Lehmann Csongor álma valóra vált

kr lehmanncs

A Tiszaújvárosi Triatlon Napok július 18-i csúcspontját az elit Európa-kupa döntői jelentették. A férfiak versengésében Lehmann Csongor, a hazai pálya előnyét maximálisan kihasználva, magabiztosan szerezte meg az aranyérmet. A brit sikerrel befejeződött női versenyben a 20. helyet kiérdemlő Bukovszki Tünde volt a legjobb magyar.

Az elsőként kezdődő női verseny 750 méteres úszása során a brit Sophie Alden és Olivia Mathias, valamint az ausztrál Natalie Van Coevorden bő 20 másodperces előnyre tett szert. Első magyarként, 45 mp-re az élen haladóktól, Bukovszki Tünde indulhatott el a kerékpáros depó felé. A 20 kilométeres, 8 körre osztott kerékpározás felénél az éllovas hármas még tartotta előnyét, Bukovszki a 19 tagú üldöző boly tagjaként tekert ekkor.

A második váltásra a két brit lány maradt az élen, de mindössze 18 másodperc volt az előnyük. Az első futókörben Mathias otthagyta honfitársát és egyedül haladt az élen, amit még egy körön át tudott tartani. A harmadik kör végére az olaszok duatlon világbajnoka, Costanza Arpinelli és a franciák 2015-ös U23-as világbajnoka, Audrey Merle is csatlakozott a brithez.

A hajrát azonban Olivia Mathias bírta a legjobban, az ezüst a francia, míg a bronz az olasz versenyzőé lett. A legjobb magyart, Bukovszki Tündét a 20. helyen tapsolhatta meg az ezúttal is jelesre vizsgázó tiszaújvárosi közönség.

Eredmények

Nők (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 1. Olivia Mathias (brit) 1:00:16 óra, 2. Audrey Merle (francia) 1:00:18, 3. Costanza Arpinelli (olasz) 1:00:27, … 20. Bukovszki Tünde (magyar) 1:02:46, …22. Soós Fanni (magyar) 1.03:01, …24. Sárszegi Noémi (magyar) 1:03:15.

A szombati elődöntők után a nem hivatalos eredménylista alapján még úgy nézett ki, hogy Sinkó-Uribe Aurél is tagja lehet a férfi döntő mezőnyének, így három testvérpár képviselhette volna Magyarországot. Az időeredmények késő esti pontosítását követően azonban Aurél sajnos éppen lemaradt a 30., továbbjutó helyről, így öttagúra csökkent a magyar kontingens.

A nap és az eseménysorozat utolsó rajtjához - késő délután - az Európa-kupa férfi mezőnyének tagjait, köztük a Lehmann-testvéreket, Csongort és Bencét, a Dévay-fivéreket, Márkot és Zsombort, továbbá Sinkó-Uribe Ábelt szólították be a Dísztó partján kialakított pontonhídra.

A három körre osztott 750 méteres tempózás első négy helyezettje között három magyart is találhattunk. Dévay Márk jó szokásához híven, 9:02 perc elteltével elsőként jött ki a vízből, de 5 másodpercen belül megtette ezt az olasz Nicolo Strada és a hazai pályán versenyző Lehmann Brothers, azaz Csongor és Bence is.

Dévay és Strada gondolt egy merészet, és szökést kezdeményezett a 8 körös kerékpározás megkezdésekor. Még a 6. körben is ők vezettek, bár ekkora az előnyük a felére, 15 másodpercre olvadt. Ez azt vetítette előre, hogy a 26 tagú üldözőcsoport - benne Lehmann Csongorral és Sinkó-Uribe Ábellel - a második váltásra még jobban megközelíti, sőt akár utol is érheti őket. Az utolsó kerékpáros körben mindössze 6 másodpercre csökkent a fór, így a depóba érve újra együtt volt szinte a teljes mezőny.

A négykörös, összesen 5 kilométeres futás első körének végén a tiszaújvárosiak 2018-as junior világbajnoka, 2019-es U23-as vb-ezüstérmes, Lehmann Csongor haladt az élen, de közel járt hozzá egy nyolctagú csoport, soraiban Dévay Márkkal. Újabb egy kör elteltével még mindig a fiatalabb Lehmann vezetett, mögötte két olasz, Michelle Sarzilla és Nicola Azzano szaporázta. A harmadik körre egyre jobban érett a hazai siker, Csongor továbbra is magabiztosan haladt az élen, kontroll alatt tartotta ellenfeleit, és a cél előtt 100 méterrel arra is maradt ideje és ereje, hogy óriási üdvrivalgás közepette lepacsizzon a kordon mellett szurkolókkal.

A top10 tagja lett - nyolcadikként - Dévay Márk, de az idei középtávú országos bajnok Lehmann Bence 13. helye is dicséretes. Jár az elismerés az élete első felnőtt nemzetközi versenyén döntőző és helytálló Sinkó-Uribe Ábelnek is.

- Egy álmom vált valóra ezzel a sikerrel - fogalmazott a célban Lehmann Csongor. - Nem sok magyar tiszteletére játszották még el a Himnuszt Tiszaújvárosban, de nekem most megadatott ez a csodálatos érzés. Nagyon sokat gondolkodtam ezen a napon, talán túl sokat is. Komoly elvárásokat fogalmaztam meg magammal szemben, de meg tudtam felelni ezeknek. Borzasztó kemény verseny volt, rendkívül sokat számított a fantasztikus nézősereg, nekik is köszönhetem, hogy kibírtam az élen az utolsó futókört. Nem sokat pihenhetek, jövő héttől edzőtábor, majd augusztus második felében jön az U23-as világbajnokság Kanadában, ahol a dobogó a minimális célom.

Eredmények

Férfiak (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 1. Lehmann Csongor (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 50:09, 2. Michelle Sarzilla (olasz) 50:16, 3. Nicola Azzano (olasz) 50:16, … 8. Dévay Márk (Agria TK) 50:34, …13. Lehmann Bence (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 50:52, … 24. Sinkó-Uribe Ábel (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 51:29, … 28. Dévay Zsombor (Agria TK) 53:17.