Elsején indul a népszámlálás

népszámlálásA kérdőívek online kitöltésére október 1. és 16. között van lehetőség.

Október 1. és november 28. között népszámlálás lesz Magyarországon, melyen kötelező részt venni. A kérdőívet az interneten is ki lehet tölteni, erre október 1. és 16. között van lehetőség. Aki nem él az online válaszadás lehetőségével, azt számlálóbiztos keresi fel.

Október 1-jén indul a népszámlálás, az egész országban egy időben, azonos tartalommal és egységes módszertani alapon végrehajtott adatfelvétel kiterjed minden személyre és lakásra - hívta fel a figyelmet Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke a népszámlálás kampányindító sajtótájékoztatóján.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a válaszadás amellett, hogy kötelező, társadalmi érdek is, hiszen a népszámlálásból kinyert adatok a mindennapokat, mindenki jövőjét befolyásoló szociális és gazdasági döntések, helyi fejlesztések alapjául szolgálnak.

A KSH minden magyarországi lakcímre postai úton felkérőlevelet küld a napokban. A levélben a népszámlálásról szóló információk mellett egy egyedi belépési kód is található, ennek segítségével tudja minden háztartás önállóan, interneten kitölteni a kérdőívet a népszámlálás honlapján. Az adatszolgáltatás folyamata a lakáskérdőív kitöltésével kezdődik, majd annyi személyi kérdőívet kell kitölteni, ahányan az adott ingatlanban élnek. A kérdőívek online kitöltésére október 1. és 16. között, a nepszamlalas2022. hu oldalon keresztül van lehetőség. Akik ezzel nem élnek, azokat október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel; ebben az időszakban már csak az ő segítségükkel lehet megválaszolni a népszámlálási kérdéseket.

A statisztikai törvény alapján közigazgatási bírsággal sújtható az, aki kötelező hivatalos statisztikai adatszolgáltatást nem, vagy nem az előírt határidőre teljesíti, vagy ha a hivatalos statisztikai célú adatátvételre, adatátadásra vonatkozó kötelezettségét megszegi. A közigazgatási bírság összege természetes személy esetében 200 000 forintig terjedhet.