Segíthet a napelem, de nem minden esetben

napelem1Fábiánné Elek Zsófiáék a napelemet választották megújuló energiaforrásként.

Hónapok óta tart a roham a napelemekért. A megnövekvő rezsiköltségek és az állami támogatások miatt sokszorosára nőttek az igények. Ötször annyian szeretnének napelemet a házukra, mint mondjuk egy fél évvel ezelőtt. Pedig az eljárás nem egyszerű, és a határidők is meghosszabbodtak. Amíg korábban egy-két hónap alatt már fent voltak a berendezések a tetőkön, most erre legalább öt hónapot kell várni.

- 2022-től a lakhatási engedély megszerzéséhez szükséges, hogy az energiafogyasztás legalább 25 százalékát megújuló energiaforrásból kell nyerni - tudtuk meg Fábiánné Elek Zsófiától. Ők az új építésű házukra a napelemrendszert választották. - Tizenhat darab napelem kerül fel a tetőnkre, de a rendszer bővíthető. Ezt javasolta nekünk a szakember, aki tervezte, és telepíteni fogja. Erre azért van szükség, hogy a későbbiek folyamán, ha megnő a fogyasztásunk, akkor tudjuk bővíteni a rendszert. Szerencsére nekünk nem kellett sokáig várni rá, még a roham előtt sikerült megrendelnünk, így már meg is érkeztek az elemek és a tartozékaik. Ha az időjárás kegyes hozzánk, napokon belül fel is szereli a kivitelező.

Egy jól méretezett napelemrendszer akár az egész éves villanyszámlát képes kitermelni. Így a tulajdonos nulla forintért használhatja a saját maga által megtermelt villamosenergiát. Ez sokat segíthet a növekvő rezsiszámlákon, de nem minden esetben.

- Egy átlagos család egy évben 150 000 forintot fizet a villamosenergiáért, ezt könnyedén visszahozza egy jól tervezett napelemrendszer - nyilatkozta lapunknak Hófej Péter, napelemrendszer-tervező és kivitelező. - Viszont nagyon fontos, hogy szakember segítségével pontos számításokat kell végezni, hogy valóban megérje belekezdeni a kivitelezésbe. Átlagosan 2,5 millió forintba kerül a telepítés, ami egy háztartásnak 6-7 év alatt térül meg, az ipari környezetben pedig körülbelül két és fél évre csökken ez az idő. Ami viszont nagyon fontos és nem tudom eleget hangsúlyozni, hogy ne ugorjon bele senki felelőtlenül a napelem beszerzésébe. Sokan felbuzdulnak azon, hogy az állam most 100 százalékban vagy 50 százalékban támogatja a napelemek kiépítését. El kell olvasni a hozzá tartozó szerződési feltételeket, hiszen, aki vissza nem térítendő állami támogatást igényel napelemekre, vagy még gondolkodik rajta és 2024-re tolódik a megvalósítás, rájuk már nem fog vonatkozni a most érvényben lévő szaldóelszámolás. - mondja.

Aki saját költségén telepíttet rendszert, az is csak 2024-ig élvezheti a kedvezőbb elszámolást. Utána ez teljesen megszűnik és mindenkire a bruttó elszámolási rendszer fog vonatkozni.

- A szaldóelszámolásban a fogyasztó összes betáplálásának és vételezésének különbsége jelenti az alapot. A kettő különbsége alapján számolják a befizetendő összeget, de az is előfordul, hogy visszajár valamennyi összeg - tudtuk meg Kujáni Pétertől az Energiatakarék értékesítési vezetőjétől. - A bruttó elszámolás pedig azt jelenti, hogy minden egyes elfogyasztott kWh-t be kell fizetni, és minden egyes termelt kWhért kap néhány forintot a fogyasztó, tehát kedvezőtlenebb lesz az elszámolás, mert nem a különbözetet számolja el a rendszer.

Mivel néhány év múlva mindenkire a bruttós elszámolási rendszer fog vonatkozni, ezért érdemes most hibrid rendszert kiépíttetni. Ehhez a későbbiekben akkumulátort lehet csatlakoztatni, ami azért fontos, mert a napközbeni fogyasztás fölötti többlet energiát az év nagyon nagy részében nem a hálózatba táplálja vissza a rendszer, hanem akkumulátorba tölti, és amikor lemegy a nap, nem termel tovább a napelem, akkor az ingatlan az akkumulátorban lévő áramról, ami szintén ingyen van, üzemel tovább, így drasztikusan lecsökken a hálózati fogyasztás.

ema