Egekben az ingatlanárak

kr lakas 2Jól halad az építkezés, a Lévay Residence lakói hamarosan beköltözhetnek.

Fontos lépés egy ember, egy pár, egy család életében, ha lakást, házat vásárol. Körültekintően, megfontoltan teremtünk új otthont. Tiszaújvárosban az ingatlanárak évek óta kiemelkedően magasak, hogy lesz-e változás a közeljövőben, arról több szakembert is megkérdeztünk.

Tizenhárommilliónál kezdődnek a lakások árai ma Tiszaújvárosban, a legdrágább pedig több mint hatvanmillió forint. Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik ma Tiszaújvárosban szeretnének lakást, házat vásárolni. Hiába a kedvezmények, a támogatások, a legtöbben nem ússzák meg hitelfelvétel nélkül.

Kereslet és kínálat, az ingatlanpiacot is ez a két tényező határozza meg, és mivel nagy a kereslet, magasak az árak, szélesedik a kínálat.

- Az elmúlt időszakban sok befektető érkezett Tiszaújvárosba Budapestről, Miskolcról, Mezőkövesdről. A piacot most ők határozzák meg - mondta lapunk kérdésére Kormos Attila, a Tisza Ingatlan és Hitelközvetítő Kft. irodavezetője. - Mindenki arra számít, hogy a poliol beruházás miatt hosszú távon magas áron tudja majd kiadni a lakását. Nőnek az árak, mi ezt tapasztaljuk, de nem lehet a végtelenségig növelni. A közelmúltban volt egy olyan adásvételünk is, ahol egy átlagos 55 négyzetméteres lakást szerettek volna 21 millió forintért megvásárolni, ehhez hitelt szerettek volna felvenni, a bank 16,5 millió forintra értékelte a lakást, a kettő közötti különbség nagyobb volt, mint 30 százalék, ezért a bank elutasította a hitelkérelmet. Egy 55 négyzetméteres lakás ára reálisan most 17-18 millió forint.

- Kik az eladók? Ők mennyit engednek?

- Az, hogy mennyit engednek az árból, attól is függ, hogy ráérnek-e az eladással. Van, aki próbaképp hirdeti meg, vannak, akiknek sürgős. Sokan vásároltak lakást újépítésű társasházakban, itt kisebb-nagyobb csúszások mindig vannak, ezek az eladók kivárnak, próbálják magasabb áron eladni a lakást. Lassan pedig indul a tavaszi szezon, sokan szeretnének majd családi házba költözni, jó pár panellakás fel fog szabadulni.

- A befektetési célú lakásvásárlók vannak most többen?

- Igen, 60 százaléka a vásárlóknak befektető, 40 százalék vásárol saját használatra az én meglátásaim szerint. Úgy tapasztalom, hogy lassan már kezd megtelni a piac a kiadó lakások tekintetében. Nagyon sokan vásároltak az elmúlt időszakban ilyen céllal ingatlant, viszont a kereslet már inkább az újépítésű, kétszobás, plusz nappalis lakások iránt nagy, úgy gondolom, hogy a panelek vissza fognak szorulni, az újakat fogják inkább bérelni.

- A tiszaújvárosi árak viszik magukkal a környező települések árait is?

- Vannak olyan települések, amelyek jó helyzetbe kerültek, ilyen például Sajószöged, vagy Sajóörös, Tiszaszederkény városrész is népszerű. Itt magasabbak az árak, de sokan szívesen költöznek ide. Vannak azonban olyan környékbeli települések is, amelyek kezdenek leszakadni, ezekre a helyekre nem nagyon szeretnek költözni az emberek.

Tiszaújvárosban is sorra épülnek az új társasházak, hamarosan átadják a lakóknak a LIDL Áruház melletti Lévay Residence-t. Az építkezés még tart, de mi bemehettünk az épületbe.

