Itt a meleg, kezdődik a kullancsszezon

kullancs1A patikában sokféle kullancseltávolító eszközt szerezhetünk be.

Nem őshonos kullancsfajok is megjelentek hazánkban, pánikra azonban nincs okunk, hiszen ezek nem feltétlenül fertőzöttek. Korábbi felmérések szerint a Lyme-kór kórokozóját európai átlagban az élősködők 12%-a, míg az agyhártyagyulladást okozó vírust Magyarországon a paraziták 0,05%-a hordozza. Nem csak erdőkben, réteken fordulnak elő, belénk mászhatnak városi környezetben is, közparkokban, játszótereken. A szezon elindult, a vérszívók ezekben a hetekben a legaktívabbak. Dr. Pető Gabriella házi gyermekorvost kérdeztük megelőzésről, tévhitekről, gond esetén pedig a teendőkről.

- Városunkban is vannak kullancs által fertőzött területek, akár egy játszótéren is belénk mászhat a kullancs. Doktornőnél voltak már ilyen esetek ebben a szezonban?

- Sajnos igen, itt van már a szezon, egy nagy fiú volt nálam. Játszótéren, sportpályán, bárhol összeszedhetünk kullancsot, mindenhol ott vannak, akár városban, akár falun vagyunk. A közhiedelemmel ellentétben nem a fáról esnek ránk, valójában az aljnövényzetből másznak fel.

- Mit tegyünk, ha észrevesszük magunkban vagy gyermekünkben a kullancsot?

- Ki kell szedni egy csipesszel, semmi extra. Szemöldökcsipesz minden háztartásban van otthon, de lehet kapni különféle erre alkalmas eszközöket, kanalat, kártyát. Az sem baj, ha beleszakad a feje a bőrbe, nem kell megijedni tőle, egy kis betadinnal le kell fertőtleníteni. Ezután már csak figyelni kell a helyét, ennyi a teendő vele. Ha valahol rossz helyen van, nem merünk hozzányúlni, el lehet menni az ügyeletre, de ez nem ügyeleti feladat, bárki megoldhatja.

- Ezek szerint tévhit, hogy ha beleszakad a feje a bőrbe, az nagy bajt okozhat?

- A szervezet kilöki magából. A lényeg, hogy minél többet piszkáljuk, nyomkodjuk, minél tovább van benne a bőrben a kullancs, annál inkább bele tudja keverni a nyálával azokat a kórokozókat, amiktől félünk, tehát a Lyme-kór kórokozóját vagy az agyvelő- és agyhártyagyulladás által kiváltott vírust. Ha gyorsan kiszedjük, akkor kicsi az esélye a fertőződésnek, de természetesen mindig benne van a pakliban.

- Milyen tünetekre figyeljünk, mikor forduljunk orvoshoz?

- Amikor a kullancscsípés helye túlságosan sokáig látszik. Maga a csípés egy helyi reakciót okozhat, de ha az egy növekvő, kerek, piros folt, vagy bárhol máshol is megjelenik egy szabályos folt a csípés után, akkor meg kell mutatni orvosnak, mert ilyenkor fennáll a Lyme-kór veszélye. Bármilyen furcsa tünet, fejfájás, szédülés, bizonytalan közérzet, izomgyengeség gyanút adhat arra, hogy gond van, akkor bizony menni kell az orvoshoz.

- Mit tehetünk megelőzésként, érdemes házi praktikákkal kísérletezni?

- A sűrű szövésű, zárt ruházat, és a riasztó spray is sokat segít. Többször át kell magunkat nézni a kirándulások alkalmával, a kullancsok a lágy bőrrészeket, hajlatokat kedvelik a legjobban. A csípést korábban kenték zsírral, alkohollal, de ez nem célravezető, mert minél többet kínlódik a kullancs a bőrünkben, annál több kárt tud okozni. Gyorsan, határozottan ki kell szedni, ez a leghatékonyabb és legegyszerűbb módszer, nem kell tőle félni.

- Kiknek ajánlja a kullancs elleni oltást?

- A Lyme-kór ellen nincs, de az agyvelőés agyhártyagyulladás ellen elérhető a védőoltás. Egy éves kor fölött bárkinek adható. Különösen azoknak ajánlott, akik sokat kirándulnak, sokat vannak az erdőben, természeti közegben. Akiknél ez életforma, esetükben ezen nem kell gondolkozni, de bárki beadathatja, hisz egy játszótéri kullancs is okozhat gondot. Azt tudni kell, hogy korábban Magyarországnak a déli és a nyugati területei voltak a leginkább fertőzöttek, de most már hazánk szinte teljes területe fertőzötté vált. Ez egy tendencia, ezért megfontolandó az oltás.

- A jó idő beköszöntével egyre több a szúnyog, a darázs is. Ezek csípései is okozhatnak komoly problémát?

- A szúnyogcsípésekre egyre jellemzőbb, hogy indokolatlanul megdagadnak. Igazi allergiás reakciót szerencsére nem látunk, ezek általában inkább helyi reakciók. Sok mindennel magyarázzák, például a permetezéssel, ami miatt irtószer kerül a szúnyogba, és utána ez kerül bele a mi szervezetünkbe is. Ami ijesztő tud lenni, amikor a szemkörnyéket csípi meg a szúnyog, ilyenkor teljesen bedagad a gyerek szeme, mert a fej-, nyaki régió nagyon hajlamos a vizenyőképződésre. Ez antihisztaminokkal, allergia elleni gyógyszerrel szépen rendezhető. A darázscsípés másik történet, aki érzékeny rá, jó, ha felkészül, de sose lehet tudni, hogy kinél milyen reakciót vált ki.

Sokszor látjuk, hogy addig nem volt érzékeny a darázscsípésre, de aztán a szervezet reakciókészsége megváltozik és intenzívebben reagál. Ezeknél is a fej-, nyaki régióra kell jobban odafigyelni, mert már a helyi reakció is csinálhat egy ödémásodást, ami akár a légzésnél is gondot okozhat.

venna