A magyar olcsóbb, az import drágább

zöldség1Paradicsom, paprika, uborka, karalábé. Magyar termelőktől a magyar piacra.

Minden drága. Ezzel a véleménnyel találkozunk mindenhol. Az élelmiszerboltokban, az éttermekben, a büfékben és a piacon is. A zöldség és a gyümölcs ára is magasra kúszott az utóbbi hónapokban. Szétnéztünk a piacon és a környékbeli kereskedőknél, hogy mit mennyiért lehet kapni.

A sárgadinnye 2000 forint körül mozog. A nektarinból 3800, a sárgabarackból 4000 forint egy kilogramm. A paprika kilójához 1000 forintért juthatunk, a paradicsomból ugyanennyi 800 forintba kerül.

- Általában hétvégén én jövök a piacra, megveszem az ebédhez szükséges zöldségeket. - mondta Pók Attila. - Szeretek ide járni, nézelődök, válogatok. Bár az árak kicsit megugrottak az utóbbi időben, de ez mindenre igaz. Sajnos ehhez kell alkalmazkodnunk.

Erős az árverseny. A termelőknek sokba kerül az előállítás, a kereskedők csak emelt áron tudják megvenni, a vásárló még drágábban jut hozzá.

- Sajnos itt is érzékelhető egy jelentős drágulás. - nyilatkozta lapunknak Csátiné Gerényi Dalma, a Csáti Csemege tulajdonosa. - Ennek ellenére próbálunk versenyképesek maradni.

Olyan termelőkkel vagyunk kapcsolatban, akik csak nekünk termelnek és nekünk szállítanak árut, tehát közvetlenül tőlük vásárolunk, ezért a hazai termékek esetében tudunk jó áron magyar termékeket a polcokra tenni.

A magyar eper például nagyon magas áron, 3000 forintról indult idén, aztán hirtelen lecsökkent 1800 forintra és most jelen pillanatban 980 forintért tudjuk adni, illetve kapcsolatban vagyunk a környékbeli önkormányzatokkal is, ahol a közmunkaprogramon belül termelt paradicsomot, paprikát és újhagymát is jó áron átvesszük. A probléma inkább az import áruknál jelentkezik, mivel külföldön már mindenhol 700-800 forint az üzemanyagár, így a külföldről bejövő áruk drágábbak. Ide soroljuk jelenleg a sárgadinnyét, a görögdinnyét és persze a déli gyümölcsöket is. Ezeket most csak napi áron tudjuk beszerezni. Ez azt jelenti, hogy bejön mondjuk a török vagy a görög import kamion és akkor derül ki, hogy hozott árunak mennyi lesz az ára.

- Az üzemanyag árakon kívül mi okozza még a drágulást?

- Mint említettem mi közvetlenül a termelőktől vásárolunk paradicsomot, paprikát, uborkát és karalábét.

Viszont azt tudni kell, hogy ők sincsenek könnyű helyzetben, mivel a zöldségek, gyümölcsök termeléséhez használt növényvédő szerek ára a tavalyihoz képest a háromszorosára nőtt. Ilyen erős versenyhelyzetben még soha nem voltunk, nagyon kiélezett árakkal dolgozunk.

ema