Vérre mindig szükség van

kr veradasA férfiak évente ötször, a nők maximum négyszer adhatnak vért.

Megtartotta szokásos véradását a Magyar Vöröskereszt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. A múlt héten két napon is várták a donorokat, csütörtökre és péntekre is lehetett időpontot foglalni. A koronavírus miatt ugyanis előre kell egyeztetni, hogy ki, mikor mehet, hogy elkerüljék az esetleges tömeget.

- Az eredeti terv szerint mindkét napra 80-80 főre számítottunk - nyilatkozta lapunknak Laták Kamilla a Magyar Vöröskereszt megyei koordinátora. - Persze több jelentkezőt írtunk be egy napra, mert előfordul, hogy lemondják, vagy egyszerűen csak nem jönnek el a megbeszélt időpontra. A mostani véradásunk kiemelten eredményesnek mondható, mivel az első nap 88-an, a másodikon 91-en, így összesen 179-en adtak vért. Ez nagyon jónak számít, hiszen ilyenkor a téli időszakban kevesebben szoktak eljönni, több a megbetegedés. A koronavírus miatt pedig még kevesebben jelentkeznek. Ez érthető, mert mindig azt kérjük, hogy csak az jöjjön el vért adni, aki valóban egészségesnek érzi magát.

- Mik lehetnek kizáró okok?

- A koronavírus miatt most jobban oda kell figyelni. Csak azok jöhetnek, akik az elmúlt két hétben nem voltak betegek, vagy nem voltak karanténban, és a családban sem volt senki beteg az elmúlt időszakban. Ezen kívül még rengeteg dolog van, ami kizárást eredményezhet bizonyos időszakra, vagy esetleg véglegesen. Mi azt szoktuk tanácsolni, hogy mindig mindenki jöjjön el a véradásra, mert a kivizsgálást végző szakember mérlegeli, hogyha még több probléma is felmerül egy-egy véradónál, mégis előfordul, hogy nincs akadálya a véradásnak. Vannak a köztudatban olyan tartós betegségek is, ami miatt sokan úgy gondolják, hogy nem tudnak vért adni, ilyen például a magas vérnyomás, de egy jó gyógyszeres kezeléssel rendbe rakott vérnyomás mellett nyugodtan lehet vért adni.

- A véradás előtt nem végeznek koronavírus-tesztet és nem is feltétele a véradásnak a negatív teszt. Mi történik a véremmel, ha a szűrés során kiderül, hogy koronavírusos vagyok?

- A vérből nem mutatható ki, nem is vizsgálják koronavírusra a levett vért, mert a kockázat annyira alacsony, hogy indokolatlan ennek a vizsgálatnak az elvégzése. Csak a vérrel terjedő betegségeket szűrik ki a mintákból.

- Ha koronavírussal fertőzött vagyok, de nem tudok róla, azért a vérem használható?

- Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem vizsgálják koronavírusra a levett vért. Egészséges véradókat várunk a véradásra, kikérdezünk mindenkit, aki az eseményre érkezik. Van egy előzetes szűrővizsgálat, testhőmérsékletet ellenőrzünk és a kézfertőtlenítés sem maradhat el. Ha bármilyen koronavírussal kapcsolatos tünetet tapasztaltak az előző két hétben, akkor nem lehet jönni. Csak és kizárólag egészséges embereket várunk véradásra.

- Mindenkitől ugyanannyi vér vesznek le? Mennyi a mennyiség?

- Minden véradótól egy egységnyi vért veszünk le, ami 450 milliliter. Ennek a vérmennyiségnek a levételi ideje körülbelül 7-10 perc között van.

- Ha levették a vért, utána hogyan ér célba?

- A levett vért beszállítják a laboratóriumba, megvizsgálják, majd három részre osztják és a vérigény szerint a betegeknek kiutalják a készítményt, amire a gyógyulásukhoz szükség van.

- A koronavírus miatt vannak olyan műtétek, amiket elhalasztottak. Nem torlódik fel ilyenkor a vérkészlet? Ugyanúgy szükség van arra, hogy jöjjenek az emberek és adjanak vért?

- A vérre ugyanúgy szükség van. Vannak olyan krónikus, főleg onkológiai esetek, amikor folyamatosan kell, hogy kapjon vért a beteg. Ez vírushelyzettől független. Ezen kívül, sajnos ebben az időszakban rengeteg baleset történik, ami szintén indokolttá teszi, hogy a megfelelő készletek rendelkezésre álljanak. Soha nem mondhatjuk azt, hogy köszönjük, van elég vér, most nincs szükség újabb adagra, még ha most vannak is olyan, nem életmentő műtétek, amiket nem végeztek el vagy elhalasztottak.

ema