Börtönben a katalizátortolvajok

kr katalizator„A katalizátort a nemesfém tartalma miatt lopják el” - mondta Nyárádi István.

Tavaly októberben tűntek fel Tiszaújvárosban a katalizátortolvajok. Akkor heteken keresztül sok bosszúságot okoztak a lakosságnak, a városban összesen tizenhat autót rongáltak meg. Azóta a rendőrség elkapta a tetteseket, sőt, már ítélet is született az ügyben.

A katalizátor fontos szerepet tölt be a levegőszennyezés csökkentésében. A kipufogógázt alakítja át nitrogénné, szén-dioxiddá és vízzé. A tolvajok azonban nem emiatt vágták le és vitték el több autóról ezt az alkatrészt, sokkal inkább a benne található nemesfémek vonzották őket.

- Palládium, rhodium és platina van a katalizátorokban - nyilatkozta lapunknak Nyárádi István, a MAN Magyarország Kft. szervizmenedzsere. - Bár nagyon kis mennyiségben, csak néhány grammnyit tartalmaz, viszont viszonylag drágán átveszik. Ez egy könnyű pénzszerzési mód volt az elkövetőknek, hiszen mindössze néhány perc elég ahhoz, hogy felemeljék az autót és kivágják a katalizátort. Ha szerencséjük van, néhány tízezer forintot kapnak értük, az autótulajdonosoknak viszont ennél sokkal nagyobb kárt okoznak, több százezres költsége is lehet annak, mire újra beszerzik és beszerelik. Amit muszáj, mert bár a régebbi autók elindulnak és működnek is katalizátor nélkül, de borzasztó hangos, nyílt kipufogó hangja lesz, és a műszaki vizsgán biztos, hogy nem megy át. Az újabb autókban az úgynevezett Lambda- szonda vizsgálja a kipufogógáz értékeit, és ha nem megfelelő, az nyomatékcsökkenést fog eredményezni - tette hozzá a szakember.

- Három férfi ellen indult eljárás, akik kivágták a katalizátorokat az autókból, majd értékesítették - tudtuk meg dr. Barkó Tamástól, a Tiszaújvárosi Járási Ügyészség járási vezető ügyészétől. - Az elkövetők nem tiszaújvárosiak voltak, két füzesabonyi és egy mezőtárkányi lakos követte el a bűncselekményeket, amelyek többsége Tiszaújvárosra koncentrálódott, de loptak katalizátort Miskolcon, illetve Egerben is. A lopott alkatrészeket egy másik megyében található telephelyen értékesítették úgy, hogy az úgynevezett vételi jegyeken önmagukat, mint a katalizátorok jogos tulajdonosát tüntették fel, jogtalanul. A vádemelést követően a Tiszaújvárosi Járásbíróság előkészítő ülést tűzött ki az ügyben, ennek során mindhárom vádlott beismerte a bűncselekmények elkövetését, illetőleg a bűnösségüket, valamint mindhárman lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Ennek alapján a járásbíróság a beismerő vallomásokat elfogadta, és a további bizonyítási eljárásokat megszüntette. Az első- és másodrendű vádlottat kétrendbeli társtettesként elkövetett lopás bűntettében és tizennégyrendbeli társtettesként elkövetett lopás vétségében, valamint az elsőrendű vádlottat a későbbi katalizátor eladások kapcsán hamis magánokirat felhasználásának vétségében, a harmadrendű vádlottat pedig szintén hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a járásbíróság. Az ítéletek a következőképpen alakultak: az elsőrendű vádlott egy év három hónap börtönbüntetést és két év közügyektől eltiltást kapott, a másodrendű vádlottal szemben két év három hónap börtönbüntetést, valamint három év közügyektől eltiltás szabott ki, az első- és másodrendű vádlottakkal szemben a bűncselekményből származó gazdagodás erejéig vagyonelkobzást alkalmazott a járásbíróság. A harmadrendű vádlottal szemben pedig 150 000 forint pénzbüntetést szabott ki a bíróság. Az ítélet az első- és harmadrendű vádlott vonatkozásában jogerős.

A másodrendű vádlott azonban a büntetés enyhítése érdekében fellebbezést nyújtott be, erről a Miskolci Törvényszék még nem hozott döntést, tehát az ő esetében nem jogerős az ítélet.

ema