Kutyát menhelyről vagy tenyésztőtől

kr kutyakForgony Katalin erdélyi kopóival és a mentett Husikával.

Április elsejétől a kedvtelésből tartott állatokkal kereskedés regisztrációköteles tevékenységgé vált. A kormányrendelet fontos lépés az állatkínzó kutyaszaporítók, illegális kisállatkereskedők tevékenységének visszaszorításáért végzett munkában.

Az Európai Unió tagállamaiba több tízezer kutyát adnak el évente Magyarországról, ezek nagy része kutyaszaporítóktól származik, és nem rendelkezik törzskönyvvel. Az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszert a Nébih üzemelteti. A hatóság számára lehetővé vált a tevékenység feltételekhez kötése, felfüggesztése vagy megtiltása. A jogszabály módosításával a hatóság látókörébe kerülnek a kutyaszaporítók, így a kiskutya megszületésétől nyomon követhető lesz a forgalmazása, lehetőség nyílik az állatvédelmi követelmények betartatására.

Kisállat vásárlásakor a vevőnek is van felelőssége, hogy a megfelelő helyről megfelelő életkorú és egyedileg jelölt állatot vásároljon. Egy pár hete nagy port kavart egy Magyarországról Belgiumba tartó horrorkamion esete. Százegy kiskutyát zsúfoltak össze a kamion belsejében, nem kaptak enni és inni, egymás hegyén-hátán utaztak, többen megsérültek. A kamiont a németek állították meg.

Kutyát tartani nagy felelősség, hiszen az állat élete a gazdája kezében van. A napokban ellátogattunk a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) menhelyére, ahová az elmúlt időszakban nagyon sok kölyökkutya került. Ők is várják örökbefogadóikat, csakúgy, mint a többiek, kétszázan vannak most a menhelyen.

- Aki szeretné megnézni a kutyákat, a vírushelyzet miatt most csak bejelentkezés alapján tud hozzánk jönni - mondta Horváth Rita, a MÁSA menhelyvezetője. - Az örökbefogadásnak van egy költsége, 15 ezer forint adomány a díja, ez tartalmazza az oltásokat, a chipet és az ivartalanítás díját. Előfordulnak a menhelyünkön fajtatiszta kutyák, a kisebb fajtákból, mint a havanese, bolognese elég gyakran, általában ezeket a szaporítók dobják ki, mert már nem tudják őket szaporítani, olyan betegségük lett. Vannak olyan fajtatiszta kutyáink is, most például egy puli, akinek meghalt a gazdája.

- Mit tesz a kutyákkal a szaporítás?

- A tenyésztők rendszeresen megvizsgáltatják kutyáikat állatorvossal, a szaporított kutyákon pedig lehet látni, hogy túl vannak szaporítva, lóg a cicijük, tele vannak daganatokkal, különböző más betegségekkel kerülnek a menhelyre. Rengeteg kölyökkutya van most a menhelyünkön, januárban két alom is bekerült, az egyiket anyakutyával együtt találták, itt hét kiskutya volt, a másik alom pedig a kapunk elé volt téve, ez egy hatos csapat. Sok a felesleges szaporulat, de mi is teszünk ellene, mert csak ivartalanítva adjuk ki a kutyákat, ha pedig valaki kölyköt fogad örökbe, akkor vissza kell hoznia ivartalanítani, ez benne van a szerződésben.

A menhelyi kiskutyák után egy tenyésztőt is felkerestünk, a sajószögedi Forgony Katalint. A Sajómenti Árnyas Erdélyi kopó kennelben tavaly nyáron született egy alom, Harmat, az anya, és egyik kölyke, Zorka alkotják most a csapatot. De nem csak két kutya van, egy harmadik, mentett idős kutyus is, aki a Husi nevet viseli.

