Kinek van erre energiája?

dsc 6234Bán Tibor (8) eredményesen, 21 pontot szerezve mutatkozott be.

A Phoenix két mérkőzésen van túl a 2022-es évben. Először a tabella hatodik pozíciójában állomásozó Dunaharaszti fogadta a csapatot. Az első félidő nagyon rosszul sikerült, és ezen már az erősebb folytatás sem segített. Január 9-én a Pénzügyőr látogatott el városunkba. A tabellán eggyel mögötte állomásozó csapattal szemben szinte végig vezetett a Phoenix, végül mégis alulmaradt. Bemutatkozott a Phoenix új játékosa, Bán Tibor is, az épp ezen a napon hazánkba érkező légiós, Jordan Andrews most még nem léphetett pályára.

Dunaharaszti - Phoenix KK
80-65
(20-13, 28-11, 16-22, 16-19)

2022. január 4. Dunaharaszti Városi Sportcsarnok.

Játékvezetők: Radnóti Miklós, Mintál Csaba, Téczely Roland Balázs.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Drahos Gábor (14/3), Frikker Marcell (6), Gerőcs Roland Bálint (6), Szabó Norbert (2), Asszú Áron (4). Csere: Drizner Gábor (-), Hajdu Boldizsár (-), Lenke Balázs (-), Taskó István (-), Molnár Bence (3/3), Kovács Zoltán (10), Asszú Ádám (20/3). Vezetőedző: Siska János.

A mérkőzés kezdetén még nehezen talált fogást egymáson a két együttes, ám aztán nagyon gyorsan megszületett az első hét pont a hazai oldalon. A Phoenix nehezen találta meg a ritmust, és a kilencedik percben feljött ugyan három pontra, végül 20-13-as dunaharaszti előnnyel zárult az első negyed. Nem sikerült váltani a második etapban sem. A házigazdák újabb találatokkal növelték előnyüket, a tiszaújvárosi dobások rendre lepattantak. A félidőre aggasztó, huszonnégy pontos hátrányba került a Phoenix (48-24).

A pihenő után Drahos és Asszú Ádám találatai meghozták végre a hiányzó lendületet. A harmadik etapban jó játékkal sikerült lefaragni hat pontot a hátrányból, de még így is maradt tizennyolc a záró felvonásra (64-46). Motiváltan kezdte az Újváros a negyedik játékrészt is. Kovács, Gerőcs és Asszú Ádám kosaraival felkapaszkodott tizenkét pontig, majd nem sokkal később ismét Drahos és Asszú Ádám volt eredményes (67-58), de ezekben a pillanatokban, a negyed hatodik percében elfogyott az energia. A tiszaújvárosi fiúk hősies küzdelemben hozták vissza a győzelmi reményeket, ám a megfeszített tempó felőrölte az erőt, így a dunaharasztiak ismét elléphettek, és beállíthatták tizenöt pontos győzelmüket (80- 65).

Ughy Albert: Az első félidőben szinte hiba nélkül játszva megcsináltuk, amire készültünk, és amit az edzéseken gyakoroltunk. A második félidőben egy vitatható szituációt követően elvesztettük az egyik legjobb játékosunkat, ami megzavarta a csapatot. A végig szívósan küzdő ellenfelünk elkezdett felzárkózni, de a szívünk végig a helyén volt és a végjátékban pár pontos külső dobással el tudtuk dönteni a javunkra a mérkőzést.

Siska János: Gratulálok a Dunaharaszti csapatának, megérdemelten nyertek. Azt gondolom, hogy az első félidőben nagyon nagy előnyt adtunk az ellenfélnek. A második félidőben próbáltuk ledolgozni a hátrányt, de sajnos nem volt elég energiánk hozzá.

Phoenix KK - Pénzügyőr
88-94
(25-23, 21-19, 17-18, 18-21, 7-13)

2022. január 9. Tiszaújvárosi Sportcentrum, 100 néző.

Játékvezetők: Gál János, Gergely Csaba, Marton Péter.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Drahos Gábor (22/6), Frikker Marcell (9), Gerőcs Roland Bálint (10/3), Molnár Bence (-), Kovács Zoltán (4). Csere: Hajdu Boldizsár (-), Lenke Balázs (-), Bán Tibor (21/12), Taskó István (-), Szabó Norbert (-), Asszú Áron (19), Asszú Ádám (3). Vezetőedző: Siska János.

A fordulatos kezdő negyedben kétszer is úgy tűnt, hogy a Phoenix el tud lépni ellenfelétől, de négy pontnál tovább nem jutott, s ez az előny is a felére csökkent a tizedik perc végére (25-23). A második etap a Pénzügyőr egyenlítésével indult, ám a hazaiak sikerrel visszaverték a fordítási kísérletet, sőt a negyed közepére elérték a tizenhárom pontos vezetést is (44- 31). A tíz pont körüli előny egészen a kilencedik percig maradt, ám a félidő hajrájában a vendégek koncentráltak jobban, és a magabiztos fölény négy egységre apadt (46-42).

A pihenő után a Pénzügyőr kezdett jobban. Gyors egyenlítés után a fordításuk is megszületett, ám egy perc múlva ismét hazai előnyt mutatott az eredményjelző (50-48). A harmadik etap a továbbiakban is szoros küzdelmet hozott, mert bár a vezetést maguknál tartották a hazaiak, legfeljebb három-négy egységgel tudtak ellépni a vendégektől (63-60).

Biztatóan indult a negyedik felvonás. A harmadik percre ismét tíz pont fölé küzdötte a különbséget a Phoenix (75-64), ám most sem tudta megtartani azt. Az iramot jobban bíró fővárosiak kitartóan üldözték a Phoenixet, és nem sokkal a lefújás előtt betalált az egyenlítő kosár (81- 81). A Tiszaújváros utolsó támadása nem sikerült, így hosszabbításban kellett eldönteni a mérkőzést. A fáradt hazai gárda ekkor már sokat hibázott, a Pénzügyőr energiája viszont kitartott, a vendégek bírták jobban a ráadást (88-94).

Siska János: Gratulálok a Pénzügyőr csapatának. Úgy gondolom, hogy az ellenfél magas emberein ment el ez a mérkőzés. Huszonnégy támadó lepattanó ellen nem lehet mérkőzést nyerni. Mindenképpen változtatnunk kell, ez egyértelmű.

Dr. Bagi Melinda: Köszönjük szépen a Tiszaújváros csapatának ezt a rendkívül nehéz és fizikális játékot. Azt gondolom, hogy nagyon sokat tudunk belőle tanulni. Nagyon örülünk a második győzelmünknek 2022-ben. Maximálisan gratulálni tudok a csapatomnak, hiszen háromszor vagy négyszer jöttünk vissza nagyobb hátrányból. Van még mit javítanunk, tanulnunk, de most egyelőre nagyon örülünk ennek a győzelemnek.