Foltvarrók találkoztak a Derkóban

foltvarró1Nagy volt az érdeklődés a regionális foltvarró találkozón.

Hosszú (vírus)szünet után újra megrendezték az Észak-kelet, Közép-kelet magyarországi Régiós Foltvarró Találkozót a Derkovits Művelődési Központban. Volt kiállítás, vásár, műhelymunkák, közös varrás és bemutató is az egész napos rendezvényen.

- Először hetven főtől indultunk, most százharmincnégyen vagyunk itt. Nagyon népszerű lett mára ez az esemény, amelyre a megyehatáron túlról is szép számmal érkeztek. A konferenciateremben nyitott műhelyek várják a látogatókat, a hármas öltözőben pedig egy szakmai tanfolyamon ismerkedhetnek meg az érdeklődők a foltvarrás mesterségével - válaszolta érdeklődésünkre Mag Kálmánné, a Tiszavirág Foltvarró Kör vezetője.

A szakmai tanfolyamba betekintve, az oktató Szente Györgyi árulta el nekünk, hogyan tekint a technikára és arra a közösségre, amelyet az alkotás szenvedélye tart össze hosszú évek óta.

- Már 2006 óta foglalkozom foltvarrással és tizenkét éve oktatok is mellékállásban, hétvégenként - mondta Györgyi.

- Mi mindennel ismerkedhetnek meg ma a látogatók az Ön segítségével?

- Itt az úgynevezett one-block-wonder technikát mutatjuk meg az érdeklődőknek. Ehhez nagymintás anyagokra van szükség, amelyek varrógéppel varrhatók. Egy kis matematikai tudásra is szükség van hozzá, de mindig mindenben segítünk.

- Miért szép elfoglaltság a foltvarrás?

- Az a szép benne, hogy amilyen bonyolultnak tűnik elsőre, annyira egyszerű, bárki könnyedén megtanulhatja. Sok-sok szorgalommal és néhány trükk elsajátítása után bárki képes gyönyörű faliképeket és takarókat készíteni.

- Idáig azt hallottam erről a technikáról, hogy nem annyira egyszerű.

- Én azt szoktam mondani, hogy aki tud egyenesen varrni a saját varrógépén, annak biztosan menni fog. A legfontosabb az, hogy ismerje a masináját.

- Honnan ered a foltvarrás technikája?

- Múltja egészen a XVIII. századig nyúlik vissza, németalföldi bevándorlók honosították meg a technikát Amerikában.

A szegénység szülte elfoglaltság ez, aminek központi eleme az anyagok újbóli felhasználása. Magyarországon Dolányi Anna textilművész tette igazán népszerűvé a kilencvenes évek elején ezt a mára művészeti ággá vált elfoglaltságot. Az Egyesült Államokban nagyon komoly, virágzó üzletággá is kinőtte magát a foltvarrás. Újításokat már nem nagyon tudnak belevinni, de ennek ellenére az újdonsült foltvarrók száma egyre csak nő szerte az országban és a világban.

- A varrógépen kívül még mi szükségeltetik hozzá?

- Fontos, hogy legyen kéznél körkés, vágólap és vonalzó is. Ezek nélkül azért valóban nehéz dolgozni. Nem a legolcsóbb hobbi, de egy kis befektetéssel bárki művelheti.

- A férfiak körében mennyire népszerű?

- Eléggé női technika, de ugyanúgy, ahogy a kötésben és a horgolásban, természetesen itt is jeleskednek férfiak, a foltvarró körökben is találkozhatunk velük. Például a szakma egyik legjelesebb művelőjével, Sulyok Leventével.

- Ön miért szereti?

- Azért szeretem, mert olyan mindennapos használati tárgyakat készíthetünk ezzel a módszerrel, amelyek nemcsak praktikusak, hanem szépek is. Gyönyörű táskákat is. Ezért nem is vásárolok soha táskát, hanem inkább magam készítem el, és ajándékvásárlás idején sem kell azon gondolkodnom, hogy mit vegyek le a polcról.

- Hogyan látja, van kedvenc „vonal” a foltvarrók körében?

- Igen, van egy olyan varrásmód, amikor több használt, kinőtt póló elejét vágjuk ki, és azokból születik egy nagy takaró. Ezt szokták igazán szeretni az alkotók és a megajándékozottak egyaránt.

- Bizonyára nagyon sok kedves történetet is „összegyűjtött” az évek alatt.

- Rengeteget. Rendszeresen szervezünk táborokat is. Visszük a varrógépet, és öt napra kiszállunk a főzés, mosás, takarítás mókuskerekéből. Előfordult már sokszor, hogy az éjszakát is varrással töltöttük, és egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy ránk világosodott. Már félszavakból is értjük egymást ebben a nagy családban.

A találkozó megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Ördögh István