Évről évre csökken a születésszám

ovisuliÉvről évre csökken az óvodából ballagó gyerekek száma.

Extrém kevés gyermek született hazánkban az idei év első negyedévében, derül ki a KSH adataiból. Míg 2019 januárjában 7365 születést regisztráltak, addig idén januárban ez a szám mindössze 6602. Ez az érték a tavalyihoz képest 10, a két évvel ezelőttihez képest pedig 19%-os csökkenést jelent. Ez a tendencia itt, Tiszaújvárosban is érzékelhető.

Városunk intézményeiben, az óvodákban és az általános iskolákban is tapasztalható, hogy az elmúlt években hazánkban jelentősen csökkent a születések száma. Bár a Tiszaújvárosi Napközi Otthonos Óvodában csakúgy, mint tavaly, várhatóan idén is tudnak huszonkét csoportot indítani, az elballagó gyerekek számát tekintve mégis évről évre csökkenő tendencia mutatkozik.

- Idén 177 tanköteles korú gyermek van, ez a szám 2019-ben még 228 volt, tehát 51-gyel több, mint ebben az évben - tudtuk meg Kalmár Zsoltnétól, az óvoda vezetőjétől.

Makkainé Chmara Marianna, a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda igazgatója elmondta, hogy a református óvodából idén 24- en ballagnak el, ide egyelőre 18 gyermek iratkozott be. Az általános iskolába viszont nem jelentkeztek kevesebben, mint az előző években, így itt két osztály kezdi meg ősszel az új tanévet.

A Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kettő, míg a Széchenyi István Általános Iskola három első osztályt indít.

A globális problémát városunk önkormányzata többféle támogatással is igyekszik helyi szinten orvosolni. Július 1-jétől hatmillió forintos támogatást is kaphatnak azok, akik legalább öt éve rendelkeznek tiszaújvárosi lakóhellyel. Ám az itt élők nem csupán lakásvásárlási támogatást vehetnek igénybe, erről Dr. Juhos Szabolcs jegyző nyilatkozott lapunknak.

- Ez egy össztársadalmi, komplex probléma, amit kezelni kell egyrészt az államnak, másrészt pedig az önkormányzati rendszereknek is. Tiszaújváros önkormányzata több módon próbálja a gyermekvállalást ösztönözni, vannak különböző családtámogatási megoldások, ilyen az életkezdési és a születési támogatás, vagy a családok év végi támogatása. Vannak olyan támogatási formák is, amelyek közvetve próbálják a gyermekvállalást ösztönözni, ilyen a telektámogatási rendelet, illetve a lakásvásárlás kapcsán meghozott rendelet, amely ugyan még nem hatályos, de július 1-jén hatályba fog lépni. Ez talán már számottevő segítség, és az önkormányzati rendszert tekintve példa nélküli a támogatás, amelyet a tiszaújvárosi önkormányzat nyújt. Ezzel is próbáljuk kezelni a kialakult demográfiai helyzetet, illetve szeretnénk fiatalokat vonzani a városba. - mondta a jegyző.

venna