Epipen az intézményeknek, gazdasági társaságoknak

epipen2Meg lehetett nézni, ki lehetett próbálni a tű és hatóanyag nélküli oktatóeszközt.

A napokban egy újpesti óvodában mentett életet az Epipen. Az óvónő vette észre az egyik gyereknél, hogy allergiás tünetei vannak. Beadta neki az adrenalin injekciót és hívta a mentőket. Az életmentő eszköznek és a pedagógus lélekjelenlétének köszönhetően életben maradt a kisfiú. Januárban nem kapott Epipent az az újpesti iskolás, akinél anafilaxiás reakciót váltott ki a súlyos ételallergia, amibe bele is halt. Az eset kapcsán megmozdult az ország, több önkormányzat is jelezte, hogy Epipennel látják el az intézményeket. Így tett a Tiszaújvárosi Önkormányzat is.

Egy tiszaújvárosi szülő kereste meg az önkormányzatot azzal az ötlettel, hogy a város oktatási-nevelési intézményeiben elérhető legyen az életmentő adrenalin injekció, az úgynevezett Epipen, ami súlyos allergiás tünetek esetén akár életet is menthet. A képviselő testület megtárgyalta és rá is bólintott, a beszerzés pedig rögtön el is kezdődött. Az eszközök mostanra már megérkeztek és rövid tájékoztatás után ki is osztották az intézményeknek, gazdasági társaságoknak.

Dr. Kara Beatrix vetette fel az Epipen szükségességét. Gyógyszerészként és szülőként is ismeri az allergia és az anafilaxia tüneteit, súlyos hatásait.

- Amiért én megkerestem az önkormányzatot ezzel az ötlettel, azért volt, mert rendkívül fontosnak tartom, hogy egy nagyobb közösségben legyen arra megoldás, ha valakinél bármilyen allergiás reakció fellép. - mondta dr. Kara Beatrix, gyógyszerész.- A legnagyobb motivációm a saját lányom, aki súlyos ételallergiával küzd, így testközelből is ismerem ezt veszélyes állapotot.

De, mint tudjuk nemcsak étel okoz allergiát, hanem mondjuk a darázscsípés is. Megkülönböztetünk enyhe és súlyos tüneteket.

Az enyhék közé tartozik az orrfolyás, tüsszögés, kiütések, viszketés, enyhe hányinger, a súlyos tünetek pedig a tüdőt érintő légszomj, a zihálás és az ismétlődő köhögés. A szívet, a keringést érintő tünet az ájulás, sápadtság, kékülés. Az emésztőrendszert érintő súlyos tünet az ismétlődő hányás, a súlyos hasmenés. A bőr felületén test szerte megjelennek a kiütések, pszichésen pedig szorongás észlelhető. Amennyiben ezeket a súlyos tüneteket észleljük, mindenképpen használni kell az Epipent, illetve azonnal hívni kell a mentőt. Ez egy adrenalin injekció, ami megakadályozza, hogy az allergiás reakció akár halálos kimenetelű legyen. Ha a beteg nem kap időben segítséget, akkor kialakul az anafilaxiás reakció, amikor olyan szinten leesik a vérnyomás, hogy az agy oxigénhiányos állapotba kerül, ahol négy perc már halálos.

A tiszaújvárosi bölcsőde, az óvodák, az általános- és középiskolák, illetve a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft., a Sportcentrum és a Tiszaújvárosi Gyógy-és Strandfürdő területén helyeznek el az Epipen injekcióból.

- Én a darázscsípésre vagyok allergiás. - nyilatkozta lapunknak Szőr Lászlóné, a Sportcentrum egyik dolgozója. - Volt olyan eset, amikor a számba került a darázs, ott csípett meg, az fulladásos tünetekkel járt. Éppen ezért nagyon jó ötletnek tartom ezt az eszközt és nem csak a dolgozók miatt, hanem azért is, mert nagyon sok gyerek jár ide a Sportcentrumba.

Az Epipenek szavatossági ideje egy év, az önkormányzat így évről évre cseréli majd a készleteket.

- Minden intézményben tartunk egy rövid oktatást a dolgozóknak. - mondta Pap Zsolt, alpolgármester.- Azt tapasztaljuk, hogy érdeklődve és örömmel fogadják az Epipent. Egyszerű a használata, a nem egészségügyi dolgozók is betudják majd adni, ha szükség van rá. Azt azonban fontos még elmondani, hogy mindenképpen hívni kell a mentőt, akkor is, ha használtuk az Epipent és akkor is, ha stabilizálódni látszik a beteg állapota.