Parkolók, hajléktalanok, forgalom

utcafórumHok Csaba választókerületében is vannak megoldásra váró problémák.

Folytatódtak a képviselő-testület lokálpatrióta frakciójának utcafórumai. A múlt héten Pap Zsolt és Hok Csaba várta a körzeteikben lakókat egy kötetlen beszélgetésre.

Szerda délután a 6. számú választókerületben a Napsugár Bölcsőde melletti parkban várta Pap Zsolt alpolgármester, a városrész képviselője a kéréseket, kérdéseket, javaslatokat.

- Nem számítok túl nagy részvételre - mondta. - Ennek két egyszerű az oka van. Az egyik, hogyha körülnézünk, nem csak itt a körzetben, hanem az egész városban, akkor látjuk, hogy Tiszaújváros alapvetően rendezett, nagy megoldandó problémákkal nem találkozunk. A másik ok, hogy itt élek, jövök-megyek a városban, sokan megszólítanak az utcán, a boltban vagy akár a piacon. Elmondják az ötletüket, javaslataikat, építő kritikáikat. Így mondhatom, napi kapcsolatban vagyok a lakossággal. Legutóbb például a Bolyai köz 2.-nél lévő parkoló okozott gondot. Itt a katasztrófavédelem kérte, hogy legyen az épület mellett egy terület, ahol tilos megállni, amire a magasból mentéshez van szükség. Ez azonban parkolóhelyeket vett el, amit nehezményeztek a lakók. A kérésre reagálva az érintett parkoló mögötti területen alakítottunk ki parkolókat.

Időseknek való kondiparkot, parkolófelújítást, és a zavaró randalírozás megszüntetését kérték a lakók.

- A jelzéseket jogosnak találom - reagált Pap Zsolt a kérésekre. - A kondipark megvalósítható. A Mátyás király út végén és az Örösi út elején lévő parkoló valóban rossz állapotban van, megsüllyedt, megrepedezett. Azt fel kell újítani. Szintén ezen a területen, a parkoló melletti füves területen a hajléktalanok hangoskodással és rongálással zavarják az itt lakókat. A felháborodásuk jogos, ezért az ott lévő padokat elszállítjuk, kitisztítjuk, rendbe rakjuk a területet és a közterület- felügyelet segítségével folyamatosan ellenőrizni fogjuk.

Nem sokkal később az Árpád úti fajátszótéren Hok Csaba várta a körzetében élőket. Érkeztek is a lakók, mindenki hozott magával egy kérdést vagy egy megoldandó problémát.

- Az Árpád út 14. szám mögötti parkoló úgy meg van süllyedve, hogy nyáron egy nagyobb esőzés után tengeren kell átkelnünk, télen pedig korcsolyapályává alakul - mondja Badonics Sándorné. - Ez az autósokat is zavarja, mert nem tudnak odamenni a kocsijukhoz, a korcsolyapálya pedig mindenkit, mert elcsúszunk rajta.

Ha jobban megnézzük, a csapadékvíz- elvezető magasabban van, mint az aszfalt, ez okozza a problémát. A kérésemre azt a választ kaptam, hogy már megvan a megoldás, hamarosan megoldódik a probléma.

Járda- és útjavítások, a Deák tér rendbetétele, az iskolaidőben megnövekedett autósforgalom a házak között. Ezek a problémák is felmerültek.

- A Deák téri bekötőútnál több aknafedél megsüllyedt, ezeknek a javítása már elkezdődött - nyilatkozta lapunknak Hok Csaba. - A parkolóból bevezető, úgynevezett tipegő járda állapotát kifogásolták a lakók. Van ahol nincs alatta alap, ezért egy-egy része lesüllyedt, balesetveszélyes. Gondot okoz a nagy forgalom az iskola miatt, főleg reggel és a délutáni időszakban tele van a parkoló és a munkából hazatérő lakók nem tudnak leparkolni.

Igyekszem felhívni az autósok figyelmét arra, hogy ne kanyarodjanak be a házak közé, mert megnehezítik nem csak mások, de a saját közlekedésüket is. Mivel én nagyon ritkán ülök kocsiba, és akik ismernek, tudják, hogy többnyire kerékpárral közlekedem, ezért sokszor állítanak meg a lakók és elmondják az észrevételeiket. Ezek a felvetések nem új keletűek, mint ahogy a kukázókkal is folyamatosan baj van. Azon dolgozunk, hogy minden kérésre találjunk megoldást.

ema