Egy tonna élelmiszer gyűlt össze a rászorulóknak

kr adomanyA Magyar Vöröskereszt és a Brassai iskola önkéntesei gyűjtötték az adományokat.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület ismét tartósélelmiszer-gyűjtést szervezett a hétvégén, melyben Tiszaújváros is kiemelkedően, évről évre jobban teljesít. Liszt, tészta, olaj, konzervek és tisztítószerek - a felajánlott élelmiszerekből 70.000 csomagot állítanak össze országszerte.

Ahogy 2006 óta minden évben, az Élelmiszerbank idén is közös segítségnyújtásra hívta az ország lakosságát, hogy könnyebbé tegyék az ünnepi időszakot a nehézsorsú embertársaink számára. Azt kérték, hogy aki teheti, a hétvégi vásárlása során gondoljon a nélkülöző emberekre, családokra, és vegyen valamilyen tartós élelmiszert az ő számukra is. A felhíváshoz az ország 315 áruházában lehetett csatlakozni, a vevők a kasszák után kialakított gyűjtőpontokon adhatták le adományaikat az Élelmiszerbank önkénteseinek.

Péntektől vasárnapig várták az adományokat a tiszaújvárosi TESCO áruházban. A Magyar Vöröskereszt munkatársai mellett a Brassai iskola önkéntes tanulói is segítettek a gyűjtésben.

- Általában 1000 kilogramm tartósélelmiszer- adományt várunk ezeken a napokon - mondta Fajt Renáta, a Vöröskereszt területi munkatársa -, amit majd később a rászoruló tiszaújvárosi, és környékbeli lakosoknak fogunk kiosztani. Nagyon köszönjük az Élelmiszerbanknak, és a Tiszaújváros környéki lakosoknak a rengeteg adományt, és a lehetőséget, hogy mi most itt élelmiszert gyűjthetünk.

Aki tudott segített egy-egy zacskó tésztával, liszttel.

- Jó gondolatnak tartom - mondta Szalai Zita -, mert így tudom, hogy biztosan jó helyre fog kerülni, amit gyűjtenek. Szoktam adakozni, és így szeretek a legjobban, amikor tudom, hogy jó kezekbe kerül.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 315 áruházban, 6500 önkéntessel szervezte meg a háromnapos gyűjtést. Mindenki, aki támogatást nyújtott, a saját környékén élő rászorulóknak segített.

- A hétvégén, péntek délután 3 órától egészen vasárnap este 6 óráig tudták a vásárlók felajánlani a tartós élelmiszereket, négy áruházlánc boltjaiban - mondta Nagygyörgy András, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója. - Közel 345 tonnányi élelmiszer gyűlt össze, ez percenként 221 kilót jelent, ha az egész országot nézzük. Tiszaújváros is nagyon szépen teljesített, hiszen 1070 kilogramm adomány érkezett a vásárlóktól. Ezt az ünnepek előtt a Magyar Vöröskereszt segítségével juttatjuk el a rászorulókhoz.

A Magyar Vöröskereszt továbbra is gyűjti az adományokat, december 22-éig lehet leadni ezeket a szervezet Tisza úti irodájában. Tartós élelmiszereket fogadnak, amit még karácsony előtt kiosztanak a rászorulóknak.

Surányi P. Balázs