Kifejezetten ajánlott az influenza elleni oltás

oltasEgy éven belül mindenkinek szüksége van a harmadik oltásra.

A háziorvosi praxisokban folyamatosan zajlik a koronavírus elleni oltás. A harmadik vakcinát mindenkinek javasolják a szakemberek, függetlenül attól, hogy az első két oltóanyag milyen volt. Már az influenza elleni védőoltás is megérkezett a rendelőkbe.

- Minden évben megkapom az influenza elleni oltást - mondta Török János -, már nyolcvan elmúltam, eddig mindig megkaptam, és még sosem voltam influenzás. A koronavírus elleni oltást is megkaptam már mind a hármat.

- Kilencvenhárom éves vagyok, én már nem nagyon törődök a járványhírekkel - mondta Kocka Imréné. - Majd lesz, ahogy lesz. A koronavírus ellen már mindhárom oltást megkaptam, az influenza elleni oltással kapcsolatban pedig majd beszélek a gyerekekkel, hogy mi legyen.

Dr. Iszlai Zoltán háziorvos rendelőjébe is megérkezett már az influenza elleni oltóanyag.

- A múlt héten hoztuk el - mondta a háziorvos -, már el lehetne kezdeni beadni, de én még várok ezzel november első hetéig. Mivel négy-hat hónapig biztosít védettséget, ezért szeretném november elején kezdeni az oltást, hogy április végéig védett legyen, aki megkapta.

- A koronavírus ellen is zajlik az oltás?

- Igen, október elsején elkezdtük beadni a harmadik oltásokat. Ahány virológus, annyiféle vélemény van ezzel kapcsolatban. Én úgy gondolom, hogy bármilyen első két oltás esetén harmadiknak egész nyugodtan adható a Pfizer. Azon már túlvagyunk, hogy kell-e vagy sem a harmadik oltás. Az Egészségügyi Világszervezet hosszú ideig azt hirdette, hogy elég a két oltás, de már változtattak az állásponton. Mindenképp úgy gondoljuk, hogy szükség van rá.

- Mikor adható be a harmadik oltás?

- A keleti vakcinák és az AstraZeneca után minimum négy hónapnak kell eltelnie a harmadik oltásig, a többi vakcinánál lehet akár nyolc-tíz hónapot is várni, de legkésőbb egy éven belül mindenkinek szüksége van a harmadik oltásra.

- A páciensek jelentkeznek, jönnek?

- Igen, igénylik a harmadik oltást, hétvégéig mindig összeírjuk az igényt.

- Ha nagyjából egyszerre lenne esedékes az influenza és a koronavírus elleni oltás, akkor melyik legyen előbb?

- Egy-két hét csúszás ide vagy oda nem számít ilyen szempontból. Az influenza elleni védőoltás ebben a helyzetben kifejezetten ajánlott, különösen a hatvan éven felüliek és a krónikus betegek számára.

Ezt mindenképp fontos lenne november első heteiben megkapni. Van olyan vélemény is, hogy akár egyszerre is lehetne adni a koronavírus elleni oltással, az egyiket az egyik, a másikat a másik karba. De mivel mindkettőnek lehetnek enyhe vagy közepes erősségű mellékhatásai, ezért a két oltás között érdemes várni egykét hetet.

Fodor Petra