- Itt harminckét lakás és két iroda lesz, hét üzlethelyiség és kilenc garázs - mondta Kormos Attila -, a négyzetméterárak 500 és 650 ezer forint között vannak, a lakásokat kulcsrakészen adják át, az ár attól is függ, hogy melyik emeleten van a lakás, illetve, hogy mekkora a terasza. Ebben a társasházban hét lakás még keresi gazdáját, sokan itt is befektetési céllal vásároltak ingatlant. Egy 24 négyzetméteres terasszal rendelkező 51 négyzetméteres lakást mi is megnéztünk, ez 31 millió forintba került. A lakások 51 és 86 négyzetméter közötti nagyságúak. Aki saját otthont szeretne vásárolni, érdemes tájékozódnia az őt megillető kedvezményekről. Az elmúlt években jelentősen változtak a feltételek, a babaváró hitel, a csok, a kedvezményes lakásfelújítási kölcsön, a kedvezményes ÁFA, az illetékmentesség mind, mind segítséget jelentenek. Csakúgy, mint az első lakáshoz jutók pénzügyi támogatása, melyet Tiszaújváros önkormányzata hosszú évek óta önként vállalt feladatként nyújt a fiataloknak.

- A támogatásnak két formája van, a vissza nem térítendő, és a visszatérítendő, ami kamatmentes - mondta dr. Hudák Adrienn, az Intézményfelügyeleti, Szociális és Sport Osztály osztályvezető-helyettese. - A két forma együttesen vehető igénybe, az igénybe vevőknek pedig több jogosultsági feltételnek is meg kell felelniük. Azok részesülhetnek támogatásban, akik Tiszaújváros közigazgatási területén kívánnak ingatlant vásárolni, és szociálisan rászorultak, az igénybevétel lehetősége jövedelemhatárhoz kötött. Egyedülállók esetén ez 299.250 forintos jövedelemhatárt jelent, családosok esetén az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a 242.250 forintot. A támogatást azok kérelmezhetik, akik még nem töltötték be a 40. életévüket, házastársak esetén elég, ha az egyikünknél teljesül ez. Azok nem jogosultak, akik kétmillió forintot meghaladó ingatlanrésszel rendelkeznek Tiszaújvárosban, illetve akik már kiegyenlítették a lakás vételárát, vagy egyenesági rokonuktól vásárolják a lakást. A támogatási kérelmeket a polgármesteri hivatalban lehet benyújtani március 1. és november 30. között.

- Milyen összegű a támogatás, illetve mennyire élnek a fiatalok ezzel a lehetőséggel?

- A támogatások összegének megállapítása egy pontrendszer alapján történik, a minimum összeg 100 ezer forint, a maximum pedig visszatérítendő esetén 825 ezer, míg vissza nem térítendő támogatás esetén 800 ezer forint. Tavaly nőtt a kérelmezők száma, köszönhető ez annak is, hogy a jogosultsági értékhatárokat megemeltük. 2020-ban 18-an igényelték a támogatást, egy évvel korábban mindössze négyen. Az ingatlanpiacot a koronavírus-járvány is befolyásolta az elmúlt évben, hiszen az első hullám alatt az emberek ódzkodtak attól, hogy lakásaikba idegen embereket engedjenek, a személyes találkozások megritkultak. Pangott a piac.

- Egy idő után azonban sok eladó és vevő is felmérte, hogy hosszú hónapok keresgélése vagy tárgyalása után nem szabad, hogy leálljon az élet - mondta lapunk kérdésére Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum Franchising Kft. elemzési vezetője. - Van egy jogi része az adásvételnek, van banki ügyintézés, melyeken jó lenne minél hamarabb túl lenni. Az a helyzet állt elő, hogy a közvetítők nagyon erőteljesen elkezdték használni azokat az eszközöket, amelyek a mi hálózatunkban már régóta rendelkezésre álltak, ilyen a digitális aláírás, a különböző online lehetőségek az ingatlanok bemutatására, videós vagy drónfelvétel. Ezek nagyon aktuálisak ma is.

- Hogy alakult a tavalyi év további része?

