Újratervezés, új átadási időpont

kr godor 1Sok problémát okoz a kereskedőknek a felújítás, a ki- és behajtás, az árurakodás, a bolt megközelíthetősége.

Eltűnt a gödör, feltöltötték, új, de még nem végleges arcát mutatja a Szent István út 1-11 mögötti terület. Július végére tervezték az átadást, de még mindig nincs kész. Sokan, sokat bosszankodtak e miatt. A kereskedők pedig panaszkodnak. Egy tervezési hiba miatt csúszik minden. A részletekről és egy újabb - közeli - beruházásról Pap Zsolt alpolgármestert is meg kérdeztük.

Nem megy a bolt, panaszolják a kereskedők

- Az elmúlt hónapokban gyakorlatilag a mi teljes lezárásunk valósult meg - mondja Hófej Péter, az egyik Mátyás király úti üzlet tulajdonosa. - A buszpályaudvar felől és a szemben lévő oldalról is megközelíthetetlenek vagyunk, a forgalmunk körülbelül 20%-kal esett vissza, egyszerűen élhetetlen ez a helyzet. Akit 2021-ben nem lehet megközelíteni autóval, az elveszett, és ez sajnos már hónapok óta tart. Én értem, hogy szép legyen a város és fejlődjön, és valósuljanak meg az ezt szolgáló beruházások, történjen meg ennek a térnek is a felújítása, de nem arról volt szó, hogy több hónapon keresztül. Teljesen el vagyok zárva, ezt nem lehet elvárni egy üzlettől, hogy benyelje forgalomkiesésbe, bármibe. Előfordult olyan is, hogy a kollégámmal több órája ültünk úgy a boltban, hogy egy vásárló sem jött, és amikor kijöttünk, láttuk, hogy keresztbe elhúztak egy szalagot, amire azt írták rá, hogy a boltok 15:30 után megközelíthetőek, csak elfelejtettek erről az apróságról nekünk szólni. Tavaly ilyenkor, amikor covid volt, 70-80 ember jött naponta, ennyi blokkot adtam ki, most ez a szám 20. Ebből nem lehet megélni. A kivitelezéssel pedig az a problémánk, hogy a ház aljánál az ajtók és a térkő érintkezésénél látszik, ha lezúdul egy nagy eső, akkor az bizony be fog folyni hozzánk.

Kertész Szabolcsnak is ezen a soron van üzlete, hasonló cipőben járnak mindannyian. Először jött a koronavírus miatti lezárás, aztán a beruházás miatt nem ment a bolt.

- Nagy változás történt az életünkben az elmúlt hónapokban, sokkal-sokkal kisebb a forgalmunk, gyakorlatilag június óta veszteségesek vagyunk. Itt ülök bent és nézem a négy falat, ráadásul, ahogy elnézem, itt a napokban érdemi munka nem történik, ami itt zajlik, az nekünk totális katasztrófa. Nem látjuk, hogy mikor lesz ennek vége, senkit nem tudunk erről megkérdezni, ígéreteket kaptunk, hogy ez két hét alatt készen lehet, de ennek már három hete, de még mindig azt látom, hogy legalább két hónap, mire ennek vége lesz - mondja Kertész Szabolcs.

Új nyomvonal

- Miért csúszik a beruházás? - kérdeztük Pap Zsolt alpolgármestert.

- A hivatalos átadási idő a nyár közepére volt tervezve, sajnos azonban olyan műszaki problémák adódtak, amik miatt újra kellett tervezni az egészet. Új nyomvonalat kellett kijelölni, ugyanis az e-közműbe nem lettek feltöltve különböző vezetékek, mint az optikai kábel például, ezért újra kellett terveztetni, és az engedélyeztetés kitolta a beruházás idejét.

- A területen nem áll a munka, ezek szerint már az új tervek alapján folytatódnak a munkálatok.

- Igen, most már az új tervek szerint zajlik minden, amihez megkapták az engedélyeket is. Összesen 102 parkolót alakítanak ki, ebből 2 lesz mozgáskorlátozottaknak. A várható átadási időpont szeptember vége, addigra mindenképp el kellene, hogy készüljön a parkoló, és reméljük, hogy ez így is lesz. Tudjuk, hogy okozott kellemetlenségeket, jelezték felénk is a városlakók. Folyamatosan azon dolgozott a hivatal, hogy a megfelelő engedélyeket beszerezzék és a tervezés a szabályok szerint történjen. Azt hozzá kell tennem, hogy ezek olyan eljárások, amelyek szigorúan szabályozva vannak, amit mindenkinek, így nekünk is be kell tartani.

Újabb parkoló is épül

- Ami a buszpályaudvart illeti, azon a területen mikor, milyen beruházás lesz?

- A Szent István úti beruházás mellett elindul egy másik is. P+R parkoló létesül a buszpályaudvar nyugati részén. Ott is számos problémával szembesültünk, egyrészt a buszforgalmat meg kell változtatni. Egyelőre ideiglenes P+R parkoló létesül, ami hozzávetőlegesen 20 férőhelyet jelent. Ennek a tervezett átadási ideje szeptember végére, október elejére prognosztizálható, akkor lesznek az útburkolati-jelfelfestések is Tiszaújvárosban, és ezzel összekapcsoljuk. Egyeztettünk a rendőrséggel, a közlekedési szakemberekkel, a Volánnal, hiszen megváltozik a forgalmi rend is. A Mátyás király úti behajtónál a buszforgalom megszűnik, a buszok nem fognak itt ki- és bejárni a buszpályaudvar területére, és a nyugati oldalán fogjuk kialakítani ezeket a parkolóhelyeket.

- Mit jelent a P+R parkoló?

- Tudjuk nagyon jól, hogy nagyon sokan használták ezt a parkolót úgy, hogy bejöttek vidékről vagy a város távolabbi pontjáról, tovább utaztak, az autóikat itt hagyták és ez is okozott problémát, ezért ezt a területet megpróbáljuk tehermentesíteni, hogy ott parkoljanak majd az autók. Már tervezés alatt van a végleges kialakítás, az engedélyeztetés és a tervezés után pedig elindulhat a beruházás, ami várhatóan 2022 elején fog megvalósulni. Azt gondolom, hogy a végleges megoldás nagy segítséget fog jelenteni mind az itt lakók, mind pedig az ide érkezők számára, akik az autóikat itt fogják tárolni, hiszen kényelmesebben el tudnak sétálni a buszpályaudvarra, itt pedig tehermentesítve lesz a terület.

berta