Rezsimódosítás a többgenerációs házaknál

uzleti megallapodasA hatósági bizonyítványt a kérelem benyújtását követően 8 napon belül adják ki.

A többgenerációs házban élők is nagyobb mennyiségű gázhoz juthatnak kedvezményes áron a szeptember 9-én megjelent kormányrendelet alapján. Ehhez azonban a település jegyzőjétől hatósági bizonyítványt kell beszerezniük.

A napokban megjelent kormányrendelet alapján a többgenerációs házak jogosultak lehetnek nagyobb mennyiségű földgáz felhasználására rezsicsökkentett, kedvezményes áron. Ehhez azonban a település jegyzőjétől hatósági bizonyítványt kell kérniük. Augusztus elejétől évi 1729 köbméter földgázt kaphatunk kedvezményes áron. Ha a 2022 augusztusa és 2023 júliusa közötti időszakban ennél többet fogyasztanánk, akkor a többletért hétszeres árat kellene fizetnünk. A kedvezményes ár ugyanis 102 Ft/m3, míg a jelenlegi piacinak nevezett ár 747 Ft/m3. A kedvezményes mennyiségre felhasználási helyenként, azaz mérőóránként vagyunk jogosultak. Ez azt jelenti, hogy ha például két külön lakásunk van külön mérőórával, akkor mindkét helyen jogosultak vagyunk az 1729 köbméter gáz felhasználására kedvezményes áron.

Mi a helyzet, ha egy épületben több lakás is található, de ezek gázfelhasználását egy óra méri - kérdeztük dr. Juhos Szabolcstól, Tiszaújváros jegyzőjétől.

- A társasháznak, lakószövetkezetnek minősülő felhasználók esetében, ahogy eddig, továbbra sincs gond, a műszakilag önálló lakóegységek száma alapján határozzák meg, hogy mennyi gázt fogyaszthatnak el kedvezményes áron. A társasháznak nem minősülő többgenerációs házak esetében van változás, a kormányrendelet értelmében a település jegyzőjéhez lehet fordulni, aki hatósági bizonyítványt állít ki az önálló lakóegységek számáról. Ezt az igazolást lehet benyújtani a gázszolgáltató felé, és a következő hónaptól már lakóegységenként jogosultak a kedvezményes gázra. Fontos kitétel azonban, hogy legfeljebb négy lakás szerepelhet az igazoláson.

- Mi szükséges ehhez a dokumentumhoz, hogyan lehet igényelni a kiállítását?

- A kérelmet személyesen a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán, postán, vagy az ügyfélkapun keresztül e-papíron is be lehet nyújtani. A kérelem a hivatal honlapjáról letölthető. Az eljárásban kötelező helyszíni szemlét tartani, mely a hivatallal egyeztetett időpontban történik. Ezzel kapcsolatosan célszerű a telefonos vagy személyes egyeztetés a hivatal munkatársaival, elősegítendő a gyorsabb ügyintézést. A hatósági bizonyítványt mindezek alapján nyolc napon belül állítjuk ki. Fontos hangsúlyozni, hogy a helyszíni szemle célja az arról való meggyőződés, hogy az ingatlan legalább 2, de maximum 4 - a vonatkozó jogszabályban, azaz az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Kormányrendeletben (OTÉK) foglaltak szerinti - önálló lakás rendeltetésű egységgel rendelkezik, valamint, hogy a gázfogyasztás egy mérőóráról történik.

A kiadott hatósági bizonyítvány tehát nem a több generáció együttélését hivatott igazolni, hanem azt, hogy az adott ingatlant úgy alakították ki, hogy abban több önálló lakás, mint rendeltetési egységek infrastrukturális feltételei fennállnak-e, avagy sem. A kedvezmény érvényesítése érdekében a kiállított hatósági bizonyítványt a fogyasztó a szolgáltatóhoz nyújthatja be. Az ezzel kapcsolatos ügyintézés menetéről, annak részleteiről, az oda esetlegesen benyújtandó egyéb dokumentumokról a szolgáltatónál lehet érdeklődni.

A CSOK támogatásból sokan a meglévő házak emeletén, tetőterében alakítottak ki új lakásokat. Ebben az esetben fontos, hogy a földszint és a tetőtér tulajdonosa eltérő legyen. Amennyiben nincs külön gázóra, akkor egy felhasználási helynek minősül a két lakrész. Ebben az esetben azonban nem kell társasházzá alakítani az ingatlant, és hatósági bizonyítványra sincs szükség a jegyzőtől. Elégséges a támogatói okiratot - a CSOK szerződést - benyújtani a szolgáltató felé ahhoz, hogy többet fogyaszthassanak gázból az épületben kedvezményes áron.

Mindezek a gázfogyasztásra vonatkoznak, villany esetében továbbra is felhasználási helyenként, azaz mérőóránként jár a kedvezményes áron felhasználható mennyiség.

F.L.