Bűnmegelőzés a poliolon

kr ppoliolCsaknem ezer vendégmunkás hallgatta meg a tájékoztatót.

Ahogy arról egy hete beszámoltunk, Tiszaújváros közbiztonságával kapcsolatban tartottak egyeztetést július 12-én a Városházán. Ezen megállapodás született arról, hogy a rendőrség előadást tart a poliol beruházáson dolgozók számára. Az elhatározást tettek követték, július 15-én és 16-án mintegy ezer külföldi munkavállaló vett részt a prezentációkon.

Az egyeztetést a július 10-ei hétvégén történt, külföldi munkavállalók által elkövetett jogsértések indokolták, melyekről Miskolczi István, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője tájékoztatta a jelenlévőket és a helyi sajtót. (Lásd „Ok nélkül támadtak az ukránok” című cikkünket, Tiszaújvárosi Krónika, július 15.)

- A kivitelező IREM képviselőivel történő megbeszélés során született megállapodás arról, hogy a poliol beruházás munkavállalóinak a rendőrség egy nagyszabású, több száz főt érintő prezentációt fog tartani, és továbbra is kiemelt figyelmet fordít a külföldiek által elkövetett jogsértések megelőzésére és azok megfelelő szankcionálására - tájékoztatta lapunkat Maleczky Péter százados, rendészeti osztályvezető. - Az IREM képviselői biztosították arról is a város vezetését és a rendőrséget, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a deviáns személyeket kiszűrjék köreikből, és az ilyen munkavállalókat azonnal el is bocsátják, mivel negatív színben tüntetik fel a vállalatot a lakosság körében.

- Hamar összehozták az előadást.

- Tekintettel arra, hogy közel két éve napi munkakapcsolatban állunk a beruházás irányítóival, július 15-ére és 16-ára kétnapos előadásról született döntés, melyet a Poliol site-on, a jelzett napokon munkakezdéskor meg is tartottunk. Az előadásokon angol, román, olasz és ukrán tolmácsok segítették munkánkat. Megjegyzem, a rendőrség és a beruházás helyi képviselői közötti zökkenőmentes munkakapcsolat és jó viszony megőrzése érdekében az elmúlt két évben volt már bűn- és balesetmegelőzési előadás, azonban az újonnan érkező munkavállalók miatt szükségessé vált az ismeretek frissítése a helyi lakosok szubjektív biztonságérzetének növelése céljából. A leggyakrabban elkövetett jogsértésekkel kapcsolatosan egy tájékoztató hangzott el, továbbá bővebben kifejtettük a szabálysértések, bűncselekmények következményeként alkalmazható szankciókat is. A közel 1000 külföldi munkavállaló a prezentáció alatt végig érdeklődő magatartást tanúsított.

f.l.