Kézművesek a világ legjobb helyén

kezmuves tabor egyes

Újra összegyűltek az ügyes kezű gyerekek a Villa Scederkyn Tájház udvarán. Ötnapos kézműves napközit tartott a Derkovits Művelődési Központ Tiszaszederkényben. A „nyugalom szigete”, ez jutott eszembe, amikor kilátogattunk a kézműveskedő csapathoz. Éppen a nemezeléssel ismerkedtek a táborozó gyerekek.

- Virág lesz belőle. - mutatta Halas Léda a színezett gyapjúkupacot, amit szorgalmasan gyúrt, dörzsölt a két tenyere között. - Nagyon szeretem ezt a tábort, minden évben el szoktam jönni. Én egyébként Dunakeszin lakom, de itt nyaralok a nagymamámnál. Otthon is mindig kézműveskedek. Szoktam festeni, színezni, hajtogatni, itt pedig mindig tanulok valami újat.

A táborban a régi mesterségeket, tevékenységeket, foglalkozásokat próbálhatták ki a gyerekek.

- Most gyapjúból készítünk virágot és labdát - mondta Füredi Zsuzsanna, népi kismesterség-oktató, a tábor vezetője. - Ez a nemezelés. Nem kell hozzá semmi más, csak gyapjú, szappanos víz és kitartás. A gyapjúszálak a folyamatos dörzsölés hatására összekapcsolódnak és formálható lesz. Olyan dolgokban gondolkodunk, mint ez a nemezelés is, amikkel a mai gyerekek már nem találkoznak. Szövőállványokat, szövőkeretet állítottunk fel, amiket ki is lehetett próbálni. Fontunk kosarat és tervbe van valami népi étel saját kezű elkészítése is. Gyöngyszövést is beiktattunk, és a gombfelvarrást is megtanultuk. Különböző fonási technikákkal ismerkedtek a gyerekek. Ugrálókötelet és rengeteg barátságkarkötőt készítettek. Nagyon nyitottak egyébként a táborozók, mindent szívesen kipróbáltak, minden érdekelte őket. A sok kézműveskedést olykor megszakítottuk egy-egy játékkal is, és minden nap megtáncoltatott minket a Pántlika és a Kisbocskor Néptáncegyüttes művészeti vezetője, Losonczi Benjámin Róbert. A néptánc néhány alaplépéseit sajátíthatták el a gyerekek. Az egyórás átmozgatás után ebéd, amit egy rövid pihenő követett. Ilyenkor a tájház udvarán lévő diófák árnyékában mesét olvastunk. Délután pedig újult erővel belevetettük magunkat a kézműveskedésbe.

- A mai digitális világban nehéz feladat a gyerekeket leültetni, mondjuk gyöngyöt fűzni?

- Nem. Bármilyen hihetetlen, ebben a rohanó világban nekik is szükségük van arra, hogy olyan dolgokkal foglalkozzanak, amihez nem tartozik képernyő, billentyűzet. Itt napközben nincs mobiltelefonozás, lehet, hogy elhozzák magukkal, de nem kerül elő a táskából. Itt beszélgetnek, játszanak, új dolgokat próbálnak ki.

- Miért szeretnek ide jönni a gyerekek?

- Mert szerintem ez a világ legjobb helye. Gyönyörű, füves udvar, hatalmas diófák, padok, asztalok. Minden adott ahhoz, hogy érdekes foglalkozásokat tartsunk a szabad levegőn, és jól érezzük magunkat.

ema