- Nyáron volt egy csúcspont, a második hullám már nem vetette vissza annyira a piacot, mint az első. Egyrészt az emberek hozzászoktak, hogy bizonyos óvintézkedések mellett azért lehet dolgozni, másrészt a korlátozások sem voltak olyan szigorúak, a piac tudott működni. Ami kicsit visszatartotta a vásárlásokat, építkezéseket, hogy megjelentek olyan hírek, hogy újabb könnyítések lesznek a családok számára, új otthonteremtési lehetőségek. Időbe telt, mire az emberek tájékozódtak ezekről, a bejelentések után pedig szintén idő kellett, hogy ezek a konkrét intézkedések megismerhetővé váljanak. Aki mondjuk novemberre, decemberre tervezte az adásvételt, inkább megvárta a januárt.

- Lendületesen indult tehát az idei év?

- A januári számokon ez látszik. Többéves rekordok dőlnek meg, a mi hálózatunkban a forgalom gyakorlatilag a két évvel ezelőtti, a tavaly januári másfélszerese. Az aktivitási mutatók, a megkeresések, érdeklődések, szerződéskötések tekintetében nagy a fellendülés, úgy tűnik, hogy ez februárban is kitart.

- Az árak is lendületben vannak?

- Alapvetően nagyon sokan számítottak arra, hogy az árak összeomlanak, még élénken él az emberek emlékezetében a 2008-2009-es gazdasági válság, ami nagyon sok embernek az életét megváltoztatta, nem tudták fizetni a hiteleiket, elszabadultak az árfolyamok, nagyon sokan külföldi pénznemben vettek fel hitelt kedvező kamatokra számítva, nem gondolva arra, hogy ha ők nem svájci frankban kapják a fizetésüket, ez később problémát fog jelenteni. Ez az emlék nagyon erősen él még a fejekben, sokan gondolták úgy, hogy ha már eddig vártak azzal, hogy egy szobával nagyobb lakásba, vagy lakásból házba költözzenek, vagy megvegyék gyermeküknek, unokájuknak az első lakását, akkor várhatnak még egy pár hónapot. Arra számítottak hogy ugyanaz következik be, mint 2009-2010-ben, az ingatlanárak pedig akár 25-30 százalékot is esnek. Ez most nem következett be.

- Mi lehet ennek az oka?

- Egyrészt az, hogy bevezették a hitelmoratóriumot, másrészt 2014 és 2016 között nagyon sokan készpénzben vásároltak ingatlant, amin nincs hitel, nem kell félniük, hogy egy megváltozott jövedelmi helyzetben mi lesz. A kereslet részéről van egyfajta óvatosság, a másik bizonytalansági faktor pedig a befektetési célú vásárlásokhoz köthető. Országosan közel 40 százalékos volt a lakáspiacon bizonyos időszakokban ennek a vásárlástípusnak, a befektetési motivációnak az eredménye. Ebben már volt megtorpanás a tavalyi évben, és 2019-ben is érzékelhető volt az elbizonytalanodás, amikor megjelent egy olyan állampapír-piaci termék, ami rengeteg előnnyel bír.

- Mit mutatnak a tiszaújvárosi adatok?

- A statisztikai hivatal adatai alapján 2018-ban 275 adásvétel volt, 2019-ben ennél már 15-tel kevesebb, csak 260 ingatlant vásároltak. A tavalyi év első félévében pedig 154, ezek még csak előzetes adatok. Az árakban azt látjuk, hogy a panellakások ára az elmúlt három évben erőteljesen nőtt. A családi házak áraiban 2018 óta egy finom stabilizáció van, inkább lefelé mutató az árazás. Ez abból is adódik, hogy relatíve magas árak alakultak ki. Ha összehasonlítom egy társasházi lakással, ami 2018-ban átlagosan 230 ezer forintos négyzetméteráron kelt el, a családi házak ekkor már majdnem 300 ezer forintos áron. Úgy látom, hogy a családi házak esetében a piac a nagyon magas árakat már nem fogadja el, az eladóknak egy kicsit visszább kellene lépnie.

Fodor Petra