, 3 assziszt, 3 kiharcolt fault), s Molnár Bence ugyancsak elérte a tíz egységet (10/6 pont, 3 lepattanó, 2 szerzett labda, 1 assziszt).

Rövid paddal, ráadásul a sérült Drahos Gábor nélkül kellett kiállnia a csapatnak a Békési SzSK ellen.

Phoenix KK - Békési SzSK 61-92 (15-30, 20-23, 15-19, 11-20)

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Kovács Martin (6/3), Orliczki Bence (11/3), Molnár Bence (9/6), Szilasi Bence (4), Lajsz Gergely (2). Csere: Taskó István (-), Szabó Norbert (12/3), Eremiás Kristóf (-), Asszú Áron (2), Kovács Zoltán (15/9). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

Már a mérkőzés kezdetén erősen érződött a Phoenix rutinos irányítójának hiánya. Nehezen szerveződő játékunkat kihasználva a Békés gyakorlatilag állva hagyott minket, és a negyedik percben már 14 ponttal járt előttünk. Ekkor már a Phoenixnek is sikerült kosarat szereznie, ám a továbbiakban is nehezen szaporodtak a hazai találatok. Az első negyed derekától már a védekezés és a támadójáték is jobban működött, így a hátrány nem növekedett tovább jelentősen (15-30).

A második etap kifejezetten biztató volt, hiszen ha nagy erőfeszítések árán is, de még éppen elérhető távolságban tartottuk a Békést. A hatodik percben sikerült 12 pontra is felzárkózni (28-40), ám a rivális ismét ellépett, végül az erősödő teljesítménynek köszönhetően mindössze három egységgel veszítettük el a pontokban gazdag negyedet (35-53).

Hasonló képet mutatott a nagyszünet utáni folytatás is. Pontatlanságokkal tarkítva, de keményen küzdöttek a fiúk; ezúttal négy ponttal tudta gazdagítani előnyét az ellenfél. Hiába volt azonban reménykeltő a mérkőzés középső szakasza, az elengedett első negyed után a hátrány kismértékű növekedése is borzalmasan veszélyes volt. A közben húsz pont fölé növekedő különbség gyakorlatilag a záró etap előtt eldöntötte a mérkőzést (45-66).

Nem volt hiány küzdelemben az utolsó felvonás során sem, de ekkor már a rövid pad is éreztette hatását. A fizikai és pszichés fáradtság nálunk szaporodó hibákat eredményezett, a jóval frissebb és nyugodtabb Békés pedig öles léptekkel távolodott. A Phoenixnek végül újabb, ezúttal 31 pontos vereséget kellett elkönyvelnie.

Rendkívül hasznosan játszott Szabó Norbert, aki 12/3 ponttal, 8 lepattanóval, 2 szerzett labdával, 4 assziszttal, 2 kiharcolt faulttal és 1 blokkal zárta a találkozót. Ugyancsak jól teljesített Orliczki Bence (11/3 pont, 7 lepattanó, 1 szerzett labda, 1 assziszt, 3 kiharcolt fault), és kifejezetten ponterősen játszott Kovács Zoltán (15/9 pont, 2 lepattanó, 2 szerzett labda, 3 assziszt, 5 kiharcolt fault).

Szendrey Zsombor: Gratulálok a Békésnek, az első félidőben dobott tizennégyből tíz hármasukhoz. Ez meg is alapozta a mérkőzés hangulatát és végkimenetelét. Sajnos most sem nem találtuk a „dobókezünket” hazai pályán. Mezőnyből mi hetvenkettőt dobtunk rá, míg a Békés ötvenkilencet, de nálunk jóval több volt a sikertelen kísérlet. Küzdöttünk, ami a képességeinkből, a lendületünkből, tudásunkból kitelt, azt megpróbáltuk véghez vinni. Remélem, hogy teljes csapattal több győztes mérkőzésünk lesz majd.