Használható tárgyakat gyűjtenek a hulladékudvarban

kr hulladekudvarBútorokat, sportszereket, konyhai eszközöket, könyveket és gyerekjátékokat is lehet vinni a tiszaújvárosi hulladékudvarba.

Már nem csak hulladékot lehet vinni a Perényi Péter úton lévő tiszaújvárosi hulladékudvarba. Május 4-étől várnak minden olyan berendezési és használati tárgyat is, ami még jó állapotban van, betölti eredeti feladatát.

- A Zemplén ZHK Nonprofit Kft. új, közszolgáltatáson kívüli tevékenység keretén belül használati tárgyak gyűjtését szervezi - nyilatkozta lapunknak Sándorné Szepesi Mariann, a Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. szolgáltatási vezetője. - A tiszaújvárosi hulladékudvarba el lehet hozni azokat a használt, de még rendeltetésének megfelelően használható tárgyakat, amire már nincs a lakosságnak szüksége. Ilyenek például a bútorok, sporteszközök, konyhai használati tárgyak, de lehetnek könyvek, gyerekek kinőtt, megunt játékai is.

- Mi lesz az összegyűjtött holmik sorsa?

- Az összegyűlt tárgyakat a Zempléni Újrahasználati Központba szállítjuk majd, amit a Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. szerencsi telephelyén alakítottunk ki. Most még a használati tárgyak gyűjtése folyik, és majd szeptemberben nyílik meg a központ a vásárlók előtt. A leadott tárgyakat ugyanis egy jelképes összegért meg lehet majd vásárolni.

- Van feltétele annak, hogy kik vásárolhatnak majd?

- A legfontosabb, hogy természetes személyek vásárolhatnak, és náluk is bevezetünk majd darabszám limitet, mivel nem szeretnénk, ha valaki kihasználná, hogy áron alul jut ezekhez a dolgokhoz, felvásárolná és üzletet csinálna belőle. Kettős célja van ennek a programnak. Az egyik, hogy segítünk azoknak a rászorulóknak, akiknek valóban szükségük van ezekre a használati tárgyakra, de újonnan esetleg nem tudják megvenni. Tehát a társadalmi szerepvállalás az egyik fontos eleme ennek a gyűjtésnek. Másrészről pedig környezetvédelmi jelentősége is van, vagyis azon használati tárgyak, amelyek jó állapotban vannak és használhatóak még eredeti funkciójukban, ne a hulladéklerakóban végezzék, hanem, ha még lehet, adjuk tovább, használjuk tovább.

- Milyen tárgyakat nem lehet behozni?

- Az elektronikai eszközöket nem tudjuk fogadni. Ennek az az oka, hogy nem tudjuk kipróbálni és garantálni, hogy azok megfelelően működnek.

- Csak a tiszaújvárosiak hozhatják el a megunt, lecserélt dolgaikat vagy bárki élhet a lehetőséggel?

- Elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megye fogyasztói hozhatnak használati tárgyaikat, amihez személyi igazolvány és a lakcímkártya szükséges. Viszont, ha nem felel meg a hozott használati eszköz, akkor ott hagyhatja a hulladékudvarban, de ahhoz már fel kell mutatni a legutóbb befizetett szemétszállítási díj bizonylatát is.

ema