Éremhalmozó a Rádió Aktív

kr r 1Lendvay Viktor és a Rádió Aktív csapata.

Hétfőn a Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola sulirádiósainak hangja is szólt az éterből. Aki a Retro Rádió frekvenciájára tekert, élőben hallgathatta őket. Bochkor Gáborék vendégei voltak a tiszaújvárosi diákok és tanáruk, Lendvay Viktor. Afféle jutalomút volt ez a budapesti stúdióélmény, mivel a fiatalok egy országos szakmai versenyről nem kis elismeréssel tértek haza. Két kategóriában is sikeresek voltak a Rádió Aktív Sulirádió tagjai, dobogós helyeket értek el a DUE Médiahálózat országos pályázatán.

Az Év Diák Videóújságírója pályázat harmadik helyezettje a Rádió Aktív stábja lett, Répási Laura közreműködésével, az Év Zenei Rádiósa verseny legjobbjának pedig Török Mártont ítélte a szakmai zsűri. A sulirádiósokkal és szakmai vezetőjükkel, tanárukkal, Lendvay Viktorral beszélgettem.

- Milyen műsorokat gyártotok?

Marci: Teljesen változó, magunknak hozzuk mindig a témát, hogy miről szeretnénk beszélni, és ebben Viktor bácsi mindig támogat minket, vagy elmondja, hogy mi az ő meglátása, és annak megfelelően rögzítjük az anyagainkat. Ez teljes mértékben attól függ, hogy éppen milyen a kedvünk.

Laura: Van olyan műsorunk is, amit például az ünnepekre szoktunk készíteni, de van, hogy csak úgy szembe jön velünk egy téma, amiről beszélni szeretnénk. Előfordulnak olyan témáink is, amelyeket a fantáziánk szült. Az Áramszünet a Földön című beszélgetés például ilyen volt.

- Ti riporterek vagytok?

Laura: Riporterek is vagyunk, illetve podcastokat is készítünk. Keresgéljük a helyünket, és mindent kipróbálunk a rádiózásból, amit csak lehet. Később majd, ha valami véglegesen megtetszik, arra vesszük az irányt.

- Viktor! Mi az, amihez a diákok „hozzá nyúlhatnak” egy diákrádióban?

- Amit ők is említettek, hoznak témákat, azokat feldolgozzuk, rögzítjük. Természetesen én is próbálok ötleteket hozni a foglalkozásainkra, amelyek érdekelhetik őket. Demokrácia van a stábban, tehát tudják azt, hogy bármilyen lökött elképzeléssel előállhatnak. Hamarosan rögzítjük például a Véget nem érő tél című műsorunkat.

- Te pedig, mint technikai munkatárs besegítesz nekik?

- Igen, mondhatjuk így, de az érdeklődőket megtanítom a technikai ismeretekre is, ami a rádiózáshoz kell. Laura vagy Marci esetében megállapíthatjuk, hogy ők inkább műsorvezetők, illetve riporterek. Laura pályázati anyaga sport témájú volt, de a zenei műsorvezetésben Marci jeleskedett.

- Marci, te, mint Az Év Zenei Diákrádiósa mivel pályáztál?

- A koncepció az volt, hogy a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes évek retró zenéit szerkesztettem egy adásba. Ezért lett a rovat címe 70- 80-90. Valójában engem nem nagyon érdekelnek az új zenék, csak a retró. Nyilván egy-két mai zenét meghallgatok, ami éppen a rádióban megy, de százszor jobban lekötnek a régebbi zenék, sokkal több fantáziát látok bennük. A műsorba ezeket a régebbi dalokat szerkesztettem be, amelyekhez összekötő szövegeket írtam, sok érdekességet és egyéb információt megfogalmazva az előadókkal kapcsolatosan.

- Laura, mivel nyertétek el a harmadik helyezést Az Év Diák Videóújságírója kategóriában?

- A Karanténpercek című műsorunkkal értük el ezt a helyezést, amit egy kicsit a Tisza TV-nek is köszönhetünk. A karantén alatt tőletek érkezett egy ilyen jellegű igény, hogy készülhetne valamilyen rovat az otthon unatkozó diákoknak. Így született ez a műsor. Előzetesen kaptunk 15-20 kérdést, amelyeket véletlenszerűen húztunk ki egy pohárból, és próbáltuk azokat megválaszolni a kamerának. Karanténban voltunk, nem tudtunk találkozni, ezért a műsor szereplői otthon filmként rögzítették a válaszaikat mobiltelefon segítségével. Ezután az otthon rögzített kisfilmeket összevágtuk, és elkészült a műsor.

- Tanár úr, elégedett és büszke vagy a sulirádiósaidra?

- Igen. Egy kreatív, jó hozzáállású kis társaság.

Vannak ötleteik, mernek beszélni, hoznak jó témákat, és azokat ügyesen feldolgozzák. Nem véletlen a jelenlegi sikeres pályázati eredményünk, sok munkánk van benne.

- Laura és Marci, nyolcadikosok vagytok, gondolkoztatok már a továbbtanuláson? A folytatásban ott van valahol a média?

Marci: Engem egyelőre csak a média érdekel, szerintem vagy itt maradok a városban, a helyi gimnáziumban vagy Miskolcra megyek továbbtanulni. Mindenképpen médiával szeretnék foglalkozni későbbi tanulmányaim során. Laura: Engem is nagyon érdekel a média, viszont nem ezzel szeretnék továbbmenni az életben. Mindenképpen meg szeretném tartani hobbinak, ha lesz rá lehetőségem a későbbiekben. A továbbtanulással kapcsolatosan leginkább Miskolc és Debrecen felé kacsintgatok.

- Mi jó a rádiózásban?

Marci: Kiskorom óta nagyon szeretek szerepelni, a középpontban lenni, már a régi iskolámban, Polgáron is így volt. Mindig megragadtam a lehetőséget, hogy tudjak valamit alkotni, legyen az versmondás, mesemondás, prózaolvasás. A tanár úr által indított médiaszakkör egy jó megmutatkozási lehetőség, ami nagyon megtetszett nekem.

Laura: Én is kiskorom óta szeretek szerepelni. Bármilyen óvodai vagy iskolai verseny volt, máris a színpadon találtam magam. Azóta bennem van az a késztetés, hogy szerepeljek, és különféle helyeken, különféle versenyeken vegyek részt. Ehhez jött a rádió, aminek az indulása óta szerves részei vagyunk.

- Viktor, a te rádiós gyökereid meddig visznek vissza az időben és a térben?

- Valamikor a nyolcvanas években kezdtem el sulirádiózni, Tölgyesi tanár úrnak köszönhetően az egykori 2. Sz. Általános Iskolában, itt Tiszaújvárosban. Akkoriban sikerült megfertőződnöm ezzel a csodával, amit rádiózásnak nevezünk. Aztán a kilencvenes évek második felében átvettem ezt a stafétát. Az idő tájt kezdtünk el interjúkat rögzíteni a diákjaimmal, illetve akkor kezdtünk különböző televíziós és rádiós szerkesztőségeket meglátogatni. Közben én is elkezdtem rádiózni, itt Tiszaújvárosban, majd később egy miskolci rádiónál is gyártottam műsorokat. Szerencsére mindig van utánpótlás, van kinek átadni a saját rádiós tapasztalataimat. Remélem, sokan olvassák ezeket a sorokat a Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola diákjai közül, nekik üzenem, hogy várom őket a Rádió Aktív Sulirádió szerkesztőségébe munkatársnak.

berta