Az egekben az energiaárak

energiaár1A vállalkozásokat különösen érzékenyen érintik az emelkedő energiaárak.

Tavaly óta sokszorosára emelkedtek az energiaárak a világban. Van olyan tiszaújvárosi vállalkozó, aki 29 forint helyett most 128 forintot fizet a villanyért kilowattóránként, és beszéltünk olyan étterem tulajdonossal is, akinek a 400 ezres havi gázszámlájából 2 milliós lett.

Az áremelés minden nagyfogyasztót érint. Van, aki már év elejétől magasabb árat fizet, akinek pedig szerződése van, most, az újratárgyaláskor szembesül azzal, hogy mennyit emelkedtek az energiaárak. Hasonló a helyzet a Nikodémus Idősek Otthonában is. Az idei első negyedévben többet fizettek a gázért, mint tavaly egész évben.

- Minket most testközelből ért az a szomorú állapot - mondja dr. Varga István lelkész, az otthon vezetője -, hogy januártól az energiahordozók árai, a gáz, a villany, jelentősen emelkedtek. Tavaly ilyenkor az első negyedévben 1.300.000 forint volt a gázszámlánk, most 4.500.000 forint. Ez majdnem négyszeres emelkedés. Ugyanezt tapasztaltuk a villanynál. Mivel a költségvetésünket januárig el kellett készítenünk, ezért szomorúan, megdöbbenve vettük tudomásul, hogy új költségvetést kell írnunk, ami azt jelenti, hogy mindent teljesen át kell gondolnunk. Próbáltam utánajárni különböző forrásoknak, egyelőre a Református Szeretetszolgálattól azt a választ kaptam, hogy ebben az esztendőben minden marad, ki kell jönni a normatívából, ami képtelenség, mert eddig is nagyon feszített volt. Ezért vagyok nagyon hálás az önkormányzatnak, különösen is polgármester úrnak, de a képviselő testületnek is, hogy felismerték ezt a szorult helyzetet, és segítettek. - nyilatkozta az intézmény vezetője.

A Tiszaújvárosi Református Egyházközség 5 millió forint működési célú támogatást kapott Tiszaújváros önkormányzatától, a megemelkedett közüzemi számlák kiegyenlítésére. Így továbbra is folyamatos, és zavartalan a lakók ellátása, az intézmény működése.

Rapcsák Attila családi vállalkozásánál villamos energiával fűtik a gépeket, így ez az egyik legnagyobb költségük. Tavaly még 18,84 forintot fizetett kilowattonként az áramért.

- Az idén ez a 18,84 ez 60,25 lett - mondja Attila. - Úgy, hogy megversenyeztették, tendereztették, többlépcsős formában. A különbözetet 420.000 kilowattórával beszorozva ez 18 milliós többletet jelent. Tehát 300%-os, háromszoros áremelés következett be.

Az energiaárak mellett a felhasznált alapanyagok ára is duplája lett. Így kénytelen volt ezeket a megnövekedett költségeket beépíteni a termékei árába.

- Nem csak az alapanyag áremelkedést, hanem a megnövekedett bérköltséget is. Emeltük a béreket, egyrészt a szociális érzékenységünk miatt, másrészt, hogy a dolgozók nálunk maradjanak. Ez egy 12 milliós kiadás volt, tehát összesen 30 millióval kezdtük ezt az évet úgymond mínuszban. Durván 400 milliós árbevételnél ez 10%-os áremelést vont maga után. De mivel egyéb költségemelkedések is voltak, például a szolgáltatók, a fuvarozók is drágábbak lettek, ezért 15%-os költségnövelést végeztünk.

Az egyszemélyes vállalkozásoknak is növekedtek a rezsiköltségei. Elekes Szabina szépségszalonjában a munkaeszközök mind villanyárammal működnek.

- A múlt évhez képest körülbelül duplájára emelkedett az energiaköltségem - mondja Szabina.

- Az anyagköltségeim is növekedtek, de idősebb klienseimre tekintettel csak minimálisan akarok árat emelni. Amikkel dolgozom, a gél-lakk ára, a körömápoló anyag ára, a fertőtlenítő anyagok, a hajfesték ára vagy duplájára, de van olyan is, ami még ennél is jobban megemelkedett. Kisvállalkozói számításaim szerint ezek az emelkedett költségek a nyereség egyharmadát viszik el a tavalyihoz képest.

Az ipari és céges felhasználók a piaci árat fizetik. A lakossági felhasználók a rezsicsökkentés miatt közvetlenül nem érzik az árnövekedést. Papíron, az Európai Unióban Magyarországon a legolcsóbbak a lakossági rezsiárak. Valójában, a Gazdaságkutató Intézet számításai szerint a rezsicsökkentés tavaly 300 milliárd forintjába került az adófizetőknek, ez idén több mint 1300 milliárd forint is lehet. Hogy ez meddig fog tartani, nehéz megjósolni.

- Az egészen biztos, hogy még fog növekedni - mondja dr. Szép Tekla, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának docense. - Amikor tavaly nyár végén elkezdődött az áremelkedés, nagyon sokan előszeretettel hibáztatták az Európai Uniós klíma és energiapolitikát, és az elszabaduló karbon árakat, a karbon kereskedelmi kvótarendszernek az árait, de ez messze van az igazságtól, pont ellenkezőleg. Hogyha függetlenebb lenne az Európai Unió az energiaimporttól, tehát minél kevesebbet kellene importálni, annál kevésbé lenne kitéve ezeknek a piaci változásoknak.

Viszont Magyarország az orosz olajtól függ. Ugyanez a helyzet a tervezett Paks 2 erőművel. A technológiát, és a fűtőanyagot is Oroszország fogja szállítani, ha felépül, így nem fog változni a függőségünk.

Surányi P. Balázs