Ötven év után hét hónapig kell várni?

kr godor 1A felfestések még hiányoznak a parkolóban, de az autósok már birtokba vették.

Eredetileg a nyár közepére tervezték a Szent István út 1.-11. mögötti terület és a Mátyás király út 2.-4. szám előtti parkoló átadását. Aztán műszaki problémák adódtak. Újra kellett terveztetni és az engedélyeztetés kitolta a beruházás idejét. Jött egy újabb határidő, szeptember vége. A munkálatok nem álltak le, a terület még mindig nincs kész.

- Én sajnos jót nem tudok mondani - mondta Kovács László. - A térkövet én már nem tudom hányszor szedték fel és tették vissza, és még mindig azon dolgoznak. Az aszfaltozásról ne is beszéljünk. Ha ez már a legfelső réteg, akkor az elég szomorú. Nézzenek csak szét! Csupa folt. Néhány hónap és lehet kátyúzni. A villanyt már egy hónapja kötözgetik ide-oda, de világítás az nincs.

A parkot és a 34 új parkolót hivatalosan még nem adták át, de a lakosság már birtokba vette.

- Én már itt lakom évtizedek óta, ehhez a területhez szerintem ötven éve nem nyúlt hozzá senki - mondta Szoboszlai János, aki szintén a Szent István úton lakik. - Én nagyon örülök, hogy végre ez a park is sorra került és szépen felújították. Csak hát nagyon nehezen készül. Karácsonyra gondolom kész lesz - teszi hozzá mosolyogva. - Azt nem tudom, hogy mi lehet az oka annak, hogy még mindig nincs kész, de gondolom mindenre van magyarázat.

A magyarázatot és kérdéseinkre a válaszokat dr. Juhos Szabolcs jegyzőtől kaptuk meg.

- A beruházás az utolsó fázisához érkezett. Most már csak a tereprendezési munkálatok, a hibák kijavítása folyik, illetve a következő időszakban az útburkolati jelek felfestése fog megtörténni. Ha már ezek is meglesznek, akkor napokon belül elkezdődik a műszaki átadás-átvételi eljárás is.

- A beruházás befejezése hónapokon keresztül tolódik. Mi ennek az oka?

- Való igaz, hogy az eredeti határidő júliusban járt le, de nagyon sok, előre nem látható műszaki probléma merült fel, ezek elsősorban a közművek feltüntetésére vagy fel nem tüntetésére vezethetőek vissza. A hibák kijavítására vonatkozóan a műszaki megoldások leegyeztetése a tervezőkkel, a hatóságokkal és a megoldások kivitelezése sajnos rengeteg időt vett igénybe. Ez az oka a csúszásoknak.

- Annak, hogy a kivitelező cég nem tudta időben befejezni a munkálatokat lesz következménye?

- Erre a kérdésre egzakt választ majd csak akkor tudok mondani, ha megtörtént a műszaki átadás-átvételi eljárás. Addig azt tudom elmondani, hogy amennyiben a jogi feltételei fennállnak, természetesen a szerződésben biztosított jogainkkal élni fogunk, és amennyiben szükség lesz rá, akkor szankciókat fogunk alkalmazni a kivitelezővel szemben.

ema