- Aki hobbikutyát szeretne, én mindenképp ajánlom, hogy menjen el egy menhelyre, és ott válasszon magának - mondta Forgony Katalin -, nagyon sok szép kölyökkutya van a menhelyeken, ahol az ott dolgozók sokszor erőn felül is mindent megtesznek azért, hogy azok a kutyák jó életet éljenek. A kutyáknak azért egy jó gazdinál van a helyük. Husika nyolc éve van velünk, tíz év körüli a becsült kora, a Minimentő Állatvédőkön keresztül került hozzánk, először csak ideiglenesen fogadtuk be, de hamar végleges otthonra lelt nálunk. Nagyon szeretjük, nagyon jó házőrző.

Na, de vissza az erdélyi kopókhoz. Családi kutyának ideális, házőrzőnek tökéletes és túrázáshoz, futáshoz is remek partner. Ezért is választotta Katalin ezt a fajtát.

- Amikor felmerült a gondolat, hogy mindenképp fajtatiszta kutyát szeretnénk, akkor a labrador és az erdélyi kopó került szóba, de végül a kopó mellett döntöttünk. Egyrészt a szőrzete miatt, másrészt mert gyerekszerető, a fiam akkor hároméves volt, fontos volt, hogy szeresse a gyerekeket. A külleme is tetszett, az, hogy simaszőrű, magyar fajta. Így kerültünk kapcsolatba Sajószögeden egy neves erdélyi kopótenyésztővel, tőle sikerült vásárolnunk Harmatot.

- Hogy lett ebből tenyésztés?

- Elkezdtünk vele jobban foglalkozni, kiállításokra, versenyekre járni, ahol sikereket értünk el. Ha pedig siker van, akkor motiváció is van, elértünk egy olyan szintet korban is, hogy felmerült, hogy legyenek-e kiskutyák vagy sem. Az Erdélyi Kopó Klub úgy vélte, hogy érdemes rá a kutyám, hogy legyenek kiskutyái. 2020. július elsején megszülettek a kicsik, öt kan és öt szuka kiskutya. Majdnem húsz gazdijelölt volt a kutyákra, próbáltam úgy válogatni, hogy a legjobb helyekre kerüljenek, ez sikerült is.

- Mivel jár a kutyák tenyésztése, milyen ráfordításokkal, figyelemmel, munkával?

- A tenyésztő a minőségre koncentrál és nem a mennyiségre. Harmat például hatéves volt, mikor megszülettek a kiskutyák és már nem is biztos, hogy be fogok vállalni még egy almot. Egy tenyésztő már kiskorától dolgozik a kutyával, megpróbálja azt a hátteret megteremteni, hogy lehessenek kiskutyák, kiállításra, munkaversenyekre viszi a kutyát. Már a kutya kiskorától a minőség van az előtérben, a minőségi étrend, ami nagyon fontos, különösen kölyökkorban, hogy megfelelő izomzat, csontozat alakuljon ki. Komoly gondot fordít a kullancs elleni védekezésre, ami minden kutyánál szükséges lenne, a megfelelő oltásokat megfelelő időben adatja be.

- Sokan drágállják a törzskönyves, fajtatiszta kutyákat. A törzskönyv azonban nem csak egy papír, igaz?

- Ebből lehet tudni, hogy egy kutya biztosan fajtatiszta. A törzskönyv az ükszülőkig felmenőleg tartalmazza az adatokat, ebből tudjuk, hogy abban a kölyökben milyen kutyák vannak benne, és kit kell visszahozni a tenyésztésbe, volt-e nemkívánatos fajtajelleg egy kölyökben, amit nem kellene visszahozni még egyszer. A genetika furmányos dolog és a tenyésztett kutyák között is vannak hibás kutyák, akikre azt mondjuk, hogy szépek, persze, de a vérvonalukat nem kellene tovább vinni.

A kutyaszaporítók ellen csak egységesen lehet fellépni és a lakosságnak is nagy szerepe van ebben. Ezért vásároljunk tenyésztőtől, vagy látogassunk el egy menhelyre, ahol aranyos és szép kutyák várják a gazdik jelentkezését.

Fodor Petra