Színház Határok Nélkül nyitány

kr sz 1Pap Zsolt alpolgármester és Mátyás Zoltán, az intézmény igazgatója nyitotta meg a rendezvényt.

Négy színházi előadás és egy mesés kiállítás, ilyen programokat hozott a Derkovits Művelődési Központ az idei, 18. tiszaújvárosi Színház Határok Nélkül rendezvényére. A függöny először a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének gördült fel. Katonaének táncszínházukkal érkeztek a Derkovitsba.

A vírus miatt még mindig sokan meggondolják, hogy menjenek-e közösségbe, tömegrendezvényre, talán ez volt az oka annak is, hogy nem volt telt ház a rendezvény nyitányán. Erre utalt Pap Zsolt alpolgármester is, aki hivatalosan megnyitotta a Színház Határok Nélkül 18. szezonját.

- Felborult a mindennapi életünk, az életterünk beszűkült - mondta az alpolgármester. - Az emberi kapcsolataink gyakorlatilag a nullára redukálódtak, hiszen nem tudtunk találkozni a barátainkkal, családtagjainkkal. Egy kicsit most fellélegezhetünk, hiszen zöld utat kaptak a rendezvények, így a színházi előadások, a koncertek is. Újra együtt lehetünk, újra élményekkel gazdagodhatunk. Azonban arról ne feledkezzünk meg, hogy nem csak magunkért, hanem a környezetünkért is felelősek vagyunk. Nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő és a számok sajnos nagyon rosszak. Biztos nézik önök is a híradásokat, és épp mielőtt indultunk, akkor néztem a híradót, hogy emelkedik Magyarországon is a fertőzöttek száma, de meg fogjuk oldani, biztos vagyok benne. Együtt sikerülni fog.

A színház közönségét és a határon túli tánctársulatot Mátyás Zoltán, a Derkovits Művelődési Központ igazgatója köszöntötte. Ünnepi köszöntőjében elmondta, az idei SZHN repertoárját és kiemelte a hazai Veres 1 Színházat, akik az első magyar színház a rendezvény színpadán, mivel a járványhelyzet miatt nehézkes volt leszervezni a határon túli társulatokat, előadásokat.

Az alpolgármester köszöntőjében tiszaújvárosi színházi élményeit is felemlegette.

- Nagyon fontos számunkra a határon túli magyarlakta településekkel a kapcsolattartás, ezek kiépítése és ápolása - mondta. - Ebbe szervesen beletartozik ez a rendezvénysorozat, hiszen nagyon sokszor kiemelkedő előadásokat láttunk itt a Derkó színpadán, és ha belegondolnak, az elmúlt közel 20 év alatt nagyon sok határon túli színház megfordult nálunk Kassáról, Csíkszeredáról, Marosvásárhelyről, Szabadkáról. Ez a mai előadás nem csak a zenetörténet két géniuszának Bartók Bélának és Kodály Zoltánnak állít emléket, hiszen a 20. századi háborúk túlélői nagyon sokat szenvedtek, nélkülöztek, és rengeteg veszteséget megéltek. Ha belegondolunk, komoly üzenete van napjainkra is, hiszen most is egy rendkívül terhelt időszakban vagyunk még mindig benne. De higgyünk benne, hogy ez meg fog szűnni és újra visszatér minden a régi kerékvágásba.

berta