Élményekkel teli könyves vasárnap

kr kt 8

Színes programokkal készült a Hamvas Béla Városi Könyvtár a könyves vasárnapon. Egész héten zajlott a megbocsátás hete, azaz elengedték a késedelmi pótlékot és ingyenes volt a beiratkozás.

Laki Mónika és Tar György, azaz a Cimbora produkció a Röfi és a farkas meséjét hozta el a gyerekeknek, akiket elvarázsolt az előadás.

- Örülünk annak, ha valaki ismeri a mesét, amit előadunk, hisz ez egy kapcsolódási pont a közönséggel - mondta Laki Mónika. - Egyre több modern mese van, de attól még a klasszikusokat is ismerik a gyerekek.

Mi azért vagyunk, hogy ezeket a dolgokat továbbadjuk a gyerekeknek, kultúrát közvetítünk, amiből tanulhatnak, de azért szórakozhatnak is közben.

Pillangók készültek a kézműves játszóházban. A szülők, nagyszülők is beszálltak a pillangógyártásba, a kicsik pedig örömmel, önfeledten díszítették fel azokat.

Papírból kosarat. Burkus Lajosné Csizmadia Erzsébet segítségével ez is lehetséges volt. Sokan érdeklődtek a technika iránt, és itt megtanulhatták az alapokat.

- Én még amatőr módon tanultam, az interneten találkoztam vele először - mondta Erzsébet. - Ha a papírból kosarat fonunk, akkor nem növeljük a szeméthegyeket, hanem valami olyan dologból, ami másnak haszontalan, valami hasznosat csinálunk. Újságpapírból készülnek a kosarak, ezeket fel kell vágni csíkokra, pálcikát készíteni belőlük és utána fonni. Strapabíró kosarak készülnek belőle, én le szoktam azért lakkozni.

Barnóczki Ulrike a gyermekkönyvtár munkatársa. Okleveles formatervező művész, aki bepillantást nyújtott alkotásaiba. Ulrike ragaszkodik a gyökerekhez, elhivatott a gyengék iránt. Alkotásaiban megjelennek a gyerekek, állatok és a szegénységet is hitelesen mutatja be. Célja, hogy összekapcsolja a hímzést a grafikával, a festést a fotózással, mindezt pedig saját látásmódján keresztül mutassa be a közönségnek.

A Hamvas Béla vándorserleg is gazdát cserélt egy évre. Ezt mindig a könyvtár egy munkatársa kapja meg, a dolgozók szavazatai alapján. Idén Hodossyné Csőke Beáta (képünkön középen) gyűjteményszervezési és informatikai csoportvezető vehette át az elismerést.

- Nagy öröm számomra, hogy a kollégák elismerik a munkámat - mondta a díjazott. - Harminc éve dolgozom itt, elsősorban a könyvtárba bekerülő dokumentumokkal foglalkozom, ezek beszerzésével, állományba vételével, a számítógépbe való felvitelükkel.

Idén is átadták az Örökös könyvtári tag címet. Hajas Károlyné kapta idén az elismerést.

- Pontosan negyven éve költöztünk a városba, azóta könyvtártag vagyok - mondta a díjazott. - Az idősebbik fiam és a menyem is dolgozott itt egy darabig. Ők elmentek, én maradtam hűséges olvasó, könyvtárlátogató. Nagy megtiszteltetés és nagy meglepetés ez az cím. Azt gondolom, hogy ugyanolyan hétköznapi olvasó vagyok, mint más, aki szeret ide jönni.

Kollár-Klemencz László zárta a könyves vasárnapot. Az énekes, dalszerző, szövegíró, író másnap megjelenő regényéről, az Öreg bandáról is mesélt a közönségnek. És hogy hogyan fér meg ennyi minden egymás mellett?

- Azt gondolom, hogy egy jó dalszöveg pont annyi helyet hagy maga mellett, ahová elfér a zene - mondta László. - És a zene is helyet ad a szövegnek, így alkotnak ők egységet, így erősítik egymást. Én eleinte kifejezetten dalszövegeket írtam, aztán kezdtem el novellákat írni, majd verseket. Megpróbáltam ezekből a versekből aztán dalszövegeket csinálni, de ez nem olyan egyszerű, mert a vers egy komplex egész, nem hiányzik mellé semmi.

Fodor Petra