Támogatás a társasházaknak

panelhazakA testület 46 társasháznak nyújtott támogatást, a távleolvasó modulok beépítésére 8 millió forintot adott.

Tiszaújváros képviselő-testülete csaknem 14 millió forintot ítélt meg az energiaracionalizálási és gépészeti támogatásra pályázó társasházaknak. Ebből 8 millió forintot tesz ki a melegvíz-mérőórák távleolvasását lehetővé tevő modulok beszereléséhez nyújtott támogatás.

A képviselő-testület a 2022. évi költségvetés elfogadásakor a 2022. évi energiaracionalizálási és gépészeti támogatásra 40 millió forintot hagyott jóvá.

Célok és mértékek

A pályázati kiírás szerint három különböző témakörben nyújthatnak be pályázatot a lakóközösségek. Az egyik az energiatakarékosságot célzó felújítások, a szigetelési munkálatok és közös használatú helyiségek nyílászáróinak cseréje, valamint a pincék, garázsok és tetők szigetelésével kapcsolatos beruházások támogatása. A másik pályázható tárgykör a gépészeti, illetve egyéb felújítások, beruházások. A harmadik támogatott terület, a melegvízmérő-órák távleolvasást lehetővé tevő modulok lakásokba és közös használatú helyiségekbe történő beszerzésével, beszerelésével és beüzemelésével kapcsolatos projektek támogatása újdonság.

A támogatás mértéke az első két pályázható témakör esetében a korszerűsítés bruttó költségének 1/3-a, de a megítélt támogatási összeg lakásonként maximum 20 ezer forint, a harmadik célcsoportban a támogatás összege a kialakítás bruttó költségének 50%-a, de melegvízmérő-óránként maximum bruttó 6 ezer forint.

A vízmérő a sláger

A pályázati kiírás megjelenése után 46 pályázatot nyújtottak be a lakóközösségek.

A társasházak összesen 13.552.471 forintra pályáztak. Energiatakarékossági beruházásokra, felújításokra 339.900 forintot (1 pályázat), gépészeti beruházásokra, felújításokra 5.142.571 forintot (8 pályázat), távleolvasást lehetővé tevő modulok beszerelésére 8.070.000 forintot (37 pályázat) ítélt meg a testület.

Mindemellett az I. sz. Lakásszövetkezet azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy a kezelésében lévő Építők útja 1-5. számú épületnél a lakóépületek energiatakarékosságot célzó és gépészeti beruházásainak, felújításainak támogatására vonatkozó pályázat szerinti támogatásnak megfelelő összegű hozzájárulásban részesítse a rendkívüli, halasztást nem tűrő felújítási munkálatait. Az épületben 2021 nyarától 2022 januárjáig négy alkalommal volt olyan mértékű dugulás, hogy a pincét két helyen is bokáig érő szennyvíz öntötte el. A csővezeték kamerázása után kiderült, hogy a rendszer visszafelé lejt, ezért 2022. március elején ki kellett cserélni a központi szennyvízvezetéket.

Tekintettel a rendkívüli helyzetre, a képviselő-testület a lakóközösséget 319.667 forint rendkívüli vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

A 40 millió forintos éves előirányzatból - egy korábbi rendkívüli támogatással együtt - 14.079.682 forintról határozott eddig a testület. A fennmaradó 25.920.318 forintra is lesz igény, hiszen az áprilisi, májusi társasházi közgyűléseken sorra születtek ilyen jellegű döntések.

F.L.